6 augustus 2021

De grote nieuwssites koppen: "Winst ING vervijfvoudigt bijna en bank wil aandeelhouders belonen" en "ING maakt veel meer winst en keert miljarden uit aan aandeelhouders". Is het gek dat ik dat wat zuur vind voor de spaarders van ING Bank?

5 keer zoveel winst voor ING

De winst vervijfvoudigt dus... dat zegt niet zoveel. Als de winst € 1.000 was is die nu € 5.000. Dat zijn natuurlijk niet de cijfers van ING. De bank maakte 1,5 miljard euro winst - tegen iets minder dan 300 miljoen euro vorig jaar. Dus ja, vijf keer zoveel.

Veel grotere winst voor ING

Corona stroppenpot vrijgevallen

Dat klinkt spannender dan het is. Vorig jaar heeft de bank maar liefst 1,3 miljard euro apart gezet voor het risico dat allerlei uitstaande leningen niet terugbetaald zouden worden. Door de coronacrisis, dat moge duidelijk zijn. In de praktijk blijkt dat allemaal reuze mee te vallen - de stroppenpot komt nu vrij. Kortom: die vervijfvoudiging is nogal vertekend.

Winst naar aandeelhouders

Wat gaat ING met die vrijgekomen winst doen? De aandeelhouders belonen! Terwijl de spaarders het moeten doen met nul rente, grote spaarders moeten betalen voor hun reserves bij ING en er veel banen bij de bank verloren gaan door reorganisaties.

Ongetwijfeld is het allemaal bedrijfseconomisch te motiveren en ik snap ook wel dat de spaarrente een strategisch verhaal is waar je niet zomaar even een verhoging doorvoert om de winst van de bank terug te geven aan de spaarders. 

Zuur voor ING-spaarders

Maar toch... ik vind het zuur klinken voor de talloze mensen die spaargeld hebben staan bij ING. Zoveel winst, maar spaarrente krijgen ze niet. Trouwe klanten worden niet beloond, beleggers die hun aandelen hebben wel.

Geen medelijden: eigen keuze

Toch vind ik ook dat ik geen medelijden hoef te hebben met de ING-spaarder. Niemand verplicht je immers om je geld bij ING te laten staan. Al jaren en jaren zijn er heel wat banken die een veel betere spaarrente vergoeden. Wie niet overstapt naar een andere spaarbank kiest er zelf voor de lage rente van ING te accepteren.

Hoogste spaarrentes

35 keer meer spaarrente

Toegegeven, ook de allerhoogste rente is bizar laag, dat is nu eenmaal het renteklimaat van dit moment. Ondertussen is het wel zo dat de beste rente - 0,35% bij Renault Bank - 35 keer hoger is dan bij ING met 0,01%. Door het lage niveau levert je spaargeld nergens serieus rente op, maar de verhoudingen... 35x hoger! Zou de rente bij ING 1% zijn, dan was het bij Renault Bank 35% in die verhouding.

Overtappen naar een andere bank

Overstappen naar een andere spaarbank kost geen geld en weinig moeite. Er is niets dat je tegenhoudt om die stap te zetten. Dus voel jij boosheid als je spaart bij ING en leest dat er zoveel geld naar de aandeelhouders gaat? Haal je geld er dan weg - dat vindt ING zelf ook een goed idee!

Afbeelding ING: Tomasz Bidermann / Shutterstock.com

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 6 augustus 2021

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.