3 juli 2018

Zonet lees ik op de website van het Financieel Dagblad dat Van Lanschot klanten aan het dumpen is. Wat moeten we daar nou weer van vinden? 

Focus op steenrijke beleggingsklanten

Ach, een bank is ook maar gewoon een bedrijf dat geld moet verdienen. Ik kan me best voorstellen dat een bank als Van Lanschot, bedoeld voor het vermogende deel van onze bevolking, keuzes maakt en wil focussen op beleggingsklanten. En dan niet zomaar beleggingsklanten - alléén als ze minimaal € 500.000 beleggen via Van Lanschot.

Alleen sparen / betalen? Liever niet!

Ik snap ook dat ze klanten willen demotiveren om bij hen alleen een betaalrekening en/of een spaarrekening aan te houden. Dat kost zo'n bank vooral geld en levert kennelijk niet genoeg op. Alleen denk ik dan: je kunt ook demotiveren door de kosten flink te verhogen en de spaarrente op nul te zetten. Mensen die bewust met hun geld bezig zijn vertrekken dan vanzelf wel naar een andere bank.

Ga maar weg...

Maar goed, Van Lanschot kiest er dus voor om gewoon tegen mensen te zeggen: ga maar weg. Ga maar naar de Rabobank (daarover later meer). Als daarbij echt alleen is gekeken naar belegd vermogen kunnen ze zich nog lelijk in de vingers snijden. Kinderen van hun topklanten die zelf nog niet (veel) beleggen... die willen ze toch niet kwijt lijkt me. Ik mag hopen dat ze naar meer dan alleen dat cijfertje hebben gekeken.

Mag een bank jou zomaar wegsturen?

Mag dat eigenlijk? Dat een bank gewoon tegen je zegt: we hoeven je niet meer, ga maar weg. Terwijl je niets verkeerds hebt gedaan - geen fraude hebt gepleegd - geen bankmedewerker hebt beledigd? Ja hoor, dat mag. Als dat tenminste in de Algemene bankvoorwaarden staat en dat zal ongetwijfeld het geval zijn.

Waarom naar Rabobank?

Van Lanschot raadt haar to-be-ex-klanten aan om naar Rabobank te gaan. Waarom dat dan? Tja. Er is een band tussen Van Lanschot en Rabo. Tot vorig jaar had Rabobank een flink aandeel in Van Lanschot Kempen - maar dat is vorig jaar verkocht. Toch zijn ze nog vriendjes zo te zien. Want waarom zou je anders Rabo adviseren? De spaarrente is er in ieder geval niet interessant, dat kan bij andere banken veel beter.

Vergelijk en kies bewust!

Mijn boodschap aan de weggestuurde klanten van Van Lanschot is eenvoudig: vergelijk en kies bewust! Zomaar naar Rabobank overstappen terwijl het ook anders kan - niet doen. Spaarrekeningen vergelijken hebben wij heel makkelijk voor u gemaakt en ook de belangrijkste betaalrekeningen staan voor u op een rij. Zo is ASN Bank toch echt goedkoper dan Rabobank - bovendien krijg je daar rente over het saldo op je betaalrekening en is rood staan juist goedkoper. Dus. Just saying.... kijk verder dan de Rabobank.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op dinsdag 3 juli 2018

Anoniem

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.