14 december 2018

Afgelopen maandag gebeurde er iets bijzonders: een verhoging van één van de spaarrentes! Niet bij één van de - voor veel mensen toch wat spannende - banken in het buitenland, maar bij het puur  Nederlandse NIBC Direct. De rente op deposito's voor 1 of 2 jaar ging omhoog, interessant! Voor een deposito met de rente één jaar vast werd het daarmee direct de koploper bij banken die onder de Nederlandse spaargarantie vallen.

Vergelijk depositorentes

NIBC = vroegere Nationale Investeringsbank

Eerst even wat meer over NIBC... want hoezo puur Nederlandse bank? Dat klinkt toch behoorlijk internationaal, zo'n afkorting als NIBC. Klopt en dat zal ook vast de bedoeling zijn, maar de roots van NIBC zijn 'gewoon' de Nationale Investeringsbank. Die werd ooit - in 1945 - opgericht door de Nederlandse regering als Maatschappij tot Financiering van Nationaal Herstel (Herstelbank). Inmiddels is het inderdaad een behoorlijk internationaal verhaal, dat NIBC - met internationale investeerders en kantoren in Den Haag, Frankfurt, Londen en Brussel. 

Sparen bij NIBC Direct in Nederland, Duitsland en België

NIBC Direct is apart in de markt gezet om er spaargeld uit te halen. Dat doet NIBC Direct niet alleen in Nederland - ze zijn ook actief in Duitsland en België.

Rente op de spaarrekening in verschillende landen

Wat ik dan interessant vind is de verhouding tussen de rentestanden van NIBC Direct in deze drie landen. Zijn die verschillend of overal hetzelfde? We gaan eens even kijken....

  • In Nederland is de rente op de internetspaarrekening 0,25% per jaar
  • In Duitsland betaalt NIBC Direct op 'Tagesgeld' 0,25% rente per jaar.
  • In België werken ze met een basisrente en een 'getrouwheidspremie' van allebei 0,10% per jaar - in totaal kun je daar op je gewone spaarrekening dus 0,2% aan rente krijgen.

Rente op spaarrekening NIBC Direct in Duitsland

Rente op spaarrekening bij NIBC Direct in Duitsland

Rente op deposito's in verschillende landen

Bij de spaarrekening geen spannende verschillen dus, maar toch in België minder voordelig dan in Nederland en Duitsland. En hoe zit dat bij de deposito's? Voor een deposito voor één jaar is de rente...

  • in Nederland 0,66%
  • in Duitsland (Festgeld 1 Jahr) 0,6%
  • in België is de bruto rente maar 0,2%

Fascinerend vind ik dat de 2-jaars rente in Duitsland (0,8%) dan weer hoger is dan in Nederland (0,7%), terwijl ze daar in België hetzelfde voor geven als bij 1 jaar vast. Waarschijnlijk hebben deze verschillen puur met de lokale markt te maken: concurrentie en de vraag hoeveel geld ze willen binnenhalen. Maar goed, toch interessant.

Rente op deposito bij NIBC Direct in België

NIBC Direct deposito tarieven in België

Vastzetten voor een jaar... aardig plan?

Terug naar Nederland... de depositorentes zijn toch wel aardig hoger dan de rente op je internetspaarrekening. Zelfs bij de rente 1 jaar vast scheelt het al pittig. Misschien is het daarom best eens aardig om na te denken over het idee om een deel van je spaargeld voor een jaar vast te zetten. Bij NIBC krijg je op je spaarrekening dus 0,25%, en bij 1 jaar vast 0,66%. Een fors verschil, zeker als je een aanzienlijk bedrag overhevelt. Een jaar is goed te overzien qua termijn... het zou mij toch verbazen als je achteraf gunstiger uitbleek te zijn door het op je internetspaarrekening laat staan. Dan zou de gemiddelde rente op jouw spaarrekening over de periode van nu tot over een jaar meer moeten zijn dan 0,66%. Zie dat maar eens voor elkaar te krijgen met een rente die nu op 0,25% staat en zonder geluiden over aankomende rentestijgingen.

Check de rente op internetspaarrekeningen

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 14 december 2018

Anoniem

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.