18 april 2024

De laatste tijd krijgen we regelmatig in onze mailbox de vraag waarom N26 niet in onze vergelijking van spaarrekeningen staat. Daarom dacht ik: laat ik het antwoord daarop eens even in een blog zetten, dan kan iedereen het vinden!

N26 - wat is dat?

N26 is een fintech bedrijf uit Duitsland. Je zou het enigszins kunnen vergelijken met het Nederlandse bunq. Er zijn nog veel meer bedrijven die onder de noemer fintech vallen, denk aan Adyen, Mollie, Bux en nog héél veel andere. Interessant? Kijk maar eens naar deze Top 101 Fintech bedrijven in Nederland.

En wat is fintech eigenlijk?

Fintech is de combi van finance en technology, het zijn bedrijven die financiële diensten en producten met innovatieve technologie combineren. Ze nemen het op tegen de traditionele banken door geavanceerde methodes in te zetten om processen te versnellen. Ze komen vaak ook met een heel ander aanbod dan we gewend zijn van de 'gewone banken'. Hebben een heel andere kostenstructuur.

Gratis betaalrekening bij N26

N26 is dus een fintech bedrijf waar je kunt bankieren. Je kunt er een gratis betaalrekening aanhouden... gratis, dat is bij onze Nederlandse grootbanken al heel lang verleden tijd.

Klanten aantrekken

Gek is het niet: doordat je er gratis kunt instappen is de kans veel groter dat ze nieuwe klanten binnenhalen. Ben je er eenmaal klant, dan hopen ze dat je in de loop van de tijd overstapt naar één van de betaalde pakketten. Een bankrekening bij bunq was ooit ook gratis, maar vervolgens werden er opeens - zelfs vrij ongemerkt, tot mijn grote ongenoegen - kosten in rekening gebracht. 

Spaarrente N26: 2,8% of 4,0%

Sinds kort vergoedt N26 ook rente op het saldo van de rekening die je daar aanhoudt. Oók op de gratis betaalrekening. Ze hebben twee rentetarieven: 2,8% bij de gratis account - en ook op de eerstvolgende twee pakketten. Het duurste pakket, N26 Metal, daar krijg je zelfs 4,0% rente.

Kosten betalen voor hoge spaarrente

Maar ja, die kost dan ook wel € 16,90 per maand. Dat is € 202,80 per jaar... je moet er wel een behoorlijk bedrag aan spaargeld op zetten om die kosten goed te maken. 

Hoe hoog dat bedrag moet zijn is afhankelijk van de vergelijking die je maakt. Binnen N26 vergelijk je 4% dan met 2,8% - met een saldo van € 16.900 heb je die € 202,80 dan terugverdiend.

Vergelijken met andere spaarrentes

Toch is dat niet de juiste vergelijking. Want jouw spaargeld kan ergens anders ruim meer opbrengen dan die 2,8% van de gratis betaalrekening van N26. Direct opneembaar, zonder kosten of andere voorwaarden, kun je ook terecht bij Santander Consumer Bank - 3,66% rente.

Hoogste spaarrentes

Of bij Trade Republic... die staat om een heel andere reden niet in onze vergelijking, maar daar krijg je dezelfde 4% rente, zonder kosten! Dan kun je die ruime € 200 gewoon in je zak steken. 

Sparen bij Trade Republic

Tenzij je de betaalfaciliteiten van N26 Metal ook gaat gebruiken natuurlijk, dan is het een ander verhaal.

Waarom niet in vergelijking van spaarrekeningen?

Blijft de vraag staan waarom we deze spaarrente niet hebben opgenomen in onze vergelijking van spaarrekeningen. Het antwoord daarop is vrij simpel. Dat is niet omdat er iets mis is met N26 of omdat we ze niet vertrouwen (alhoewel er vorig jaar wel berichten waren over verscherpt toezicht bij N26) - het gaat eenvoudigweg om de communicatie.

Geen communicatie in het Nederlands

N26 richt zich qua communicatie niet op de Nederlandse spaarder, en dat is voor ons een voorwaarde om spaarrekeningen op te nemen in onze vergelijkingen. Een Nederlandstalige website en klantenservice, dat hanteren wij als grens om een rekening wel of niet op te nemen. Voor zover ik zo snel kan zien is er geen sprake van communicatie in het Nederlands - zoals bij wel meer fintech bedrijven. Ook bunq doet veel in het Engels, maar niet alles. En dat is dan ook nog een werkelijk in Nederland gevestigd bedrijf, dus dat is nog net even anders.

Ze zeggen bij N26 op de website wel letterlijk dat je er als Nederlander welkom bent om een rekening te openen:

Maar ja, dat doen ze in het Engels. Zodra ze een website en klantenservice inrichten waarmee ze in het Nederlands gaan communiceren, zullen wij ze met liefde opnemen in onze vergelijking van spaarmogelijkheden!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op donderdag 18 april 2024

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.