15 januari 2021

Belastingvrij sparen - waar denk jij aan als ik dat zeg? Puur naar de letterlijke woorden gekeken is het 'sparen zonder belasting te betalen over dat spaargeld'. Welke mogelijkheden heb je voor belastingvrij sparen in 2021?

Belastingvrij sparen: herinnering uit een grijs verleden

Eerst even naar een grijs verleden... voor mij persoonlijk roept 'Belastingvrij sparen' een herinnering op. Het brengt me terug naar de tijd van het ABC Spaarplan. Dat zegt jou misschien helemaal niets, maar we hebben het dan over een product van destijds AMEV - nu asr - dat bij mijn toenmalige werkgever VSB Bank - later Fortis Bank, nu ABN Amro - aan klanten werd aangeboden. Ik moet echt diep nadenken over wanneer dat was... ik denk grofweg 1995 en daar omheen. Láng geleden in elk geval. Een snelle Google-search bevestigt dat en levert me deze folder op, die ik vond op de website mijn-asr-ervaringen:

ABC Spaarplan was woekerpolis

'Verdubbel uw spaargeld belastingvrij'... als je er nu naar kijkt weet je dat het niet zo geweldig was als het leek. Zoals eigenlijk altijd de stelregel zou moeten zijn: als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. Het ABC Spaarplan was één van de vele beleggingsverzekeringen die te kenmerken bleek als een woekerpolis, er is dan ook een compensatieregeling voor ingesteld door asr. Maar daar gaat het nu niet over.

Belastingvrij opbouwen van kapitaal

Belastingvrij sparen, daar wilde ik het over hebben met je. Het toenmalige succes van de woekerpolissen komt mede voort uit de voordelige fiscale behandeling van die verzekeringen. Ja, verzekeringen - want dat zijn het. Ook al kreeg zo'n polis dan de naam ABC Spaarplan, waardoor het niet erg op een verzekering leek. Dat was het dus wel, al deze producten waren gebaseerd op de fiscale regels voor het belastingvrij opbouwen van kapitaal - in de volksmond 'belastingvrij sparen'. Het opbouwen van kapitaal gebeurde dus in een verzekering, en met beleggingen. Niet met sparen.

Fiscale regels - tot 2013

De fiscale regels waren heel voordelig: als je een x-aantal jaren structureel geld stortte in zo'n polis, binnen een bepaalde bandbreedte, dan kon je het eindbedrag na die periode (eerst minimaal 12, daarna 15 of 20 jaar) belastingvrij uitbetaald krijgen. In de tussentijd betaalde je dus over het kapitaal dat zich vormde geen vermogensbelasting en op het moment dat je de uitkering kreeg betaalde je ook geen inkomstenbelasting. Belastingvrij dus.

Dat was wél echt waar. Het is hetzelfde fiscale systeem dat in spaar- en beleggingshypotheken gebruikt wordt (want ze lopen nog wel een tijdje) voor het opbouwen van kapitaal om de hypotheek aan het eind van de looptijd mee af te lossen. Dan werd de polis gekoppeld aan de hypotheek en had je een KEW: kapitaalverzekering eigen woning. Daar lopen er nog steeds heel veel van - ze kunnen alleen sinds 2013 niet meer nieuw afgesloten worden.

Sparen zonder belasting in 2021

Die vorm van belastingvrij sparen, daar kun je dus niet meer nieuw mee beginnen in 2021. Niet voor een hypotheek en ook niet voor andere spaardoelen, het fiscale systeem is gewoon stopgezet. Kun je nu dus niet meer sparen zonder belasting te betalen? Toch wel, alleen niet onbeperkt. Wat zijn de mogelijkheden?

  1. heffingsvrij vermogen in box 3
  2. groen sparen voor extra vrijstelling
  3. sparen voor je pensioen in een lijfrente
  4. belastingvrij spaargeld in je woning

Sparen zonder belasting betalen

1. Heffingsvrij vermogen in box 3

Sowieso hebben we allemaal een heffingsvrij vermogen in box 3. Dat is de box waar spaargeld en beleggingen in vallen, je betaalt er inkomstenbelasting over je vermogen. Dat we het ook vermogensbelasting noemen klopt niet helemaal, vroeger was er naast de inkomstenbelasting nog een losse vermogensbelasting. Ook dat roept herinneringen op uit een grijs verleden, maar daar zal ik je verder niet mee vermoeien. Op dit moment betaal je belasting over de inkomsten uit vermogen in box 3 van de inkomstenbelasting.

In die box heeft iedere belastingplichtige dus een heffingsvrij vermogen. Zolang je niet meer dan € 50.000 (2021) aan vermogen hebt (per persoon) is het geld op jouw spaarrekening(en) dus belastingvrij.

Heb je wel de beste spaarrente?

2. Groen sparen voor extra vrijstelling

Naast die algemene vrijstelling voor vermogen is er een extra vrijstelling als je kiest voor groene beleggingen. Die extra vrijstelling is in 2021 € 60.429 - weer per persoon. Ik hóór je denken: 'ja, maar dat is voor beleggingen. Ik wil niet beleggen, ik wil veilig sparen.' Een paar grootbanken hebben hier iets op bedacht, waardoor ze binnen de vrijstelling ook groen sparen aanbieden (groene deposito's). Het jammere daarvan is dat het maar heel beperkt beschikbaar is, het grootste deel van de tijd is het niet mogelijk om hierop in te stappen.

3. Sparen voor je pensioen in een lijfrente

Een andere manier om geld weg te zetten zonder er belasting over te betalen is jouw pensioenaanvulling. Geld dat je hebt gestort in een lijfrente (banksparen of verzekering) telt niet mee bij het bepalen van jouw vermogen in box 3. Daarmee is het op dat moment dus belastingvrij. Sterker nog: als het binnen de fiscale regels van je jaarruimte en eventuele reserveringsruimte valt is het bedrag zelfs fiscaal aftrekbaar in het jaar van storting. Dat geeft een direct belastingvoordeel.

Sparen voor je pensioen in een lijfrente

Daar staat wel tegenover: over de lijfrente uitkeringen moet je te zijner tijd inkomstenbelasting betalen. Over de volledige uitkeringen, dus óók over het rendement dat over jouw stortingen is opgebouwd. Is dat te kenmerken als belastingvrij sparen? Niet echt, maar tegelijk toch ook wel. Tijdens de opbouw betaal je geen belasting en het belastingvoordeel van de aftrekpost maakt de belasting die je in de toekomst moet gaan betalen echt wel goed.

4. Belastingvrij spaargeld in je woning

Eigen geld dat in je huis zit, daarover betaal je geen belasting over in box 3. Je eigen huis valt fiscaal in box 1, waar je belasting betaalt over jouw inkomsten uit werk en eigen woning. Tenminste, nu nog wel. Als het plan van De Nederlandsche Bank (DNB) waar ik vorige week over schreef doorgaat... dan zou daar weleens verandering in kunnen komen. Maar vooralsnog is het wel zo. Door een deel van je spaargeld te gebruiken voor een extra aflossing op je hypotheek gaat dat bedrag dus van box 3 naar box 1 - daarmee verlaag je het vermogen waarover je vermogensrendementsheffing betaalt (zo heet de belasting in box 3). 

Spaargeld in je huis stoppen

Is dat geld dan echt belastingvrij? Nou... eigenlijk niet. In box 1 wordt een bedrag bij jouw inkomen opgeteld omdat je een eigen huis bezit (het eigenwoningforfait) en kun je daar vervolgens de betaalde hypotheekrente van aftrekken. Door een aflossing op jouw hypotheek wordt de hypotheekrenteaftrek lager, dus betaal je via die weg dan indirect alsnog voor het geld dat je in je woning hebt gestopt. Maar: het is wel uit box 3, dáár betaal je er geen belasting meer over.

Heb je aanvullingen?

Daarmee zijn de belangrijkste mogelijkheden van sparen zonder belasting te betalen wel opgesomd denk ik zo. Misschien zie ik iets over het hoofd? Als jij aanvullingen hebt ... laat het ons gerust weten met een mailtje naar info@homefinance.nl!

Vind je het fijn om op de hoogte te blijven van alles rondom Sparen?
Meld je NU aan voor onze maandelijkse Update Sparen in je mailbox!

aanmelden

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 15 januari 2021

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.