Wij houden u graag op de hoogte van het nieuws op het gebied van sparen. Maar soms… soms is er gewoon niet zo heel veel te melden. Er gebeurt de laatste tijd niet zo heel veel als het over sparen, spaarrentes en spaarrekeningen gaat. Toch hebben we een paar onderwerpen die we even met u willen delen.

Minder belasting over spaargeld

Het nieuws dát er is over sparen is gelukkig wel goed nieuws. Het percentage dat de fiscus u toebedeelt als fictief rendement over uw spaargeld gaat fors omlaag. Weet u nog… 4% als fictief rendement over uw hele vermogen boven de vrijstelling, dat stond er vrij recent nog.

In deze vermogensrendementsheffing werd al een aanpassing in doorgevoerd: er kwam een (wederom fictieve) verdeling van het vermogen in spaargeld en beleggingen. Aan sparen werd een rendement toegekend van 1,63%, beleggen werd verondersteld gemiddeld 5,39% rendement op te leveren. De wijze van verdeling is dan weer afhankelijk van de omvang van uw vermogen: tot € 75.000, van € 75.000 tot € 975.000 en vanaf € 975.000. Deze aanpassing gaat dit belastingjaar in, dus bij uw aangifte over 2017. Alleen is een spaarrente van 1,63% natuurlijk verre van reëel.

Voor het Belastingplan 2018 is er dus nu gelukkig alweer een wijziging voorgesteld. Niet van het systeem van belastingheffing, wel van de manier waarop het fictieve percentage aan spaarrente wordt vastgesteld. Voor het belastingjaar 2018 zou volgens dat nieuwe systeem een fictieve spaarrente gaan gelden van ca 0,35 procent - dat scheelt nogal ten opzichte van die 1,63%!

Sparen, beleggen of hypotheek aflossen

Zullen we nog een keer zeggen dat de spaarrente extreem laag is? Niet nodig waarschijnlijk. Grote kans dat u op zoek bent naar een manier om meer rendement te behalen op uw spaargeld. En daarin bent u niet de enige: volgens de Volkskrant beleggen Nederlandse huishoudens meer door de lage spaarrente.

Aan de andere kant is er ook een al langer spelende tendens zichtbaar dat beleggers belang hechten aan het verlagen van hun hypotheek. Alleen niet ten koste van hun beleggingen: “.. Nederlandse beleggers vinden aflossen op de hypotheek net zo belangrijk als sparen en het kopen van luxegoederen. Alleen aan beleggen in aandelen, obligaties en grondstoffen kennen zij meer prioriteit toe.” Het uitgangspunt van veel beleggers lijkt te zijn dat het rendement op hun beleggingen moet bijdragen aan het aflossen van hun hypotheek.

Wij zijn benieuwd hoe u naar uw spaargeld kijkt bij de huidige spaarrente? Bent u ook (meer) gaan beleggen of van plan die stap te zetten? Kiest u misschien voor het direct aflossen op uw hypotheek of inderdaad vanuit het beleggingsrendement? Laat het ons weten!

Aan de slag met uw zorgverzekering

Zoals gezegd: nieuws over sparen is er weinig op het moment. Nieuws over zorgverzekeringen des te meer: het zogeheten ‘zorgseizoen’ is weer begonnen. Alle zorgverzekeraars hebben hun premies voor 2018 bekendgemaakt dus kan het vergelijkingsfeest beginnen. Alhoewel… zolang de afspraken met zorgverleners nog niet allemaal rond zijn kunt u misschien beter nog even wachten met het vergelijken van zorgverzekeringen? Wacht alleen niet te lang, want voordat u het weet is het jaar voorbij. U heeft tot 31 december 2017 om uw huidige polis op te zeggen als u wilt overstappen.

Zoals ieder jaar hebben wij een helder overzicht gemaakt van informatie over zorgpolissen. Daarmee hopen wij u te helpen bij het maken van uw keuzes voor uw zorgverzekering in 2018.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 8 december 2017

Anoniem

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.