5 mei 2018

Sparen... waarom zou je eigenlijk? Is het niet veel leuker om al het geld dat je binnenkrijgt direct uit te geven? Dan heb je er immers direct plezier van. Waarom uitstellen wat je nu kunt kopen?

Belangrijke buffers en spaardoelen

Het is een hele logische vraag. Eentje waarop ik heel Nibud-wijs kan gaan uitleggen dat een buffer belangrijk is voor je financiële toekomst, want dat is natuurlijk gewoon zo. Daar schrijf ik ook regelmatig iets over op. Of ik kan het hebben over spaardoelen die je kunt realiseren. Een grote uitgave (noodzakelijk of luxe) op termijn waar je nu niet in één keer geld voor hebt. Ook helemaal waar. Het zijn allemaal goede redenen om te sparen.

Spaargeld zorgt voor ontspanning

Toch wil ik er nog iets aan toevoegen: het gevoel dat het geeft om genoeg spaargeld te hebben. Dat is niet echt een helder doel, je kunt het niet in cijfers uitdrukken en je kunt er geen termijn of bedrag voor stellen. Het is wel wat sparen óók kan brengen: ontspanning en een gevoel van vrijheid. Want....

  • als je weet dat je genoeg spaargeld achter de hand hebt om een andere auto aan te schaffen, dan hoef je geen zorgen te hebben over je auto
  • als je weet dat jouw spaarsaldo hoog genoeg is om een jaar van te leven, dan zul je gemakkelijker je baan opzeggen als je daar niet gelukkig mee bent
  • als je weet dat je zelf genoeg centen hebt om een eigen huis te zoeken, dan zul je minder snel blijven hangen in een relatie die je ongelukkig maakt

Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar de strekking is wel duidelijk denk ik. Noem het hoe je wilt - ik noem het een gevoel van vrijheid. De mogelijkheid om keuzes te maken, om beslissingen te nemen waar geld voor nodig is. Soms omdat het moet, soms omdat het kan. Dat is een bijzonder prettig en ontspannen gevoel.

Geldzorgen maken meer kapot...

Geen zorgen hebben over geld... dat is heel wat waard. Er zijn heel veel mensen met geldzorgen en dat trekt een zware wissel op je. Slecht slapen, snel geïrriteerd, daardoor problemen op je werk en/of in je relatie.... Geldzorgen maken meer kapot dan je lief is zeg maar. Het tegenovergestelde is dat gevoel van vrijheid: leven zonder geldzorgen en in de wetenschap dat je keuzes kunt maken. Het hoeft niet, maar het kan wel.

Besparen om (meer) te kunnen sparen

Nu wil ik natuurlijk helemaal niet doen alsof het voor iedereen makkelijk is om een fors spaarsaldo op te bouwen voor dat heerlijke gevoel van vrijheid. Als je moet leven van een laag inkomen en hoge kosten hebt valt dat echt niet mee, I know.

Toch weet ik ook dat het bij heel veel mensen prima mogelijk is om behoorlijk geld te besparen zonder in te leveren op een leuk leven. Besparen om te kunnen sparen: daar schrijf ik vaker over en dat zal ik ook hier op het nieuwe VanSpaarbankVeranderen.nl zéker blijven doen.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op zaterdag 5 mei 2018

Anoniem

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.