8 januari 2019

Het is niet dat ik er veel van verwachtte, de renteboeking op de spaarrekeningen van mijn kinderen. Alleen dat er een negatieve rente geboekt zou worden... dat had ik dan ook weer niet voorzien. Toch was dat wat ik vorige week zag op hun rekeningen bij ASN Bank: een afboeking van een paar cent aan rente.

Een paar cent negatieve rente op spaarrekening

Nu denk je misschien: ach, een paar cent. Dat dacht ik op zich ook - alleen wilde ik erg graag snappen waar die negatieve rente vandaan kwam. Het rentepercentage op de spaarrekeningen stelt werkelijk niets voor natuurlijk, maar negatief is het nog steeds niet. Dus hoe kan er dan wel rente worden afgeschreven in plaats van bijgeschreven? 

Zakgeld in twee delen: betaalrekening en spaarrekening

Voordat je denkt dat mijn kids wel erg weinig spaargeld hebben : dit zijn hun eigen spaarrekeningen. Ze krijgen hun zakgeld in twee delen: de helft op een betaalrekening, de andere helft op een spaarrekening. Het geld op hun betaalrekening, daar mogen ze helemaal zelf over beslissen. Uitgaven die betaald worden van hun spaargeld, daar beslis ik over mee.

Stimuleren om te sparen voor een grotere uitgave

Zo probeer ik ze te stimuleren om te sparen voor een grotere uitgave die in mijn ogen zinvol is. Voorheen ging dat niet zo: LEGO vond ik wel een zinvolle uitgave, dus als er een beetje saldo was kwam er een nieuwe LEGO-doos. Inmiddels geven ze het liefst hun geld uit in games en dat mag van mij écht niet met het spaargeld. Dus liep het saldo aardig op en konden ze vorige week samen een toffe LEGO-treinset kopen. Die wilden ze opeens heel graag hebben, toen ze bij vrienden van ons met zo'n trein hadden gespeeld.

LEGO City Passagierstrein

Valutadagen zijn allang afgeschaft

Vroeger zou ik geredeneerd hebben dat het door de valutadagen kwam. Toen was het nog zo dat een bank een paar dagen rente 'pikte' bij een overboeking: het geld werd later bijgeschreven dan dat het binnenkwam en eerder afgeschreven dan het werd overgeboekt. Zo kon een rekening 'valutair rood staan', met soms een negatieve renteboeking tot gevolg. Dat heb ik in mijn grijze verleden als bankadviseur meerdere malen mogen uitleggen aan de klanten van de toenmalige VSB Bank. Maar valutadagen zijn allang afgeschaft: banken mogen niet meer op die manier hun inkomsten verhogen.

Technische uitleg, terugboeking en beloofde aanpassing

De rekeningen hadden natuurlijk geen negatief saldo gehad - het zijn spaarrekeningen! - dus waar kwam de afboeking vandaan? Ik besloot het toch maar eens te gaan navragen met een mail aan ASN Bank. Na een paar dagen kreeg ik een nette mail terug:

Graag wil ik namens ASN Bank mijn excuses aanbieden voor afschrijven van negatieve rente op de spaarrekeningen van uw kinderen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en wij zullen dit bedrag binnen enkele dagen weer op uw rekening bijschrijven. Dit negatieve rentebedrag is een onbedoeld gevolg van afrondingen in de manier waarop wij de rente op de rekening uitrekenen. In de volgende alinea vindt u de nogal technische uitleg hiervan. Dit probleem komt maar bij enkele van onze rekeninghouders voor, maar wij gaan zeker op zoek naar een oplossing zodat dit niet nog een keer kan gebeuren. ASN Bank gebruikt de ‘progressieve renteberekening’ om de rente op de rekening te berekenen. Bij deze progressieve renteberekening wordt per financiële transactie de rente over die transactie tot de volgende rentevervaldag berekend en opgeteld (bij een storting) of afgetrokken (bij een opname) in de opgebouwde rente. Omdat er hierbij wordt afgerond op 2 decimalen, en de rente in 2018 natuurlijk erg laag was (0,1%) kan het gebeuren dat kleine stortingen geen rente opleveren, terwijl een wat grotere opname (met een negatief effect) juist niet werd afgerond.

 Ik snap de uitleg op zich wel en ze beloven me dat de centen op de rekeningen teruggestort worden. Ook over voorgaande jaren, want toen ik verder keek zal ik ook in eerdere jaren een soortgelijke afboeking. Dat maakte echter ook dat ik het lastig vond om te geloven dat ze 'zeker op zoek gaan naar een oplossing zodat het niet nog een keer kan gebeuren'. Ik kan me oprecht niet voorstellen dat ik de enige ben die zoiets constateert en aankaart, dus ze zullen er in voorgaande jaren toch weleens eerder op gewezen zijn? Dus dat toch ook nog maar even gevraagd... met het volgende antwoord:

Het afboeken van een negatieve rente is in het verleden helaas bij enkele klanten voorgekomen. Wij betreuren te vernemen dat dit bij de rekeningen van uw zoons al eerder is gebeurd en dat dit niet gecorrigeerd is. Onze excuses hiervoor. Wij zullen er zorg voor dragen dat dit alsnog uitgevoerd wordt. Wij begrijpen dat u een vraagteken zet bij onze opmerking om dit op te lossen gezien hetzelfde probleem in voorgaande jaren. Wij kunnen u meedelen dat dit nu op een andere manier aangepakt wordt, waardoor wij er van uit gaan dat het afboeken van een negatieve rente komend jaar niet meer plaatsvindt.

Tot op heden zijn de boekingen nog niet teruggedraaid, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit snel zal gebeuren. Of ik ook vertrouwen heb in de oplossing.... dat weet ik nog niet. Het zal blijken op 1 januari 2020!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op dinsdag 8 januari 2019

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.