Nieuwsbrief Sparenpagina’s, 19 april 2010

LET OP: veranderingen Depositogarantiestelsel

  • Sinds 1 april 2010 is MoneYou een directe dochteronderneming van ABN AMRO. Tot die datum had MoneYou een eigen bankvergunning. Dat is nu dus niet meer zo. 
Spaarders die zowel bij ABN AMRO als MoneYou spaartegoeden hebben moeten er nu rekening mee houden dat het Depositogarantiestelsel nog meer één keer geldt. 
Meer informatie op onze pagina Veiligheid.
  • Hetzelfde geldt voor Fortis die per 1 juli a.s. opgaat in ABN AMRO. Spaarders die nu tegoeden hebben bij Fortis én ABN AMRO moeten dus ook opletten met het Depositogarantiestelsel.
  • Op 18 april 2010 startte het Kruidvat via de eigen website met de verkoop van bancaire producten van Aegon Bank. In eerste instantie gaat het om Aegon Eigen stijl Sparen. In een latere fase om deposito’s van Aegon. Let er, bij het afsluiten van spaarproducten bij het Kruidvat, op dat de tegoeden vallen onder het Depositogarantiestelsel van Aegon Bank.
  • Op onze pagina Veelgestelde vragen is het antwoord op een vraag over langlopende deposito’s aangepast, na langdurige correspondentie hierover met de Nederlandse Bank. Zie: Veelgestelde vragen.

Move Your Money!
Toen wij eind 2007 startten met www.vanspaarbankveranderen.nl ging het er vooral om spaarders te wijzen op mogelijkheden om hogere rentes te behalen.  Inmiddels is een aanzienlijk deel van het Nederlandse spaargeld ‘mobieler’ geworden en wordt ondergebracht waar het spaarders ‘t beste uitkomt. Schattingen (binnen de bankwereld) zijn dat nu zo’n 15% van de spaarders bereid is van spaarvorm/bank te veranderen als een hogere rente mogelijk is. Tien jaar geleden lag dat percentage onder de 5%.

Nieuwe trend is dat mensen - ook afgezien van de spaarrente - van bank veranderen. Vooral na de kredietcrisis wordt een steeds bewuster keuze gemaakt voor banken. Bijvoorbeeld voor een bank zonder bonussen of voor een bank die niet investeert in ‘enge’ producten zoals subprime-hypotheken, wapenhandel, kinderarbeid of milieu-uitbuiting. 
De Eerlijke Bankwijzer kan daarbij helpen. Hij vergelijkt 12 Nederlandse banken op een flink aantal, vooral duurzame aspecten. Helaas niet op bonusbeleid, evenmin als op ondoorzichtige investeringen. Ook worden niet alle (ruim dertig) Nederlandse banken vergeleken.

In de USA is inmiddels een beweging op gang gekomen, die zich presenteert op www.moveyourmoney.info. Steeds meer mensen halen daar hun geld weg bij banken die ‘too big to fail’  (te groot om om te vallen) waren. Het gaat om de zes grote Amerikaanse banken die met enorme overheidssteun overeind werden gehouden. Maar die zichzelf nu weer - met schijnbaar dezelfde arrogantie als voorheen - verrijken met bonussen en opnieuw onverantwoord aan het speculeren zijn. Veel Amerikanen brengen hun geld inmiddels onder bij locale banken of zogenaamde ‘credit unions’, die klantvriendelijker zijn en ook in de eigen regio investeren. Maar ook bedrijven en zelfs hele staten halen hun geld weg bij banken die niets van de kredietcrisis geleerd lijken te hebben.

Onderzoek van het internationale communicatiebedrijf Edelman laat zien dat nergens in Europa het vertrouwen in banken zo’n deuk heeft opgelopen als in Nederland. Scoorden banken in Nederland in 2009 nog 72%, in 2010 liep dat terug tot 47%. Minder dan de helft van de klanten heeft nog vertrouwen in zijn/haar bank.
Is het tijd voor een Nederlandse variant van Move Your Money?

Gratis Attenderingsservice en www.mijn-spaarrente.nl
De Attenderingsservice houdt u  - tweemaal per maand - op de hoogte van wijzigingen in overzichten van hoogste rentes op de Sparenpagina.
Aan- en afmelden kan HIER.
Sinds enkele maanden biedt www.mijn-spaarrente.nl de mogelijkheid om rentewaarschuwingen te ontvangen voor spaarvormen van uw keuze. Deze gratis service is in te stellen voor maximaal 25 spaarvormen. Zodra een renteverandering bij ons bekend is, krijgt u per e-mail bericht van de verhoging of verlaging. Daarmee bieden we een service die veel banken nalaten, zelfs voor hun eigen klanten.

Hanneke van Veen & Rob van Eeden
www.vanspaarbankveranderen.nl, sparen.startpagina.nl, duurzaam-sparen.startpagina.nl en banksparen.startpagina.nl

Abonneren en opzeggen op deze Nieuwsbrief Sparenpagina’s kan via www.sparenpagina.nl/nieuwsbrief/

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen