11 maart 2022

De oorlog in Oekraïne woedt door, het voelt bijna banaal om het te hebben over spaarrentes, spaarrekeningen en spaarbanken.

Geldzaken zijn altijd belangrijk

En toch doe ik het wel: jouw geldzaken zijn altijd belangrijk, wat er verder ook gebeurt in jouw leven en in de rest van de wereld. Ook op het gebied van geld en rente gebeurt er van alles, deels veroorzaakt door de oorlog. Ik heb een verzameling van onderwerpen in m'n hoofd om het vandaag over te hebben:

  • Russische achtergrond van Amsterdam Trade Bank (AT Bank) en FIBR
  • Rentestijgingen bij deposito's
  • Europese Centrale Bank (ECB) draait bij
  • Hoge inflatie, gas- en graanprijzen
  • Flexibel besparen

Russische achtergrond van AT Bank en FIBR

M'n vingers kriebelden al even om er iets over te roepen: wat nou als je spaargeld hebt bij FIBR - wat voorheen AT Bank, Amsterdam Trade Bank was? De achtergrond van deze bank ligt in Rusland, het is een onderdeel van de Alfa Group, een Russisch concern.

Mikhail Fridman staat dicht bij Poetin

Erger nog: de oprichter en belangrijk aandeelhouder van Alfa Group is Mikhail Fridman, die gerekend wordt tot de oligarchen die dicht bij Poetin staan. In het bestuur van Amsterdam Trade Bank zitten een paar hoge functionarissen uit de Alfa Group. RTLnieuws constateerde dat de namen van de commissarissen Andrei Sokolov en Oleg Vaksman dan wel van de website verwijderd zijn, maar ze staan nog wel als bestuurder ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Twee vragen over sparen bij FIBR

Eigenlijk zijn er twee vragen over sparen bij FIBR in deze situatie:

  1. Wíl je jouw spaargeld wel hebben staan bij een bank die nauwe banden heeft met Rusland - ook al claimen ze zelf volledig onafhankelijk te zijn?
  2. Loop je extra risico met je spaargeld bij deze bank gezien de sancties richting Russische banken?

Ik schreef er eerder deze week een blog over op HomeFinance:

Sancties voor Rusland - hoe zit het met AT Bank en FIBR?

Rentestijgingen bij deposito's

Vorige week ging ik al even in op de rentestijging op deposito's bij Rabobank. De afgelopen week zijn er nog veel meer depositorentes verhoogd. Even op een rij:

  • inBank (Estland)
  • Bigbank (Estland)
  • Klarna (Zweden)
  • CKV Bank (België)
  • Banca Progetto (Italië)
  • Blue Orange (Letland)

Laatste rentewijzigingen deposito's

De hoogste rentes voor deposito's zitten duidelijk in de lift, waarbij de banken uit Estland en Letland voorop lopen:

Hoogste depositorentes 11 maart 2022

Depositorentes vergelijken

Of het wijs is om op dit moment je geld jarenlang vast te zetten ergens in het buitenland? En dan helemaal in Estland of Letland... Dat laat ik helemaal aan jouw eigen beoordeling over natuurlijk. Qua rente is het interessanter dan vrij opvraagbaar sparen, maar aan de andere kant... wat gaan de rentes doen de komende tijd?

ECB draait bij: gaat rente omhoog?

De ECB heeft lang geroepen dat de hoge inflatie tijdelijk was en dat een renteverhoging niet op handen zou zijn. Daar lijkt nu toch echt verandering in te komen. Ze zijn somberder over de economische groei en hebben aangekondigd te stoppen met het opkopen van leningen.

De kans dat de rente daarmee omhoog gaat is levensgroot. Dat zou zomaar kunnen betekenen dat spaargeld ook weer wat meer gaat opleveren....

Hoge inflatie, gas- en graanprijzen

Dat mag ook wel... want de inflatie is torenhoog. In februari dan geen nieuw record - 6,2% tegen 6,4% in januari, maar dat blijft heel hoog. Idealiter hebben we een inflatie van rond de 2%.

Gas en benzine duur door oorlog

Die hoge inflatie wordt vooral veroorzaakt door de bizar gestegen gas- en benzineprijzen. Dat kunnen we weer direct linken aan de oorlog die Rusland voert tegen Oekraïne. 

Schaarste en hoge prijzen voor graan

Ook lees je veel over de graanprijzen. Juist Oekraïne levert veel graan en daar blijft nu weinig van over. De prijs van graan, en daarmee van brood, kan daardoor de pan uit rijzen. Ik las ergens al een artikel over een alternatief voor brood van graan: aardappelbrood. Dan voel je wel dat er oorlog is, ook al is het niet in ons land.

Flexibel besparen

Zo blijkt maar weer hoe belangrijk het is om flexibel te zijn. In je hoofd - zodat je niet blijft hangen in wat er niet is - maar ook in je financiën. Om te weten waar je zou kunnen besparen als dat nodig is. Er kan zomaar iets gebeuren in jouw omgeving of verderop in de wereld waardoor je opeens veel minder koopkracht hebt.

Besparen door hoge graanprijzen

Hoe is het met jouw koopkracht?

Koopkracht wordt beïnvloed door hoeveel je te besteden hebt, jouw inkomsten dus - en door de prijs van wat je wilt/kunt/moet kopen. Ook al gaat je inkomen omhoog, als de prijzen harder stijgen gaat jouw koopkracht toch achteruit.

Aandacht voor besparen

Afhankelijk van de ruimte die je hebt kan het dan snel nodig zijn om te gaan besparen op je uitgaven. Of misschien wel beter om daar gewoon sowieso aandacht aan te besteden. Daar zal ik de komende tijd dan ook wel weer vaak iets over schrijven!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 11 maart 2022

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.