Vakantiegeld vaker naar spaarrekening

Het Nibud heeft uit haar jaarlijkse Vakantiegeld-enquête geconcludeerd dat steeds meer mensen ervoor kiezen om hun vakantiegeld op een spaarrekening te zetten. Het percentage dat daarvoor kiest is gestegen van 22% in 2002 naar 38% in 2017 – best een aanzienlijke stijging dus.

Vooral mensen die goed rondkomen sparen van hun vakantiegeld. Logisch: degenen die minder goed rondkomen zullen eerder kiezen voor het aflossen van schulden en het inlopen van betalingsachterstanden. Ook blijkt dat lang niet iedereen op vakantie gaat: 22% van de ondervraagden blijft thuis. Omdat ze vakantie te duur vinden, hun geld liever aan iets anders uitgeven of sparen.

Wat wij dan interessant vinden: als u spaart van uw vakantiegeld, waar gaat dat geld dan heen… naar een spaarrekening met de hoogste rente of gewoon naar de grootbank?

Spaarders in beweging bij nulrente

In onze vorige nieuwsbrief vertelden we dat Triodos haar spaarrente verlaagde naar het absolute nulpunt. De verwachting was dat dit weinig gevolgen zou hebben voor Triodos vanwege de idealen van de spaarders. Daarin bleek de bank zich toch in te vergissen – en wij ook!

Er vloeide wel degelijk spaargeld weg bij Triodos Bank na de genoemde renteverlaging. RTL Z ontdekte dat er in april en mei veel minder spaargeld gestort werd dan normaal. Bovendien stroomde er meer uit dan er binnenkwam. Dat terwijl mei traditioneel de maand is waarin er flink spaargeld naar de banken gaat vanwege de uitbetaling van het vakantiegeld.

Triodos benadrukt dat er géén rekeningen zijn opgezegd en verwacht dat het een tijdelijk effect is. Inmiddels zou de groei van de spaartegoeden alweer op normaal niveau zijn.

Bitcoin kopen met spaargeld?

De laatste tijd zijn bitcoin weer regelmatig in de publiciteit. Of eigenlijk cryptocurrencies, want naast bitcoin zijn ook ethers populair. Niet voor niets waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) tegen deze cryptocurrencies. Er zijn genoeg mensen die flinke koerswinsten kunnen laten zien met deze zaken. In combinatie met de enorm lage spaarrente kan het erg aanlokkelijk zijn om erover na te denken om hier ook in mee te gaan.

Als u heel goed weet wat u doet en de risico’s kent kan het prima een keuze zijn om geld te investeren in bitcoin of ethers. Het is alleen wel bijzonder belangrijk om te beseffen dat het niet te vergelijken is met sparen. Eigenlijk niet eens met gewoon beleggen…. Geld stoppen in cryptocurrencies is zeer risicovol. Het kan geweldig winstgevend uitpakken maar de keerzijde is dat u uw geld er ook mee kunt kwijtraken. De koersschommelingen zijn groot, de technologie ingewikkeld en er is weinig historie.

Kortom: geld stoppen in bitcoin of ethers… alleen doen als u het echt óver heeft. Als het geen probleem oplevert als het geld later weg blijkt te zijn. Dan kunt u er wellicht flink winst op boeken, maar dus wel met een groot risico.

Het risico van 'gewoon beleggen' in obligaties of aandelen ligt een stuk lager. Historisch blijkt dat het rendement daarop – gekeken naar de langere termijn - eigenlijk altijd beter uitpakt dan bij sparen. Toch is zelfs gewoon beleggen voor de meeste spaarders een te grote stap, ook al krijgen ze nagenoeg geen rente op hun spaarrekening.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op donderdag 29 juni 2017

Anoniem

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.