10 juli 2018

Gisteren hield ECB-president Mario Draghi een toespraak voor het Europees Parlement, waarin hij nog maar eens duidelijk maakte dat hij graag naar een Europees depositogarantiestelsel toe wil. Omdat we dan pas een échte bankenunie hebben in Europa, zegt hij. Landen in Noord-Europa zijn tegen, met Nederland en Duitsland voorop.

Eén groot garantiestelsel in eurozone

Het idee is dat er dus één groot garantiestelsel komt. Eén waarin alle landen in de eurozone samen het spaargeld bij alle banken in die landen garanderen. Tot het nu al geldende maximum van € 100.000 per persoon, per bank dan wel. Maar toch... hier in Nederland voelen we ons volgens mij vrij zeker van de spaargarantie. Solide banken, sterke economie, de Nederlandse staat als vangnet, dat komt wel goed.

Spaargarantie in andere Europese landen

Over de spaargarantie in verschillende andere Europese landen voelen we ons minder zeker. Niet voor niets aarzelen we om ons geld onder te brengen bij een bank uit Griekenland of Italië. Wie het overweegt doet dat alleen als er een écht hogere spaarrente tegenover staat. Omdat het voelt als een risico, je geld neerzetten in een land dat steeds steun nodig heeft. 

Opdraaien voor problemen van Grieken en Italianen

Als Draghi zijn zin krijgt draaien we er straks met z'n allen voor op als een Griekse bank omvalt omdat leningen niet worden terugbetaald (maar liefst 46,7% van de leningen geldt daar als NPL - Niet presterende lening!). Of een Italiaanse bank ten onder gaat aan corruptie. In Italië hebben ze meer uitstaan aan slechte leningen (bijna 300 miljard euro) dan wat de Nederlandse staat in een jaar uitgeeft (227 miljard euro). Dat voelt niet goed, of wel dan? Niet voor niets is Nederland in het Europees Parlement ook fel tegenstander van dit plan. Interessant detail is dat juist Italië steeds wijzen op de voltooiing van de bankenunie - waar een Europese spaargarantie bij hoort.

Discussie over Europees depositogarantiestelsel ligt stil

De discussie over het vormen van een gezamenlijk depositogarantiestelsel ligt dan ook al meer dan een jaar stil: de lidstaten komen er niet uit. Ik kan me dat voorstellen en hoop ook niet dat Nederland hier gaat toegeven. Persoonlijk vind ik het niet zo'n fijn idee de veiligheid van mijn spaargeld mede afhankelijk zou zijn van de situatie in Zuid-Europa. Of Oost-Europa.

Dus laat Nederland maar lekker z'n poot stijf houden wat mij betreft. Samen één munt tot daar aan toe, maar m'n spaargeld ... dat heb ik toch het liefst zo veilig mogelijk.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op dinsdag 10 juli 2018

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.