3 mei 2017

Mensen stimuleren om te sparen

Onlangs kwam Nibud met een rapport naar buiten met de naam 'Geld achter de hand makkelijker maken'. Daarin is te lezen dat maar liefst 2,5 miljoen huishoudens in Nederland te weinig geld achter de hand hebben. De buffer die zij hebben is niet voldoende om financiële problemen te voorkomen bij onverwachte tegenvallers. Daarover maakt Nibud zich zorgen – en terecht.

Ook komen we in het rapport tegen dat 'we vanwege psychologische factoren niet kunnen verwachten dat meer mensen uit zichzelf bewust meer geld achter de hand gaan houden'. Omdat het 'niet in de aard van mensen zit om erg met de toekomst bezig te zijn'. Dat verklaart direct dat zoveel huishoudens een te kleine buffer hebben.

Vervolgens komt het budgetinstituut met voorstellen om sparen makkelijker te maken. Daarbij worden allerlei systemen aangevoerd waarmee de consument meer gaat sparen, liefst ongemerkt. Bijvoorbeeld dat we bij het kopen van een product akkoord gaan met een systeem waarop we automatisch geld apart gaan leggen voor reparaties of vervanging. En het zogeheten PINsparen, waar er bij iedere pinbetaling vanzelf een percentage naar je spaarrekening overgeboekt wordt.

Wij zijn toch meer van de eigen verantwoordelijkheid. Als mensen het belang van sparen zien moeten ze zelf een systeem bedenken dat voor hen werkt. Zien ze het belang niet... moeten de overheid en bedrijven daar systemen voor gaan optuigen? Of is dat te betuttelend en is het een kwestie van 'wie niet spaart en daardoor in de problemen komt moet dan maar op de blaren zitten?'. Eigenlijk zijn we wel benieuwd hoe u hierover denkt...

Moet AFM de spaarrente niet eens gaan onderzoeken?

De huidige lage spaarrente is in ieder geval geen stimulans om (meer) te gaan sparen. Het rendement is bedroevend – dat zou ervoor kunnen zorgen dat mensen nog minder de neiging hebben om geld over te boeken naar hun spaarrekening. Als het toch niets oplevert, waarom dan niet meteen uitgeven?

Wij zetten regelmatig onze vraagtekens bij de ontwikkeling van de spaarrente. De regelmaat waarmee rentes aangepast worden door een bepaalde groep banken wekt bij ons wantrouwen. Hoe kan het dat de spaarrente blijft dalen terwijl de Euribor tarieven al sinds augustus 2016 vrij stabiel zijn? Zijn er misschien onderlinge afspraken tussen de grootbanken?

In onze ogen zou het een goed idee zijn als de AFM (Autoriteit Financiële Markten) of de ACM (Autoriteit Consument & Markt) zich eens gaan verdiepen in de ontwikkeling van de spaarrente. Vindt u ook niet?

Spaarrente grens

Over spaarrente gesproken... er zijn al spaarders die helemaal geen rente meer krijgen. Triodos heeft haar spaarrente onlangs verlaagd naar het absolute nulpunt: ze vergoedt nog nul-komma-nul-komma-niets aan rente. Nu zijn Triodos-spaarders al niet gewend aan een behoorlijke rentevergoeding – zij sparen daar voor hun idealen. Deze stap heeft dan ook waarschijnlijk weinig gevolgen voor Triodos.

Wat is uw spaarrente-grens? Wat doet u als uw eigen spaarbank met die mededeling komt? Blijft uw geld daar toch staan, of verhuist u het dan naar een andere bank? En een stapje verder … als de rente negatief wordt, wat gaat u dan doen? Blijft uw geld bij een bank terwijl u moet bijbetalen, of kiest u dan voor een andere 'stalling' van uw spaargeld?

Rentestijging op komst!

Om dan maar even positief te eindigen: als de tekenen ons niet bedriegen is er een rentestijging op komst. Niet dat dit blijkt uit de actuele renteontwikkelingen – dat niet. Wel is de verwachting dat het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) afgebouwd gaat worden. Dit is nog niet door Draghi gezegd – ook niet na de vergadering van het monetair comité eind april – maar de experts gaan er vanuit dat dit niet meer lang kan duren.

De crisis lijkt voorbij en de inflatie is weer op een redelijk niveau. Het stimuleringsprogramma is bedoeld om de economie te stimuleren en de inflatie aan te wakkeren. Dat maakt het nu niet meer zo nodig. Het effect van dit beleid was dat de rente kunstmatig laag blijft. Het afbouwen van het programma betekent dat ook de rente verhoogd kan worden.

Een hogere spaarrente... dat zou nog weleens een spaarstimulans kunnen zijn!

Anneke Ranzato en Roland Bieleveldt

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op woensdag 3 mei 2017

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.