11 december 2020

Nog maar 20 dagen, dan is het 31 december en kunnen we het dramajaar 2020 achter ons laten. Kijk jij er ook zo naar uit om dat te doen? Kun jij ook niet wáchten tot de champagnekurken knallen? Vuurwerk niet dit jaar, tenminste... niet legaal.

Dramajaar 2020

Ik weet niet hoe het voor jou is, maar voor mij is 2020 een jaar om snel te vergeten. Naast alle gedoe rondom corona heb ik ook medisch van alles meegemaakt, dat begon op 27 december 2019. Uitgerekend na een etentje met de collega's van HomeFinance!

HomeFinance

Collega's nog live gezien?

Dat was meteen ook het laatste etentje dat we gehad hebben - in 2020 is dat er natuurlijk niet van gekomen. Ik vraag me af: heb ik m'n collega's sindsdien überhaupt nog wel live gezien? Ik denk het eigenlijk niet...

Alleen maar digitaal en telefonisch contact

Het hele jaar alleen maar digitaal en telefonisch contact, het is wat. Heel eerlijk gezegd heb ik daar niet veel last van, omdat ik al jaren vanuit huis werk en sporadisch mensen persoonlijk ontmoet. Maar toch. Het besef dat het nu zó extreem is komt toch wel binnen moet ik zeggen.

Deadline over 20 dagen

Maar goed, terug naar die 20 dagen. Ook al kun je misschien niet wachten - de kans is groot dat er ook nog wel wat dingen zijn die je moet doen voor die tijd. Financiële dingen bedoel ik dan natuurlijk. 

Wakker worden, deadline komt eraan!

Lijfrente en zorgverzekering

Twee onderwerpen springen er voor mij uit: lijfrente en de zorgverzekering. Voor allebei geldt dat je het uiterlijk 31 december geregeld moet hebben. Uitstel is niet mogelijk en zonde als je er niets mee doet... dus: wanneer ga jij aan de slag?

Lijfrente: koopsom storten voor belastingaftrek

Hoe zit het met jouw pensioenopbouw? Is dat helemaal in orde of zou het zomaar kunnen dat je na jouw pensioendatum (en dat is vast geen 65 meer) wel wat tekort gaat komen? Daar kun je iets aan doen, en de fiscus helpt mee! Bij een aantoonbaar pensioentekort mag je een bedrag apart zetten voor het aanvullen van jouw pensioen.

Jaarruimte en reserveringsruimte

Hoe hoog dat bedrag is hangt af van jouw inkomen en het pensioen dat je al opbouwt. Dat noemen we de jaarruimte. Heb je nou in het verleden geen gebruik gemaakt van die jaarruimte maar wel te weinig pensioen opgebouwd, dan is er nog meer mogelijk: via de reserveringsruimte.

Jaarruimte berekenen

Geblokkeerd totdat je met pensioen gaat

Het apart zetten van het geld voor jouw pensioen moet wel aan voorwaarden voldoen. Je stort het bij een verzekeraar in een lijfrentepolis, bij een bank op een geblokkeerde bankspaarrekening of bij een beleggingsinstelling op een geblokkeerde beleggingsrekening. Je kunt het geld niet meer opnemen of gebruiken totdat je met pensioen gaat. Daar is het tenslotte voor bedoeld: het aanvullen van je pensioen

Lijfrenteaftrek: minder belasting betalen... 

Om je te stimuleren je pensioen aan te vullen is daar een gunstige belastingregeling voor bedacht: de lijfrenteaftrek. Het bedrag dat je wegzet binnen de jaar- en reserveringsruimte kun je opvoeren als aftrekpost voor de inkomstenbelasting. Dat scheelt een flink bedrag aan belastingen in je aangifte voor komend jaar! 

... en een lager belast vermogen

Bovendien verlaag je met de storting jouw vermogen waarover je nu belasting betaalt. Zodra je het hebt weggezet voor je pensioenaanvulling telt het geld niet meer mee bij het bepalen van jouw vermogen voor de inkomstenbelasting in box 3 (vermogensbelasting). Zit je boven het belastingvrije vermogen, dan scheelt het je ook aan die kant belasting.

Lijfrente-uitkeringen belast

Het is wel belangrijk om ook te beseffen dat je later wel alsnog belasting gaat betalen over dat geld. In de loop der jaren ontstaat er een behoorlijk kapitaal in die lijfrentepolis, op die bankspaarrekening of beleggingsrekening.

Kapitaal groeit voor lijfrente

Tegen de tijd dat je met pensioen gaat gebruik je dat kapitaal voor het aankopen van een lijfrente. Dat houdt in: een periodieke uitkering die afhankelijk is van jouw lijf - van jouw 'in leven zijn'. Over die uitkeringen, bijvoorbeeld per maand of per jaar, betaal je te zijner tijd wel inkomstenbelasting.

Is een lijfrente dan wel voordelig?

Is het dan wel zo voordelig, zo'n lijfrente? Ik zou zeggen van wel ja! Het fiscale voordeel dat je nu hebt kun je nu gebruiken. Dat je over weet-ik-hoeveel-jaar weer belasting moet gaan betalen... dat is nog ver weg.

Door de inflatie is het sowieso handig om nu te krijgen en pas over heel veel jaar te betalen. Bovendien is de kans groot dat je nu over de top van je inkomen een hoger belastingpercentage betaalt dan wanneer je met pensioen bent. En - niet te vergeten: je bouwt extra pensioen op waardoor je voorkomt dat je later een te laag inkomen hebt!

Afstorten vóór 1 januari 2021

De jaarruimte en eventuele reserveringsruimte wordt berekend met de cijfers van 2019. Dan stort je het bedrag in 2020 en kun je het in 2021 meenemen in de belastingaangifte over 2020. Dan moet je dus wél in 2020 gestort hebben... dus vóór de jaarwisseling!

Zorgverzekering: opzeggen voor overstap

Jouw zorgverzekering - daarvoor geldt ook die deadline van 31 december. Uiterlijk op de laatste dag van het jaar moet je jouw huidige zorgverzekering hebben opgezegd om te kunnen overstappen. Heb je dat niet gedaan, dan loopt jouw huidige polis door en moet je een jaar wachten.

Zorgverzekering

Regel het op tijd!

Het fijnste is als bij de jaarwisseling ook je nieuwe polis al in orde is. Dat hoeft niet per se: je hebt nog tot 1 februari om de zorgverzekering voor 2021 helemaal rond te maken. Toch wil je de twijfel over acceptatie ongetwijfeld niet, dus ik zou zeggen: regel het op tijd!

Waarom overstappen?

De vraag is vervolgens waarom je zou overstappen met je zorgverzekering... Niemand zegt natuurlijk dat dit móet, alleen kan het wel flink voordeel opleveren. Dat voordeel kan zitten in de premie of in de dekking - het kan prima zo zijn dat een andere dan jouw huidige zorgverzekeraar voor 2021 een veel beter aanbod heeft dan wat je nu hebt lopen.

Lagere premie of betere dekking

Een lagere premie rekent voor dezelfde dekking, of een betere dekking geeft voor dezelfde premie. Als je daar in de komende 20 dagen niets mee doet is je kans weer een jaar verkeken, zonde! Het is voor heel veel mensen mogelijk om flink te besparen op hun zorgpremie.

Neem even de moeite om te vergelijken

Neem dus even de moeite om goed naar je zorgverzekering te kijken. Naar wat je nu hebt lopen, naar wat je nodig vindt om te verzekeren en vervolgens de mogelijkheden voor 2021 te vergelijken. Dan weet je of overstappen voor jou slim is of niet en kun je met een goed verzekerd gevoel het nieuwe jaar in.

Zorgpremies 2021 vergelijken

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 11 december 2020

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.