26 februari 2021

Het zal je gebeuren... dat er in jouw straat een grote prijs van de Postcodeloterij verdeeld wordt. Hier was het twee weken geleden zo. Ja echt, bij mij in de straat. Niet dezelfde postcode als de onze - één letter verschil - maar wel dezelfde straatnaam.

De tien deelnemers die meespelen met de winnende postcode verdelen met elkaar het bedrag van 1 miljoen euro. Zij winnen bedragen van 83.333 euro tot 166.666 euro, afhankelijk van het aantal loten waarmee zij meespelen in de Postcode Loterij.

Spijt van niet meedoen aan Postcodeloterij?

Nu maakt het voor mij geen verschil of de Postcodeloterij prijzen uitreikt bij mij in de straat of aan de andere kant van het land - ik doe toch niet mee. Misschien is het dus maar goed dat de winnende postcode niet precies de onze was. Ik weet het niet - ik geloof oprecht dat het me dan nog steeds niet uit zou maken. Dat ik blij zou zijn voor m'n buren, dat absoluut. En dat ik het ze van harte zou gunnen, maar dat ik geen spijt zou hebben van het niet-meedoen aan deze loterij. Denk ik. Net zoals ik het nu de mensen verderop in de straat van harte gun, zonder enige steek van jaloezie of spijt.

Volledig tevreden

Het zal te maken hebben met het feit dat ik volledig tevreden ben over onze financiële situatie. Me eerlijk gezegd niet kan bedenken wat ik zou doen met een grote geldprijs. Nou ja, natuurlijk kan ik wel wat verzinnen... alleen zonder dat ik denk dat welke aankoop dan ook mijn leven gelukkiger zou maken. Dus vind ik het geen enkel probleem dat ik zo'n geldprijs niet win.

Postcodeloterij issues

Zonet keek ik even terug wat ik eerder heb geschreven over de Postcodeloterij. Kwam daarbij een oud artikeltje tegen uit 2010, dat ik Postcodegriezels heb genoemd. In 2017 schreef ik dit in een artikel over een onzalig plan van de Partij van de niet-stemmers (? nooit meer wat van gehoord ?) over een Postcodeloterij-verzekering:

Nu doe ik sowieso al niet mee aan de Postcode Loterij. Wint mijn straat een prijs, dan is ze dat van harte gegund. Geld aan goede doelen geef ik zelf wel, daarvoor hoef ik niet mee te doen aan een loterij. Ik zou die verzekering persoonlijk dan ook zeker niet overwegen. En die komt er natuurlijk ook helemaal niet. Plasman wil ongetwijfeld gewoon aandacht voor zijn politieke partij. Die van de niet-stemmers. En partij, die overweeg ik ook niet. Ik stem namelijk wel. Altijd.

Mijn idee over het meedoen aan loterijen is dus niet veranderd in de afgelopen jaren. Of eigenlijk alleen maar sterker geworden nadat ik in 2018 in de deur-verkoop van de Vriendenloterij trapte en daarna heel veel moeite moest doen om die weer op te zeggen. Waarbij dat opzeggen volgens de jongen aan de telefoon nog meeviel als je het vergeleek met andere loterijen:

Oh maar mevrouw, bij andere loterijen is het nog véél erger, bij ons is het nog gemakkelijk. Ik heb verhalen gehoord over de Postcodeloterij en de Bankgiroloterij.... daar is opzeggen nog heel veel moeilijker.

Ik doe dus duidelijk aan geen enkele loterij mee. Dat vind ik nou echt zonde van m'n geld. Tenminste, als we het hebben over de grote loterijen zoals die hierboven en de Staatsloterij. Toen m'n kids nog op de basisschool zaten en er op school een soort van fancy fair was met een rad van fortuin kocht ik heus wel lootjes. Ook een loterij, maar dan is mijn bijdrage op dat moment simpelweg bedoeld om de school te helpen om die ene aankoop te kunnen doen in het belang van de kids.

Loterij weggegooid geld

Rekenkundig gezien is meedoen aan een loterij gewoon weggegooid geld. Daarom vind ik het altijd zo frappant dat juist de mensen die krap in hun geld zitten wél meedoen aan loterijen. En vaak niet zuinig ook. Terwijl ze hun geld beter voor iets anders kunnen gebruiken.

Gevoel van hoop, mogen fantaseren

Dat is niet rationeel, dat gaat om het gevoel van hoop. Het mogen fantaseren over de kans dat je een grote geldprijs wint, wat je daar dan mee zou doen. Juist als je geen cent te makken hebt is het heerlijk om daarover te dromen met een ieniminie kansje dat het gaat gebeuren. Doe je niet me aan een loterij, dan is dat kansje er sowieso niet. Dan vind je jezelf misschien wel stom als je fantaseert over gouden bergen - omdat de kans 0 is. Dan is iedere fractie van een procent boven nul genoeg om jezelf die toestemming te geven.

Winnen in een loterij

Sparen is slimmer

Dan weer even terug naar het verstand. Ook bij de huidige spaarrentes is sparen nog altijd slimmer dan loten kopen. Zelfs als je géén rente krijgt en geld inlevert door inflatie en eventuele belasting over je spaargeld - het grootste deel blijft wel gewoon voor jou staan. Je kunt er in de toekomst iets mee doen. Geld dat je uitgeeft aan loten levert hoogstwaarschijnlijk helemaal niets op, terwijl je het wél kwijt bent.

Investeren in een fijn gevoel

Maar ja, dat gevoel hè. Dat is ook belangrijk. Hoop doet leven.

Heb je dat gevoel nodig, dan zou ik zeggen: koop af en toe heel bewust één lot. Geen doorlopend abonnement op loten waardoor je er geen aandacht meer aan schenkt. Er gewoon elke maand geld van je rekening af gaat zonder dat je zelfs maar in de gaten houdt wat de uitkomst van de loterij eigenlijk is. Maak er dan een feestje van met ruim van tevoren een lot kopen. Ga er de avond van de trekking lekker voor zitten met je gezin, of met anderen die meedoen (als dat coronatechnisch weer mag tenminste). Natuurlijk in de wetenschap dat de kans vrijwel 0 is dat je iets wint, zodat je niet zwaar teleurgesteld wordt. Dan is dat lot gewoon een kleine investering in een fijne tijd met fantaseren over 'wat als' - én een gezellige avond!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 26 februari 2021

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.