7 juni 2023

Tegenwoordig kun je spaargeld kwijt bij allerlei banken in de Europese Unie (EU). Dat was een paar jaar geleden wel anders: toen was dat nog vrij uitzonderlijk. Eén van de eerste buitenlandse banken waar je vanuit Nederland een spaarrekening kon openen (of een hypotheek kon afsluiten) was de Belgische bank Argenta - ze zijn hier zelfs al 25 jaar actief.

Argenta had mooie spaarrentes

Er was een tijd waarin de spaarrente bij Argenta één van de hoogste rentes was die je in Nederland kon krijgen. Dat is inmiddels wel anders: met een rente van 1,30% op de Internetspaarrekening is Argenta niet meer bepaald aantrekkelijk te noemen voor de spaarder. Zelfs bij sommige Nederlandse banken krijg je een betere rentevergoeding, denk aan LeasePlan Bank (1,51%) en verschillende banken van Turkse origine (1,50-1,65%).

Hoogste spaarrentes

Ooit weer concurrerende rentes?

Toch kan er weer een moment komen waarop Argenta spaargeld uit Nederland wil ophalen en daarvoor een concurrerende spaarrente gaat bieden. Dan is het goed om te weten hoe het precies zit met de vergunningen en spaargarantie voor deze Belgische bank.

Vergunningen en spaargarantie Argenta

Vestiging in Nederland: Argenta Spaarbank NV

Argenta heeft namelijk wel een vestiging in Nederland: een echte NV - Argenta Spaarbank NV. Je bankiert er dus niet via een internationaal spaarplatform zoals Raisin, en je communiceert ook niet met het buitenland. In die zin is het allemaal heel Hollands geregeld. Het enige dat niet geregeld is: een Nederlandse bankvergunning. 

Valt onder Belgische spaargarantie

Is dat erg? Welnee, dat is niet erg. Alleen valt Argenta Nederland door het ontbreken van de Nederlandse bankvergunning niet onder ons eigen depositogarantiestelsel. Het geld bij deze Belgische bank is gegarandeerd in België onder de Belgische Collectieve Garantieregeling.

België

Beperkt toezicht van DNB

Omdat Argenta een bijkantoor ('nevenvestiging') heeft in ons land houdt De Nederlandsche Bank (DNB) wel beperkt toezicht op de bank. Mocht Argenta failliet gaan en jij een beroep moeten doen op de spaargarantie van België om je geld terug te krijgen... dan loopt de afwikkeling weer wel via DNB. 

Veilig sparen bij Argenta?

Dus tja, hoe veilig is sparen bij Argenta? Zo veilig als jij je voelt bij de Belgische spaargarantie. Persoonlijk heb ik er geen problemen mee om daar mijn vertrouwen aan te geven... ik heb van lang geleden ook nog wel een rekening bij Argenta.

Spaarrente nu niet aantrekkelijk genoeg

De spaarrente is er alleen op dit moment niet aantrekkelijk genoeg, waardoor ik nauwelijks saldo op die rekening heb staan. Maar komen ze met een interessante rente - dan kan daar zomaar verandering in komen.

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op woensdag 7 juni 2023

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.