Uw mening over Europees sparen

In de vorige nieuwsbrief vroegen we naar uw mening over de mogelijkheden die platforms als Raisin en Savedo bieden om via hun bemiddeling te sparen in andere Europese landen. Landen waar het renteniveau wat hoger ligt dan hier, zoals Tsjechië. Overigens is het aantal banken dat de platforms aanbieden nu nog vrij beperkt. De verwachting is dat dit aanbod binnenkort verder uitgebreid gaat worden.

We zitten wat in dubio of we deze spaarmogelijkheden wel of niet moeten vermelden op Vanspaarbankveranderen.nl. Immers: we hebben altijd gesteld dat we spaarrekeningen alléén in onze vergelijkingen opnemen als ze op de één of andere manier onder toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) staan. Dat is bij zo'n Tsjechische bank niet aan de orde. Aan de andere kant willen we u als Nederlandse spaarder graag alle mogelijkheden laten zien om meer rendement te behalen op uw spaargeld.

We hebben flink wat antwoorden gekregen op onze vraag wat u ervan vindt. Een heldere meerderheid van ruim 70% is positief over het vermelden van deze nieuwe spaarmogelijkheden op Vanspaarbankveranderen.nl. Wel – zoals u dat van ons gewend bent – met een duidelijke vermelding van de risico's. En het liefst in een apart rentestaatje, dus niet tussen de 'Nederlandse rentes'.

Er zijn ook uitgesproken tegenstanders. Hun motivatie is dat het extra rendement niet in verhouding staat tot het extra risico (herinnering aan IJsland). Omdat Europa nog niet stabiel genoeg is, dus het bankwezen ook niet.

Wij willen u enorm hartelijk danken voor uw reacties. Onze knoop is nog niet doorgehakt, maar uw bij het nemen van onze beslissing nemen wij uw bijdragen zeker mee.

Sparen op een creditcard

Het lijkt tegenstrijdig: sparen op een creditcard. Een creditcard draait tenslotte om krediet, om het uitgeven van geld dat niet van u is – om dat geld dan later terug te betalen. Behalve een prepaid creditcard dan, daarmee geeft u geld uit dat u zelf vooraf op de card heeft gestort. Maar wat heeft dit met sparen te maken?

Er zijn creditcards waarop bij een positief saldo een rente vergoed wordt. Vanaf een bepaald minimum saldo wel te verstaan. De populaire ANWB Visa Card geeft bijvoorbeeld op het moment van schrijven van deze nieuwsbrief een rente van 0,7% over het saldo (tot €1.000.000) als er meer dan € 500 op staat.

Die rente is hoger dan u op sommige internetspaarrekeningen krijgt. Is de creditcard daarmee een interessant alternatief voor uw spaarrekening? Dat ook weer niet. In de meeste gevallen komen er kosten bij kijken als u het gespaarde geld weer van de creditcard af wilt halen. Of dat nu via een pintransactie is of het terugboeken naar uw betaalrekening: beide handelingen kosten geld. De enige manier om het saldo zonder kosten te gebruiken is als u er aankopen van doet. Sparen voor een grote aanschaf, dat kan dus wél heel goed op een creditcard.

Overweegt u om op een creditcard te gaan sparen? Of wilt u meer informatie over de voorwaarden daarvan? Kijk dan eens op de nieuwe creditcardvergelijker Credit-card.nu.

Eindelijk nummerbehoud voor betaalrekening?

Onlangs was in het nieuws dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) groot voorstander is van het meenemen van het rekeningnummer van een betaalrekening bij het wisselen van bank. De ACM heeft een eigen onderzoek 'Portabiliteit van betaalrekeningnummers' gedaan en roept beleidsmakers in Europa op om hier werk van te maken.

Zodra er geen sprake meer is van een ander rekeningnummer bij het overstappen naar een andere bank zal hier veel minder gedoe bij komen kijken voor de consument. Daarmee is de kans dat men deze stap zet groter, wat goed is voor de concurrentie tussen banken. Meer concurrentie zou moeten leiden tot lagere tarieven en betere dienstverlening.

Op het eerste gezicht is nummerbehoud ingewikkelder geworden met de komst van het IBAN. Daarin zit immers de naam van de bank verwerkt. Dit hoeft geen issue te zijn als men bij betalingen gebruik gaat maken van een unieke alias, zoals een mobiel telefoonnummer of het inschrijvingsnummer bij de Kamer van Koophandel.

We zullen wel nog een tijdje geduld moeten hebben. Pas in 2019 staat er een evaluatie van de Europese Richtlijn Betaalrekeningen (Payments Accounts Directive) gepland. Dat is het moment waarop een nieuwe kosten-batenanalyse van nummerbehoud gedaan zal worden. In de ogen van de ACM is deze analyse in 2013 niet goed gedaan.

Is dit nummerbehoud voor betaalrekeningen relevant voor de spaarmarkt? Wij denken van wel. Als mensen gemakkelijker met hun betaalrekening overstappen naar een andere bank zullen ze wellicht ook kritischer kijken naar de spaartarieven van de grootbanken. Nu blijft het spaargeld daar vaak 'hangen'. Omdat mensen het te bewerkelijk vinden om over te stappen of sparen en betalen bij verschillende banken te doen.

Anneke Ranzato, Hanneke van Veen en Rob van Eeden

Deel via uw social media

Anoniem

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.