Maximum rente zonder voorwaarden? 1%!

Het is officieel. De beste rente die u in Nederland kunt krijgen zonder voorwaarden komt niet meer boven de 1%. Met de renteverlaging van Knab geeft op dit moment de internetspaarrekening van Nationale Nederlanden de hoogste rente met 1,0%. Dat is toch wel om een beetje verdrietig van te worden.

Wat kunt u doen om meer rendement op uw spaargeld te halen? Beleggen is natuurlijk een mogelijkheid... houd daarbij altijd in beeld welk risico u bereid bent te lopen en op welke termijn u het geld nodig zult hebben. Als het gaat om sparen is er een nieuwe mogelijkheid: een spaarrekening elders in Europa.

Verderop in Europa sparen

In de vorige nieuwsbrief schreven we al dat de Europese spaarmarkt ontgonnen ging worden door de Duitse start-up Raisin. Inmiddels heeft Raisin haar (Engelstalige) website gelanceerd. Daar kwam concurrent Savedo, ook uit Duitsland, vrij snel achteraan met zelfs een Nederlandstalige site. Beide spaarplatforms bemiddelen bij het regelen van sparen in andere Europese landen. Landen waar het renteniveau een stuk hoger ligt dan in Nederland.

In Nederland komen we zonder voorwaarden dus niet hoger dan 1%. Vastzetten op een deposito levert nog wel een klein beetje meer op, maar zelfs bij een deposito van 10 jaar vast wordt de 2% nergens meer gehaald. Kijken we naar Savedo, dan wordt bij 10 jaar vast een rente van 2,2% geboden bij een bank in Tsjechië. Hier in Nederland is dat 1,95% bij Yapi Kredi Bank en 1,8% bij Delta Lloyd Bank, OHRA en Credit Europe Bank. Wat is het verschil? 0,25% rente per jaar. Bij een inleg van €10.000 is het slechts € 25 per jaar, dus over de hele looptijd van het deposito € 250.

Wat zijn de risico's? De risico's zitten in de bank en het land. Net als in Nederland geldt voor deze landen dat de Europese spaargarantie van € 100.000 van toepassing is. Deze garantie wordt echter uitgevoerd door het land in kwestie. De Nederlandsche Bank (DNB) is daar op geen enkele manier bij betrokken: de centrale bank in bijvoorbeeld Tsjechië voert de garantieregeling uit. Als het misgaat draaien de banken in het betreffende land ervoor op. Lukt dat niet, dan moet de Tsjechische overheid zorgen dat u uw geld terugkrijgt.

Het is aan u om te besluiten in hoeverre u voldoende vertrouwen heeft in de kredietwaardigheid van de betreffende bank, de bijbehorende overheid en haar Centrale bank.

Tot op heden heeft Vanspaarbankveranderen.nl de stelling ingenomen dat we geen spaarrekeningen in onze vergelijkingen opnemen van banken die op geen enkele manier onder de controle van DNB vallen. We zijn dit aan het heroverwegen. Dit omdat we u de mogelijkheden willen laten zien. Oók die van spaarrekeningen die u meer rendement opleveren dan wat Nederlandse banken te bieden hebben. Waarbij we natuurlijk altijd op de risico's zullen wijzen.

We zijn bijzonder benieuwd wat u hiervan vindt. Horen deze nieuwe spaarmogelijkheden wel of niet in de vergelijkingen van VanSpaarbankVeranderen.nl? En natuurlijk: waarom wel of niet? Laat het ons weten!

Risicoloos 50% rendement

Hoe lager de spaarrente, hoe harder we zoeken naar manieren om via een andere weg rendement te behalen op ons geld. Beleggen is een overweging, maar het kan simpeler. Kijk maar eens goed naar de spaarsystemen van de verschillende supermarkten.

Jumbo's Spaarpot bijvoorbeeld. Bij elke euro aan boodschappen kunt u een spaarzegel bij kopen van € 0,10. Met 25 zegels is een kaart vol en krijgt u bij inlevering € 2,60. € 0,10 extra dus. Een heel boekje heeft 10 kaarten en geeft met € 25 investering een bedrag van € 26 retour. Is toch 4% rendement.

Albert Heijn heeft een soortgelijk systeem. Per euro boodschappen een AH Spaarzegel van € 0,10 kopen. Bij een vol boekje (490 spaarzegels) krijgt u er € 52 voor terug. Dat levert een rendement op van ruim 6%... zie dat maar eens te halen met een spaarrekening.

Het toprendement ligt toch wel bij de spaarzegels van PLUS. Daar gaat het sparen minder snel, want per euro kan er een PLUSpunt van €0,02 gekocht worden. Een volle kaart heeft 200 punten, dus de investering voor zo'n kaart is € 4,=. Bij inlevering krijgt u daar € 6,= voor terug – een rendement van maar liefst 50%!

Voor de rekenaars onder u: natúúrlijk is dit niet zomaar even te vergelijken met de jaarlijkse rente op een spaarrekening. Het ligt er maar net aan hoe lang het duurt om een spaarkaart vol te krijgen en wanneer u de moeite neemt om die in te leveren. En ja, u moet ook rekening houden met het prijsniveau van de supermarkt.

Desondanks is het overduidelijk dat u zichzelf tekort doet als u 'nee' zegt op de vraag bij uw vaste supermarkt of u koopzegels wilt. Daarmee loopt u immers een flink risicoloos rendement mis. Risicoloos, tenzij uw zegels waardeloos worden door een failliet van de supermarktketen. Dat voorkomt u door geen pakken zegelboekjes te laten liggen in de keukenla. Snel inleveren en het hoge rendement realiseren!

Anneke Ranzato, Hanneke van Veen en Rob van Eeden

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op vrijdag 22 april 2016

Anoniem

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.