8 april 2022

Heb jij genoeg spaargeld zonder dat je daar een concreet doel voor hebt? Dan kijk je vást ook met lede ogen kijken naar de lage spaarrente en de hoge inflatie. Jouw spaarsaldo levert immers nauwelijks rente op en wordt door de inflatie in een rap tempo minder waard.

Inflatie maakt je geld minder waard

Eerst maar even wat over die inflatie. Het leek voor maart even richting de 12% te gaan - het Europees geharmoniseerde percentage kwam uit op 11,7%. Zo heftig was het voor de consumentenprijsindex (CPI) dan weer niet, maar ook de definitieve 9,7% is enorm. Dat is wel de hoogste inflatie sinds april 1976!

Inflatie tm maart 2022 | CBS.nl

December 2021: 5,6% als 'bizarre inflatie'

Ik keek even terug naar wat ik hier eerder over inflatie schreef. In december 2021 had ik het over een bizarre inflatie. Die was toen... 5,6%. Als dat al bizar was, wat is het dan nu, met 4,1% erbij? Jemig. Maar ja, toen zagen we natuurlijk ook niet de oorlog in Oekraïne aankomen, met alle gevolgen voor de energieprijzen. Want daar zit vooralsnog de grootste klap van de prijsstijgingen. Alleen gaan die ook doorwerken in allerlei productprijzen, dus ik ben bang dat we nog niet snel van die hoge inflatie af zullen zijn.

Andere keuzes voor je spaargeld

Die inflatie, daar kun je als consument niets aan doen. De spaarrente trouwens ook niet. Je kunt kiezen voor de spaarrekening met de hoogste rente, maar daar houdt het ook wel op. Of je maakt andere keuzes voor een deel van je spaargeld, dat kan natuurlijk ook.

Actuele spaarrentes

Beleggen is een optie

Beleggen is bijvoorbeeld een optie. Daar riep de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een paar weken geleden ook al iets over. En dan een keer niet met een waarschuwende boodschap in de trend van 'kijk uit voor risico' maar juist motiverend: meer Nederlanders zouden kunnen gaan beleggen.

Beleggen - aandelenkoersen

Of steek je geld in verduurzaming

Een ander idee is om eens te kijken of je iets aan verduurzaming kunt doen. Als je toch geld beschikbaar hebt zonder duidelijk doel - is dat zeker een overweging waard.

Verduurzamen is hot

Verduurzamen is behoorlijk hot op dit moment. Niet gek: de hoge energieprijzen maken dat je wel wat wilt doen om minder energie te verbruiken. Het bijkomende voordeel is dan dat het ook nog eens goed is voor onze aardbol. Zonnepanelen, warmtepomp, isolatie, elektrische auto... het zijn allemaal manieren om iets aan duurzaamheid te doen.

Zonnepanelen plaatsen

Subsidies voor duurzame maatregelen

Voor alles wat met duurzaamheid te maken heeft zijn wel subsidies te krijgen. De subsidieregelingen voor isolatie worden binnenkort bovendien flink uitgebreid vanuit het Nationaal Isolatieprogramma. Daardoor kost het jou zelf al minder geld. Ook voor de aankoop van een elektrische auto (nieuw of tweedehands) krijg je subsidie - zolang die pot niet leeg is tenminste.

Terugverdienen door lagere kosten

De investering in duurzame maatregelen verdient zichzelf bovendien (in elk geval deels) terug door een lagere energierekening of het wegvallen van brandstofkosten. Helemaal geen gek idee om daar een deel van je spaargeld voor in te zetten toch? Zéker gezien de hoge prijzen van gas en benzine!

Tanken: hoge benzineprijs

Wel buffer aanhouden!

Wat je ook doet met je spaargeld - het lijkt me voor zich spreken dat je het niet allemaal ergens anders in moet stoppen. Niet alles beleggen, niet alles in je huis, niet alles in een elektrische auto. Een buffer is gewoon belangrijk dus die moet je wel houden. Ook al krijg je nauwelijks rente, ook al wordt die buffer door de inflatie hard minder waard. Je wilt wél geld beschikbaar hebben als je het om één of andere reden had nodig hebt!

Verduurzamen met geleend geld

Om te voorkomen dat je geen buffer overhoudt kun je er ook voor kiezen om te verduurzamen met geleend geld. Je kunt er je hypotheek voor verhogen of oversluiten - de hypotheekrente is wel flink aan het stijgen maar nog steeds heel laag. Of je kijkt naar het afsluiten van een persoonlijke lening, maar er zijn ook voordelige Energiebespaarleningen te krijgen als je geld in duurzame maatregelen wilt steken. 

 

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 8 april 2022

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.