Als ondernemer verdient u geld. Een deel van dat geld wilt u niet uitgeven, omdat u weet dat u het later nodig heeft of kunt hebben. Op deze pagina bespreken we de redenen die ondernemers hebben om te sparen.

Toekomstige investeringen

Een ondernemer kijkt vooruit en wil vaak groeien. Om te kunnen groeien moet u meestal geld investeren. Natuurlijk kunt u naar de bank stappen om voor investeringen een lening af te sluiten, maar wellicht bekostigt u ze liever uit eigen middelen. Dan moet u daarvoor geld reserveren. Om goed in beeld te houden dat het gaat om gereserveerd geld zet u die euro's op een zakelijke spaarrekening of een zakelijk deposito. Als zzp'er kunt u overigens ook kiezen voor een aparte particuliere spaarrekening.

Bent u zzp'er? Dan kunt u voor uw opzij gezette geld ook kiezen voor een particuliere spaarrekening.

Belastingverplichtingen

U weet dat u belasting moet betalen over uw inkomsten als ondernemer. Het is belangrijk om het geld voor de belastingaanslag beschikbaar te hebben. Dat geeft rust en een zeker gevoel: uw belastingverplichtingen kunt u gewoon voldoen.

Voorlopige aanslag

Bent u IB-ondernemer, dan krijgt u van de fiscus aan het begin van het jaar een voorlopige aanslag. Daarmee gaat u al tijdens het jaar belasting afdragen over de winst die u naar schatting gaat maken. Natuurlijk is die voorlopige aanslag niet exact. U kunt de winst hoog inschatten, waardoor u misschien teveel betaalt (en geld terugkrijgt van de Belastingdienst). Of de winst blijkt te laag ingeschat, waardoor u achteraf nog een bedrag moet bijbetalen aan de fiscus. Om dat laatste te voorkomen is het verstandig om standaard een deel van uw omzet apart te zetten op een spaarrekening.

Houd als IB-ondernemer in de gaten of uw voorlopige aanslag een beetje klopt. Bij een hoger dan ingeschatte winst moet u achteraf flink bijbetalen aan de fiscus.

Magere tijden

Naast het sparen voor investeringen en belastingverplichtingen is het ook belangrijk om rekening te houden met 'magere tijden'. Als de zaken nu goed gaan is dat natuurlijk heerlijk. Het kan echter ook gebeuren dat het over een tijdje een stuk minder gaat met uw omzet en winst. Dan is het fijn om een buffer achter de hand te hebben, zodat u zonder problemen uw lasten kunt blijven betalen.

Meer over Zakelijk sparen

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.