18 januari 2019

Gisteren kwam de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) met een rapport over ons geldstelsel: Geld en schuld - de publieke rol van banken. Ik ga niet beweren dat ik het hele document (301 pagina's!) gelezen heb, maar de samenvatting wel. 

Twee kernproblemen in ons geldstelsel

De WRR benoemt in het rapport twee kernproblemen in ons geldstelsel: 

 • teveel schulden ('de grote omvang en hoge volatiliteit van schulden')
 • teveel macht voor de grote commerciële banken ('de onbalans tussen publieke en private belangen)

Rapport WRR: Geld en schuld - de publieke rol van banken

Spaargeld blijft hangen bij ING, Rabobank en ABN Amro

Hier bij VanSpaarbankVeranderen.nl zijn we vooral geïnteresseerd in die macht van de banken. We roepen niet voor niets al heel lang en heel hard dat je met je spaargeld niet bij de grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank moet zijn. Toch blijkt dat bijna heel Nederland daar gezellig blijft hangen met z'n spaarrekening, waardoor die banken alleen maar groter worden. Dat ze elders veel meer rente kunnen krijgen verandert daar niets aan.

Check de spaarrente van dit moment

Grootbanken zijn te groot

De grootbanken zijn zó groot dat ze 'too big to fail' zijn: systeembanken die niet mogen omvallen. Een faillissement bij ING, Rabobank of ABN Amro zou zulke enorme gevolgen hebben voor onze maatschappij dat de overheid dat niet zal laten gebeuren. Daardoor, zegt de WRR:

...is de impliciete en expliciete overheidsgarantie groter geworden, zoals tijdens de crisis ook bleek uit de omvangrijke bedragen waarmee banken zijn gered. Banken zijn hiermee feitelijk een soort semipublieke instellingen geworden. En moet opnieuw worden nagedacht over een goede balans tussen publieke en private belangen.

Advies: publieke bank voor alleen betalen en sparen

In haar advies gaat de WRR niet zo ver als de initiatiefnemers van 'Ons geld' - de hele aanleiding voor dit onderzoek - zouden willen. Wel adviseert de Raad om te zorgen voor meer diversiteit in de financiële sector. Hoe dan? Door een 'publiek verankerd alternatief voor betalen en sparen te creëren, naast de huidige banken'. Een publieke bank dus die niets anders doet dan het voeren van betaal- en spaarrekeningen. 

Nieuwe Rijkspostspaarbank... wie gaat dat betalen?

Terug naar vroeger, met de Rijkspostspaarbank zeg maar. In een uitgebreid artikel op Volkskrant.nl wordt terecht de vraag gesteld: 'wie gaat dat betalen?' Zo'n bank mag namelijk geen leningen of hypotheken verstrekken, geen risico's nemen met beleggen. Een rentemarge is er bij de huidige rentestand niet, dus geen mogelijkheid om geld te verdienen. Ondertussen maakt de bank wel kosten die ergens vandaan moeten komen. Zijn wij Nederlanders bereid om die kosten dan zelf te dragen? 

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 18 januari 2019

Anoniem
 • Avatar
  Anoniem 23 januari 2019
  Eenvoudige oplossing: Banken mogen van het gestalde geld 90% weer uitlenen. Als je dit lager maakt, b.v. naar 60% is het risico dat spaarders hun geld kwijtraken ook veel lager. Uiteraard moet dit in heel Europa, liefst wereldwijd hetzelfde zijn. Met risico nemen kun je geld verdienen, maar meestal over de ruggen van personen die dit risico niet kunnen dragen en met de gevolgen worden opgezadeld.
 • Avatar
  Anoniem 18 januari 2019
  Ik zie helemaal niets in een staatsbank. Dat verhoogt juist het risico omdat zenuwachtige spaarders bij de eerste crisis hun geld van een normale bank overboeken naar deze bank.
  • Avatar
   Anoniem 13 april 2019
   Wat is een normale bank? Volgens mij moet een bank zich bezighouden waarvoor ze oorspronkelijk zijn opgericht, het beheren van u en mijn (spaar) geld, niets meer en niets minder. Banken zijn nu dronken geworden van al het gratis geld dat de ECB hen heeft uitgeleend, dat men geen rekening meer houdt met het feit dat dit vroeg of laat dubbel zal moeten terugbetaald.

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.