24 maart 2016

Spaarrente gevaarlijk dicht bij nul

Het kan u niet ontgaan zijn. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft haar rentetarieven nog verder verlaagd, waardoor de belangrijkste rente op 0,0% is uitgekomen. Nul-komma-nul, nada, niets. Géén rente. Banken kunnen gratis geld halen bij de ECB. Er zijn ook al negatieve rentes te vinden bij de ECB. Neem de depositorente, die stond op -0,3% en daalde verder naar -0.4%. Geld stallen bij ECB kost de banken dus simpelweg geld.

Hoe groot is de kans dat wij als particuliere spaarder ook te maken krijgen met een negatieve spaarrente? Sommige banken komen al gevaarlijk dicht in de buurt: ING heeft de spaardeposito's van 1, 2 en 3 jaar vast gewoon maar geschrapt. En geeft bij 5 jaar vast om precies te zijn 0,01% rente.

Waarom zou een bank eigenlijk nog spaarrente vergoeden? Ze kunnen gratis geld halen bij de ECB, dus elke tiende aan rente is er één teveel. Ze zouden nog een stap verder kunnen gaan en –net als de ECB – een negatieve rente berekenen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vroeg onlangs al in haar consumentenpanel: "Wat doet u met uw spaargeld als de rente op spaarrekeningen negatief wordt?". Heel veel mensen geven hierop als antwoord dat ze dan al hun geld opnemen. Dat zou een erg rare situatie worden...

Wij verwachten overigens niet dat banken deze stap snel zullen zetten voor de 'gewone spaarder'. Voor de überrijken kan dat nog weleens anders zijn, zo blijkt wel uit recente overwegingen rondom een negatieve spaarrente in Duitsland.

Vermogensheffing 'van alle redelijkheid ontbloot'?

Terwijl spaargeld nagenoeg niets oplevert, moeten we er bij een aardig saldo wel belasting over betalen. De manier waarop, daar is door advocaat-generaal Niessen (adviseur van de Hoge Raad) flink op ingehakt. Hij stelt in het kort dat de vermogensrendementsheffing zoals die nu geldt in box 3 gewoon diefstal is ('oneigenlijke ontneming').

Dat klinkt heftig. Toch trekt men er zich op het ministerie van Financiën niet veel van aan. Daar zijn ze van mening dat de vermogensrendementsheffing 'binnen de ruime beoordelingsmarge die de wetgever toekomt' valt. In een brief aan de Hoge Raad over dit onderwerp schrijven ze dat 'de ruime beleidsvrijheid slechts beperkt wordt indien de gemaakte keuze van de wetgever van alle redelijkheid is ontbloot'. In een zes pagina's tellende brief leggen ze uit waarom dit in hun ogen niet het geval is.

De vraag is: wie krijgt er gelijk van de Hoge Raad? Is de huidige vermogensbelasting diefstal en 'van alle redelijkheid ontbloot' – of is het ook weer niet zó erg? De Hoge Raad zal er een uitspraak over doen, wij zijn benieuwd!

De Europese spaarmarkt komt eraan!

Nederlandse (groot)banken blijven de spaarrentes alsmaar verder verlagen. En dat blijft niet zonder gevolgen. Spaarders in Nederland gaan steeds vaker op zoek naar alternatieven. Een alternatief waar wij bij vanspaarbankveranderen.nl veel vragen over krijgen is sparen in het buitenland.

Want waar de spaarrente in Nederland momenteel niet boven de 1,1% uitkomt, wordt elders in Europa nog meer dan het dubbele aan rente geboden. In Bulgarije, Polen en Tsjechië zijn de hoogste rentes te krijgen, maar ook in Italië, Groot-Brittannië en Ierland ligt de rentevergoeding hoger.

Er is alleen één groot probleem: sparen bij een buitenlandse bank is totaal niet praktisch. Wie een wezenlijk hogere spaarrente wil ontvangen, moet echt wel stukken verder zoeken dan de ons omringende landen. En dan moet je vaak ook nog het betreffende land bezoeken voor het openen van de rekening en bovendien geldt vaak dat je aldaar ook nog een postadres moet hebben. Allemaal erg lastig dus.

Maar daar komt nu wellicht verandering in! In het Financieel Dagblad van vanmorgen prijkt een grote kop: “Nederlandse spaarders naar Oost-Europa gelokt” Een Duitse start-up genaamd Raisin zal binnen enkele weken een engelstalig platform gaan aanbieden waarbij ook Nederlandse spaarders de mogelijkheid krijgen om hun zuurverdiende spaarcenten te stallen bij Europese banken die een betere spaarrente vergoeden. Ook Binck Bank heeft soortgelijke plannen.

Zodra wij precies weten hoe het gaat werken, zullen wij u over deze mogelijkheid verder informeren. Daarbij kijken wij ook – zoals u van ons gewend bent – zeer kritisch naar meerdere zaken dan alleen de spaarrente. Hoe werkt het depositogarantiestelsel bij europees sparen, onder welk nationaal recht vallen de spaarrekeningen, is er sprake van valutarisico’s of kunnen die ontstaan? Zaken die volgens Raisin op hun platform allemaal prima geregeld zijn.

Sparen in het buitenland is na het Icesave-debacle enorm beladen. Daarom gaan wij niet over één nacht ijs. Toch zijn wij enorm nieuwsgierig en hopen wij dat er eindelijk weer beroering op de spaarmarkt ontstaat. Als dit de Nederlandse grootbanken alleen al doet fronsen, dan is dat al een goede eerste stap naar hogere spaarrentes!

Deel via uw social media

Foto van Anneke Ranzato

Anneke Ranzato
Geschreven op donderdag 24 maart 2016

VanSpaarbankVeranderen.nl maakt gebruik van Cookies.