15 oktober 2021

Is het jou ook al opgevallen in de vergelijking van spaarrekeningen en deposito's? Zowel bij sparen zonder voorwaarden als bij de deposito's staat er geen enkele bank uit Nederland meer in de lijstjes met beste rentes. Van de Nederlandse banken doen alleen een paar spaarrekeningen met beperkende voorwaarden en de heel-lang-vast deposito's nog mee.

Top spaarrentes 

Hier heb je die toprentes met de stand van dit moment op een rij:

Hoogste spaarrentes niet Nederlands

Je weet misschien wel dat wij meerdere websites over geldzaken beheren. Gisteren was ik bezig met de spaarsites en zag twee lijstjes met hoogste spaarrentes naast elkaar: die van sparen zonder voorwaarden en die van depositosparen. Het waren Top 5 lijstjes, en opeens viel het me op: hier staat geen enkele Nederlandse bank tussen. Ook geen buitenlandse bank die onder de Nederlandse spaargarantie valt. Gewoon geen enkel Nederlands vlaggetje!

Veel nieuwe spaarbanken uit het buitenland

Natuurlijk wist ik het wel. Elke keer als er een nieuwe bank komt waar we ons spaargeld kunnen onderbrengen schrijf ik daar immers wel een artikel over. Zoals afgelopen week nog Klarna, en nog niet zo lang geleden Renault Bank en Nordax Bank. En ja, elke nieuwe toetreder is een bank uit het buitenland. 

Toplijsten overheerst door buitenlandse banken

Die (voor ons) nieuwe spaarbanken komen allemaal met een hogere rente dan wat onze oude vertrouwde banken vergoeden over ons spaargeld. Logisch gevolg: de toplijsten worden inmiddels overheerst door buitenlandse banken.

Zoek je de hoogste rente...

Is dat erg? Niet als je op zoek bent naar de hoogste rente. Dan wil je gewoon weten bij welke bank je het beste rentepercentage krijgt. Als het goed is let je dan nog wel even op hoe het zit met de spaargarantie, of je het land waar die bank zit jouw geld wel toevertrouwt. Die informatie brengen we helder voor je in beeld - zo kun jij eenvoudig een nieuwe spaarrekening kiezen en openen.

... of wil je sparen in Nederland?

Heb je het niet zo op sparen in het buitenland... dan zijn de huidige toplijsten voor jou niet zo leuk om naar te kijken. Vervelend zelfs: je ziet er niets dat je zou overwegen. Het is zoals de spaarmarkt op dit moment nu eenmaal is, maar ik kan me voorstellen dat je zoiets hebt van: en als ik nou gewoon in Nederland wil blijven met m'n spaargeld? 

Sparen in Nederland makkelijk te vinden

Daar hebben we gelukkig een handige oplossing voor: de resultaten van onze vergelijkingen kun je eenvoudig filteren! 

Filter resultaten

Via die knop krijg je een scherm waarin je keuzes kunt maken, aspecten die jij belangrijk vindt aan een spaarrekening of deposito. Eén van die aspecten is het garantiestelsel waaronder de bank valt. Bij de vergelijking van spaarrekeningen ziet het lijstje er - op dit moment - zo uit:

Wil je alleen sparen met Nederlandse garantie? Dan klik je op 'alles deselecteren' en daarna vink je alleen 'Nederlandse' aan. Dan krijg je dit:

Klik op de knop 'Pas keuzes toe' en voila, alle buitenlandse banken zijn verdwenen uit de lijst die je te zien krijgt. Het resultaat voor Sparen zonder voorwaarden:

Tja... dat zijn niet de rentes die we graag zien, maar dat is dus hoe het op dit moment is. Hetzelfde kun je ook doen bij de andere vergelijkingen, die van 'Alle spaarrekeningen', 'Jeugdsparen' en 'Deposito's'. 

Spaarrentes vergelijken

Jeugdsparen vooral in Nederland

Bij Jeugdsparen verandert er trouwens niet veel met dit filter. Argenta uit België is de enige buitenlandse bank die een specifieke spaarrekening voor jongeren heeft, verder zijn het daar wel alleen Nederlandse banken.

Toprente - niet vrij opneembaar

Met een toprente die zelfs hoger is dan die van Renault Bank: ASN Jeugdsparen geeft een rente van 0,40%. Maar ja, dat is dan ook geen vrij opneembare spaarrekening - het geld dat je erop zet staat vast tot het kind 18 jaar is.

Jeugdsparen

Horen buitenlandse banken wel in vergelijkingen?

Best bizar eigenlijk, hoe snel dit is gegaan. Het is nog niet zo heel lang geleden dat we ons bij HomeFinance afvroegen of we de banken uit het buitenland wel moesten opnemen in onze spaarvergelijkingen. Dat was een belangrijke keuze bij het maken van de nieuwe site voor VanSpaarbankVeranderen - in 2018 hebben we die gemaakt.

In februari 2018 schreven we dit in onze nieuwsbrief Sparen:

We hebben het er al een tijd over: de mogelijkheden om te sparen bij een bank in het buitenland. Dus niet bij een buitenlandse bank die een Nederlandse vestiging heeft, of een bijkantoor in ons land. Nee - sparen bij een bank die niets in ons land heeft geregeld. Dus ook op geen enkele manier onder toezicht staat van De Nederlandsche Bank (DNB). Klinkt spannend en risicovol - dus waarom zouden wij bij VanSpaarbankVeranderen.nl daar iets mee willen? Nou... bijvoorbeeld omdat er soms echt aantrekkelijke rentes te krijgen zijn. En omdat het niet altijd gaat om banken in landen waar wij het risico nou zo enorm inschatten. Alleen kunnen we natuurlijk niet gaan discrimineren. Als we iets doen met banken uit het buitenland, dan moeten we daar heldere criteria voor hebben.

Zien wat er maximaal mogelijk is

Stel dat we dat niet gedaan hadden, dat we alleen sparen onder de Nederlandse spaargarantie waren blijven tonen... dan waren de lijsten  inmiddels behoorlijk mager geworden. Niet dat de rentes nu nou zo geweldig zijn, maar je kunt in elk geval zien wat er maximaal mogelijk is. 

Spaargarantie in Europa

Die heldere criteria... dat was niet zo moeilijk: een spaarbank moet onder een Europees depositogarantiestelsel vallen. En wij laten heel duidelijk zien in welk land het geld dan gegarandeerd is, zodat je niet per ongeluk jouw spaargeld stalt in een land waar je eigenlijk niet genoeg vertrouwen in hebt. Geen IceSave taferelen zeg maar.

Van alleen deposito's naar alle toprentes

Destijds ging het eigenlijk alleen om deposito's. Een spaarrekening waarvan je ook geld kon opnemen bij een bank in het buitenland... dat beperkte zich in eerste instantie tot Argenta.

Argenta, Lloyds en ICBC

Argenta, dat was België - dus bijna Nederland - en bovendien viel die wel onder beperkt toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). Hetzelfde geldt voor Lloyds Bank en ICBC. Die laatste is trouwens met stille trom vertrokken uit de spaarvergelijkingen... dat was me nog niet eerder opgevallen!

Bigbank - Openbank - Nordax - Renault Bank - Klarna

Hoe de wereld kan veranderen in een paar jaar tijd... één voor één dribbelden de buitenlandse banken ook de vergelijking van spaarrekeningen binnen. Natuurlijk met rentes in de topregionen, anders zouden ze er niets te zoeken hebben. Bigbank doet mee sinds april 2020, Openbank sinds augustus vorig jaar. Nordax en Klarna uit Zweden kwamen dus pas in 2021 met hun spaarrekening naar Nederland, net als Renault Bank - alledrie via het internationale spaarplatform Raisin.

Raisin

Welke buitenlandse bank volgt?

De vraag is: zal dit zo doorgaan? Krijgen we nog veel meer banken uit andere landen die vrij opvraagbaar sparen in Nederland gaan aanbieden? Dat is met de technologie tegenwoordig goed te doen en als ze het via zo'n internationaal platform doen hoeven ze ook niet hun eigen site en klantenservice in het Nederlands te organiseren. Het zou mij niet verbazen als we in de loop van de tijd nog (veel) meer buitenlandse banknamen in de vergelijkingen van internetsparen gaan tegenkomen.

Leuker als Nederlandse banken weer gaan meedoen

Het is aan onze eigen banken om ervoor te zorgen dat ze qua rente interessant genoeg worden om daar tegenop te boksen. Dat verwacht ik niet op korte termijn, de banken zitten nu gewoon niet te wachten op meer spaargeld. Maar dat kan natuurlijk wel veranderen, en dan wordt het misschien weer leuk om te sparen in Nederland?

Zullen we je op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen?
Meld je aan voor onze maandelijkse Update Sparen in je mail!

Nu aanmelden!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 15 oktober 2021

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.