Inflatie loopt op: wat is het gevolg voor de spaarrentes?
Inflatie in Nederland blijft veel hoger dan Europees gemiddelde
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft zojuist bekendgemaakt dat de inflatie in Nederland - op basis van voorlopige cijfers - in november 2024 is opgelopen tot 4,0%. Daarmee is de inflatie iets hoger dan vorige maand (3,5%) en veel hoger dan de 2% inflatie waar centrale banken naar streven. De gemiddelde inflatie in Europa kwam in november uit op 2,3%. Dat lijkt positief, want dit cijfer ligt dicht in de buurt van de gewenste 2%. Toch zal de Europese Centrale Bank (ECB) hier niet blij mee zijn. De gemiddelde inflatie in Europa is de laatste maanden weer licht aan het stijgen, wat de ECB minder ruimte geeft om de rente verder te verlagen. Als deze ontwikkeling doorzet, lijkt de kans groot dat de spaarrente minder zal dalen dan eerder verwacht.
Oorzaken van hoge inflatie in Nederland
Nederland behoort al maanden tot de landen met de hoogste inflatie in de eurozone. De gestegen inflatie in Nederland wordt vooral gedreven door hogere prijzen voor voedsel, tabak en dranken. Ook diensten werden opnieuw flink duurder.
Wat doet de ECB?
De ECB heeft de rente in 2024 al meerdere keren verlaagd om de economie te stimuleren. De hogere inflatiecijfers zetten echter druk op dit beleid. Veel economen gaan er vanuit dat de ECB nog een renteverlaging in december zal doorvoeren, waardoor de depositorente van de ECB (de rente die de ECB vergoedt aan banken die geld hebben gestald bij de ECB) aan het eind van dit jaar op 3,0% uit zal komen. Daarnaast verwachten de meeste economen nog een aantal renteverlagingen in 2025. Mocht de inflatie echter verder oplopen, dan zullen toekomstige renteverlagingen waarschijnlijk minder groot uitvallen dan eerder voorspeld. Omdat de spaarrente (met name de hoogste spaarrentes in de markt) doorgaans reageert op wijzigingen in de ECB-rente, kan dit betekenen dat de spaarrentes komend jaar minder zullen dalen dan aanvankelijk gedacht.
Op VanSpaarbankVeranderen.nl geven wij iedere maand een voorspelling voor de spaarrentes in de komende tijd. Begin volgende week zullen wij de verwachting voor december publiceren. Houd onze updates in de gaten om te zien hoe de spaarrentes zich verder ontwikkelen.
Blijf kritisch op je spaargeld!
Voor spaarders (en beleggers) is inflatie erg negatief. Inflatie holt de koopkracht uit en als de inflatie hoger uitvalt dan de spaarrente, is je reƫle rendement negatief. Voor slimme spaarders is dit een extra stimulans om geen rendement te laten liggen en kritisch te kijken waar zij hun spaargeld neerzetten. Kies altijd een bank met een hoge rente en overweeg, als je je spaargeld een tijd kunt missen, een deposito. In tijden van dalende rentes kan dit een aantrekkelijke optie zijn.
Vergelijk eenvoudig de actuele spaarrentes op flexibele spaarrekeningen en de actuele deposito rentes om het maximale uit je spaargeld te halen.