8 juni 2018

Vanmorgen las ik tijdens mijn 'nieuwsrondje' een artikel op BusinessInsider.nl over het rendement op lange termijn wanneer je geld investeert in een eigen woning, in aandelen of op een spaarrekening zet. Niet dat de uitkomst nou zo verrassend was, toch zette het verhaal me aan het denken. Daar schreef ik meteen een blog over op HomeFinance.nl: Spaargeld overzetten naar beleggen? De keuzestress... Tijdens het schrijven daarvan gingen mijn gedachten alle kanten op, met als kern de vraag waarom of waarvoor we eigenlijk sparen - of beleggen.

Spaardoelen - heb jij ze?

Als kind heb je vaak een spaardoel. Mijn kids sparen dan bijvoorbeeld voor een game die ze graag willen hebben. Of tot voor kort voor een dure LEGO-doos. Of voor één of ander item dat ze écht nodig hebben om goed een bepaald 'verhaal te kunnen spelen'. Naarmate je ouder wordt groeien de spaardoelen in omvang: een vakantie, een andere auto, een nieuwe TV of wat dan ook. Of je kijkt verder vooruit en spaart voor de studie van je kinderen, of voor een aanvulling op je pensioen.

Oud-financieel planner zonder financieel plan

Maar als ik dan heel eerlijk ben moet ik zeggen dat ik geen vastomlijnd spaardoel heb. Gelukkig wel spaargeld, maar er hangt geen label aan dat zegt waar het voor bedoeld is. Ik vind het gewoon erg prettig om te weten dat we genoeg spaargeld achter de hand hebben. Of nou ja... genoeg... ik heb ook geen financieel plan waaruit blijkt of het genoeg is voor dingen als studerende kinderen en pensioenaanvulling. Dat zou wel verstandig zijn - I know. Misschien wel gek voor iemand die zelf ooit financieel planner was om zelf geen financieel plan te hebben. Toch zet ik maar steeds niet de stap om dat te gaan opstellen of dat te laten doen. 

Luxe positie

Waarom niet? Kennelijk ben ik niet overtuigd van de noodzaak om daar tijd en energie in te steken. Leef ik in de overtuiging dat het allemaal wel in orde komt met het spaargeld en het beetje aandelen (maar vraag me niet welke) dat we hebben. Ook wetende dat onze ouders - sorry pa en ma - niet het eeuwige leven hebben. Bovendien wetende dat wij heel goed in staat zijn om als dat nodig is van veel minder rond te komen dan we nu doen. Een luxe positie, ik weet het.

Sparen voor het rendement?

Goed, terug naar de vraag waar je het voor doet - sparen en/of beleggen. Gaat het om een spaardoel? Om een gevoel van zekerheid en veiligheid? Of om het rendement? Is dat rendement dan een doel op zich of gewoon een voorwaarde voor het behalen van je spaardoel? Het antwoord op die vraag is natuurlijk voor iedereen anders. Gaat het je om het rendement - dan is sparen, zéker op dit moment - niet de place to be. De spaarrentes zijn gruwelijk laag en als je dan ook nog de inflatie en de belasting meeneemt... hmmm, misschien beter om niet over na te denken.

Waar doe jij het voor?

Voor mij geldt dus: een helder spaardoel heb ik niet en qua rendement mag er misschien wel wat over naar beleggen. Vanwege de enorme hoeveelheid keuzes is de kans echter groot dat ik ook dat - net als dat financiële plan - niet ga doen. Conclusie: ik spaar (en beleg een beetje) voor het gevoel van zekerheid en veiligheid. Hoe is dat bij jullie?

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 8 juni 2018

Anoniem

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.