Spaargeld veilig bij Turkse banken? 

Nederland stond behoorlijk op z'n kop afgelopen weekend. De relatie tussen Turkije en ons land is in een paar dagen tijd tot een dieptepunt gedaald. Wat de gevolgen hiervan zullen zijn is nog afwachten. Turkije dreigt met economische sancties, maar wat de precieze inhoud daarvan zal zijn?

Misschien denkt u bij de combinatie van Turkije en geld als eerste aan uw spaargeld bij één van de vele zogeheten 'Turkse banken' in Nederland? Dat zijn er nogal wat: Garantibank, DHB Bank, Credit Europe, Anadolubank, Yapi Kredi – om er maar een paar te noemen. Is uw geld daar nog wel veilig, ook als dit conflict verder mocht escaleren?

We kunnen u geruststellen: vooralsnog is er geen reden voor paniek. De banken zijn dan wel opgezet door hun Turkse moederbanken– ondertussen zijn het gewoon Nederlandse NV's die vallen onder het Nederlands recht. En onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Voor de spaargarantie zijn het allemaal Nederlandse banken. Of u uw geld er wilt laten staan is natuurlijk helemaal aan u – voor de veiligheid hoeft u het in elk geval niet weg te halen bij de Turkse banken.

Vermogensbelasting en verkiezingen

Nog even, dan gaat u naar de stembus. Want u gaat toch zeker wel stemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen? En weet u al op welke partij? Misschien wilt u de verschillende standpunten ten aanzien van de belasting op vermogen nog laten meespelen, u kunt nu nog switchen.

Over de vermogensrendementsheffing is de laatste tijd veel gezegd en geschreven. We betalen belasting in box 3 over een fictief rendement. Ook al is dat fictieve rendement inmiddels wel wat aangepast, het blijft een omstreden wijze van belasting heffen.

Het zou zomaar kunnen dat een verandering van de politieke verhoudingen ook een verandering van de belasting over vermogen gaat opleveren. Interessant is dat bijna elke politieke partij in haar programma aangeeft naar het belasten van werkelijk rendement (vermogensaanwasbelasting) te willen. Alleen van de PVV weten we niet wat ze willen – het stond niet vermeld in hun 1 A4 tellende verkiezingsprogramma.

De kans dat die vermogensaanwasbelasting de heffing over fictief rendement binnen afzienbare tijd gaat vervangen is dus best groot. Wij zijn benieuwd of u zich daarin ook kunt vinden?

Bouwsparen op komst? 

Nog meer besproken dan de vermogensbelasting is de stand van zaken op de woningmarkt. Met name het feit dat starters steeds minder mogelijkheden hebben om te kopen is een populair onderwerp onder politici en in de pers. Het CDA heeft daarom in haar programma opgenomen om iets met bouwsparen te gaan doen.

Wat moeten we ons precies voorstellen bij bouwsparen? Dat is eigenlijk afwachten. Er zijn verschillende constructies waarmee de overheid mensen kan stimuleren om een bedrag op te bouwen voor de aankoop van een woning. Vooralsnog hoeft dat in Nederland alleen nog voor de kosten koper, maar wat de toekomst zal brengen?

Bouwsparen moet in ieder geval meer zijn dan sparen met een extra vrijstelling. Immers: wie geen geld heeft voor de kosten koper van een starterswoning, die zit qua vermogensbelasting ook al niet boven de huidige vrijstelling. Waar u aan kunt denken is een spaarconstructie uit bruto loon (ala spaarloon), sparen met een premie van de overheid (ala Zilvervloot) of het benutten van pensioengeld voor een woningaankoop.

Of er in Nederland een systeem voor bouwsparen komt en zo ja, welk systeem dan? Daar kan de verkiezingsuitslag weleens een rol in gaan spelen.

Anneke Ranzato en Roland Bieleveldt

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op maandag 13 maart 2017

Anoniem

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.