7 oktober 2022

Het kan je niet ontgaan zijn: de inflatie is bizar hoog. Dat schreef ik in december 2021 ook al, toen ging het om 5,6%. In mei bleek dat de inflatie over april uitkwam op 9,6%. Dat vonden we toen torenhoog. En als je nu kijkt: 14,5%! Het hoogste inflatiepercentage ooit gemeten door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Pfieuw.

Inflatie versus spaarrente - jan 2010 tm sept 2022

Spaarrente compensatie voor inflatie? Vergeet het maar!

Het idee dat de spaarrente de inflatie goed zou moeten maken kunnen we dus over-over-overduidelijk vergeten. De rente op spaarrekeningen en deposito's stijgt gelukkig wel wat, maar niet in die mate natuurlijk. Ons geld wordt op het moment in sneltreinvaart minder waard door de stijgende prijzen.

Risico dat jouw spaargeld wegsmelt

Maar misschien zou de rente niet onze grootste zorg moeten zijn over ons spaargeld. Gezien de hoge prijzen is het risico heel groot dat je bezig bent je spaargeld op te eten. Dat jouw spaargeld wegsmelt. Niet alleen in waarde door de inflatie, letterlijk in euro's. Simpelweg omdat je per maand meer uitgeeft dan je aan inkomsten binnenkrijgt.

Fijn dat je geld hebt om rekeningen mee te betalen

Natuurlijk is het erg fijn als je spaargeld hebt om de rekeningen of de boodschappen mee te betalen. Dat je niet wakker hoeft te liggen van de vraag waar je het geld vandaan moet halen om de achterstallige betalingen niet te laten oplopen tot duizelingwekkende schulden. True.

Niet achterover leunen

Toch is het niet verstandig om achterover te leunen en te vertrouwen dat die spaarpot je altijd uit de problemen houdt. Alleen als je spaarsaldo zodanig is dat je zeker weet dat je tot aan je dood oneindig geld kunt uitgeven, dan hoef je er niet over na te denken. In alle andere gevallen is het verstandig om te gaan opletten zodra je merkt dat jouw spaartegoeden aan het afnemen zijn. Dat het in totaal minder wordt zonder dat je er bijzondere uitgaven van hebt gedaan. Want dan ben je jouw spaargeld stukje bij beetje aan het opeten. Of opstoken.

Elke spaarpot heeft een bodem

Bijna elke spaarpot heeft een bodem. Er komt een moment dat het geld op is - en dat kan hard gaan als je niet op tijd ingrijpt. Terwijl er misschien wel hele makkelijke manieren zijn om ervoor te zorgen dat je minder geld uitgeeft, daardoor minder tekort komt en dus minder snel door je spaargeld heel bent.

Spaarvarken kapot om rekeningen te betalen

Geef je meer uit dan er binnenkomt?

Houd dus per maand goed in de gaten hoe het staat met je uitgaven ten opzichte van je inkomsten. Was je gewend om elke maand geld over te houden en is dat nu niet meer zo? Of gaat er zelfs elke maand wat geld van je spaarrekening naar je betaalrekening om het saldo boven nul te houden?

Kom in actie!

Kom dan in actie en ga goed bekijken waar je geld naartoe gaat. Wacht niet totdat na een jaar - bijvoorbeeld bij de belastingaangifte - het besef binnendendert dat jouw kapitaal aan het slinken is zonder dat je er een grote uitgave van hebt gedaan. 

Minder uitgeven of meer verdienen

Wat kan er minder? Zijn er uitgaven waarop je eenvoudig kunt besparen? Klagen over de hoge prijzen gaat niet helpen, kijken waar jij je geld aan uitgeeft en keuzes maken wel. Of misschien kun je wel extra inkomsten binnenhalen om alsnog uit te komen met je inkomen?

En nu maar hopen dat het snel afgelopen is met die prijsstijgingen, zodat je jouw spaargeld goed kunt reserveren voor het doel dat je ermee hebt!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 7 oktober 2022

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.