22 oktober 2021

Grappig nieuws op vrijdagochtend: Nordax Bank uit Zweden verhoogt de spaarrente. Al voor de tweede keer in twee weken. Twee keer een renteverhoging in zo'n korte tijd, terwijl de meeste spaarbanken alleen maar omlaag gaan met de rente (als dat nog kan) - dat is best opvallend.

Twee Zweedse banken in de top...

De achtergrond van de renteverhogingen bij Nordax is in mijn ogen wel duidelijk. Het is een kleine twee weken geleden dat we een nieuwe spaarbank konden introduceren in Nederland: Klarna. Laat Klarna nou ook uit Zweden komen, opeens hadden we twee Zweedse banken in de top van onze vergelijking van spaarrekeningen. Nordax staat er sinds mei van dit jaar.

Zweden - Zweedse vlag

... of eigenlijk subtop

Op dat moment was de rente bij Nordax Bank nog 0,10% - Klarna bestormde de ranglijst met een waanzinnige (ahum) 0,16%. Niet dat ze daarmee nou bovenaan kwamen te staan: daar heerst de Franse Renault Bank alweer een tijdje met meer dan het dubbele  aan rente: 0,35%. 

Nordax strijdt tegen Klarna

Toch lijkt het er sterk op dat Nordax niet wilde dat Klarna meer aandacht krijgt. Binnen no-time verhoogden ze de rente naar dezelfde 0,16%. Fascinerend, aangezien ik niet verwacht dat mensen voor 0,16% hun geld naar Zweden brengen als ze 0,35% in Frankrijk kunnen krijgen. Als je tóch open staat voor een bank in het buitenland lijkt Renault Bank een logischer keuze.

Frankrijk - Franse vlag

Rente 0,01% omhoog voor betere positie

Je kunt je dus voorstellen dat ik wat moest gniffelen toen ik vanmorgen het bericht kreeg dat Nordax Bank de rente verhoogt... naar 0,17%. Net dat honderdste boven Klarna. Want tja, alfabetisch staat Nordax bij een gelijke rente onder Klarna natuurlijk. 

Zweedse vete hier uitvechten

Persoonlijk denk ik niet dat ze hiermee veel extra spaargeld gaan aantrekken. Grote kans dat ze dat zelf ook niet denken. Dat het er simpelweg om gaat dat ze boven hun landgenoten staan. Een soort Zweedse vete, een Zweedse spaaroorlog die op Nederlands grondgebied wordt uitgevochten?

Heerschappij uit Frankrijk

Ik verwacht dus niet dat er een winnaar zal zijn qua nieuw spaargeld, daarvoor is de heerschappij uit Frankrijk nu te groot. Wie weet, komt Klarna volgende week met een verhoging van 0,02% om weer boven Nordax te komen? Als dat een tijdje zo doorgaat komen ze vanzelf in de buurt van Renault Bank.

Benieuwd naar het vervolg van deze renteoorlog?
Mis niets met onze Update Sparen in je mail!

Aanmelden

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 22 oktober 2021

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.