16 september 2022

De energierekening beheerst een groot deel van het nieuws deze week. De tarieven voor gas en elektriciteit zijn torenhoog en buiten wordt het kouder. Nog even en we willen de verwarming weer aanzetten in huis... of nou ja: eigenlijk willen we dat niet. Want het verwarmen van je huis is toch wel de voornaamste oorzaak van een hoge energierekening.

Zorgen over de eindafrekening van energie

Heel veel mensen maken zich ernstig zorgen over de afrekening die ze uiteindelijk krijgen. Het advies van de energiebedrijven is om het maandbedrag naar boven bij te stellen, zodat de afrekening niet zo schokkend wordt. Maar ja, daarvoor moet je wel ruimte hebben in je maandbudget. En aangezien zo ongeveer alles in een hoog tempo duurder wordt is het te begrijpen dat het verhogen van je maandlast voor energie wat weerstand oproept.

Niet je kop in het zand steken

Aan de andere kant: er géén rekening mee houden is je kop in het zand steken. Iedereen weet dat het speelt, energiebedrijven schreeuwen het van de daken. Dus moet je nu doen wat je kunt doen om te zorgen dat er straks geen probleem is het het betalen van de jaarafrekening voor de elektriciteit en het gas dat je verbruikt hebt.

Kop in het zand steken

Energieschulden overnemen en kwijtschelden?

Het kabinet is ook heel druk aan het nadenken wat ze kunnen doen om ons te ontlasten. Er was zelfs even sprake van het overnemen van schulden door niet-betaalde energierekeningen. Daar ben ik behoorlijk op tegen omdat het misbruik wel erg makkelijk maakt.

Indirect lenen van de overheid

Inmiddels wordt er meer gesproken over renteloze leningen voor de energiebedrijven, zodat die mensen niet hoeven af te sluiten en soepele betalingsregelingen kunnen afspreken. Indirect leent de overheid je dan geld voor jouw energierekening en kun je de betaling ervan uitsmeren over een hele lange periode. Voor sommige mensen zal dat dan tot kwijtschelding leiden en dat vind ik ook wel prima - als er een goede controle is op de vraag of dat noodzakelijk is.

Maandbedrag aanpassen of sparen voor de eindafrekening

Het uitgangspunt zal hopelijk wel zijn dat iedereen die daar enigszins toe in staat is of kan zijn de rekening uiteindelijk wel zelf betaalt. Hoe sneller je dat kunt doen, hoe beter dat natuurlijk is. Daarom zou ik zeggen: haal je kop uit het zand! Misschien door tóch je maandbedrag aan te passen, maar anders... door te sparen voor de eindafrekening. Ja maar... hoor ik je denken... ik heb toch helemaal geen geld over om te sparen? Dat zal in sommige situaties inderdaad echt zo zijn en dat is heel beroerd.

Besparen op of voor energierekening

Besparen op uitgaven

Toch zijn er ook heel veel mensen die echt nog wel een hoop minder kunnen uitgeven dan ze nu doen. In de horeca, concerten, theaters, bioscopen, pretparken, schoonheidssalons, aan onnodig veel of dure kleding, boeken en nog veel meer...  Dat je die uitgaven niet wilt laten snap ik wel, maar dat wil niet zeggen dat het niet kán. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je in de basis van je leven kunt voorzien: een dak boven je hoofd, kleding aan je lijf, eten & drinken.

Prioriteiten stellen: besparen voor je energierekening

Vervolgens gaat het om prioriteiten stellen. Niet alleen in de beslissing waar je op een specifieke dag geld aan uitgeeft, ook zorgen dat je geld reserveert voor rekeningen waarvan je weet dat ze gaan komen. De energierekening bijvoorbeeld. Of het eigen risico van je zorgverzekering. Pas daarna komen alle andere uitgaven. Maakt dat het leven leuker? Nee, natuurlijk niet. Het is veel leuker om uit eten te gaan dan om geld weg te zetten voor je energierekening. Maar betalingsproblemen, openstaande schulden, herinneringen, betalingsregelingen... als je ze kunt voorkomen door vooruit te sparen is dat uiteindelijk veel prettiger.

Hogere rente over je spaargeld

Het zou leuk zijn als je dan ook nog wat rente krijgt over je spaargeld. De spaarrente zou toch echt wel omhoog mogen na de renteverhoging door de ECB! Kijk maar eens wat er met de marktrentes is gebeurd de laatste tijd - het is hoog tijd dat de banken daarin meegaan.

Actuele marktrentes

Nederlandse bank in de top 5!

Van renteverhogingen is vooralsnog bij onze grootbanken geen sprake, maar er is wel een bank in Nederland (dus met Nederlandse spaargarantie) die nu de rente op de spaarrekening heeft verhoogd. NIBC Direct verhoogt per vandaag de rente van 0,05% naar 0,25% - in één keer 0,20% erbij dus. Dat is een mooie stap, waardoor NIBC Direct nu in de top 5 van hoogste rentes op vrij opvraagbaar spaargeld staat!

Spaarrente zonder voorwaarden 16 sept 2022

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 16 september 2022

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.