5 oktober 2018

Er was de afgelopen week toch weer heel wat te melden over de rente. Tenminste: zo leek het als we de krantenkoppen mogen geloven. Op Telegraaf.nl zag ik op één dag twee headlines: Hypotheekrente staat nu op laagste punt ooit en Spaarrente is al laag en blijft dalen. Was het nou werkelijk nieuws? Niet echt.

Wat gebeurde er dan concreet met de rente de afgelopen tijd? Het is alweer even geleden dat ik daar een blog over schreef, juist omdat er niet heel veel te melden is steeds. En nog steeds niet eigenlijk, als ik nu naar de laatste rentewijzigingen kijk.

Recente rentewijzigingen op sparen

Bij de rentewijzigingen op spaarrekeningen is het spannendste denk ik dat Nationale Nederlanden twee weken geleden van 0,25% naar 0,20% ging.

Bij de wijzigingen in de depositorentes vind ik wel noemenswaardig dat Triodos Bank deze week de rente op deposito's van 9 en 10 jaar vast met 0,1% heeft verhoogd. Jawel, een groen pijltje - dat is ook wel weer eens leuk! Met die verhoging doet de duurzame bank weer een beetje mee met een 5e plek bij de 10-jaarsrente.

Rente bij sparen op creditcard omlaag

Wat we hier op VanSpaarbankVeranderen.nl niet terugzien, maar wel op Credit-card.nu: de spaarrente op creditcards is per 1 oktober fors verlaagd. Dit geldt zowel voor zakelijke creditcards als particuliere creditcards en zowel voor VISA cards als Mastercards. De rente op particuliere cards is verlaagd van 0,30 procent naar 0,15 procent en de rente op zakelijke cards gaat van 0,20 procent naar 0,10 procent.

Details van creditcard ANWB Visa: spaarrente omlaag

Nu was sparen op een creditcard ook bij een hogere rente maar matig interessant - met deze verlaging van de rente is het zéker niet meer lonend. 

Sparen voor pensioen en jongeren

Dan was sparen nog in het nieuws om een andere reden - daarbij ging het over sparen voor je pensioen. Twee onderwerpen daarover deze week: het idee van het Nibud om iedereen te verplichten automatisch voor z'n pensioen te sparen, en de conclusie van het FFP dat jongeren maar erg weinig interesse hebben in hun financiële toekomst. Dat eerste kan wel een oplossing zijn voor het laatste. Ik ben alleen toch bijzonder voorstander van keuzevrijheid en pleit daarom eerder voor een financieel consultatiebureau.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 5 oktober 2018

Anoniem

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.