Nieuwsflash sparenpagina's 22 maart 2017: Eerste spaarrente naar nul

Spaarrente naar absolute nulpunt
Vandaag werd bekend dat Triodos Bank per 3 april als eerste bank in Nederland de stap zet naar een spaarrente van 0,0% voor gewone spaarders. Daarmee is de ban gebroken: helemaal geen rente vergoeden over spaargeld is geen taboe meer. Hoe snel zullen andere banken volgen?

Triodos spaarrente wordt 0,0%
De spaarrente bij Triodos is nooit om over naar huis te schrijven, ze zijn steeds al de hekkensluiter van onze rentevergelijking. Het uitgangspunt van de duurzame bank is dat mensen hun spaargeld daar niet stallen voor de rente. Veel belangrijker voor Triodos spaarders is het duurzame karakter van de dingen die de bank met het geld doet. Op dit moment is de spaarrente voor rekeningen tot € 1 miljoen nog 0,1%, terwijl grotere spaarders bij Triodos nu ook al geen rente krijgen.

Wat doen ABN Amro, ING en Rabobank?
Bij de grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank gelden op dit moment nog rentes van 0,2% en 0,25% voor vrij opvraagbaar spaargeld. Dat ligt nog wel een beetje bij de 0,0% vandaan. Toch achten wij de kans groot dat ook spaarders bij deze grootbanken over een tijdje geen rente meer ontvangen. De stap zal niet in één keer gezet worden, daar schrikken spaarders teveel van. In kleine stapjes is logischer en wordt kennelijk gemakkelijker geaccepteerd.

Betaalrekeningen vergoeden meer...
Zelfs op de betaalrekeningen van SNS Bank (0,4%) en ASN Bank (0,3%) wordt een betere rente vergoed dan op de spaarrekeningen van de grootbanken! Niet dat het verstandig is om al uw spaargeld op een betaalrekening te stallen, maar het zegt wel iets over het renteniveau van de grootbanken.

Geld weghalen bij 0% rente
De kans dat spaarders hun geld bij Triodos weghalen vanwege de keuze om geen rente meer te vergoeden is niet zo groot. Daar speelt het idealisme een belangrijke rol. Bij de grootbanken is die kans iets groter - veel mensen hebben geen band met hun bank en zullen het idee om helemaal niets aan rente te krijgen wellicht niet kunnen accepteren. Aan de andere kant zullen er ook veel spaarders zijn die uit gemaksoverwegingen toch bij de ABN Amro, ING of Rabo blijven hangen.

Kleine spaarbanken niet naar 0%
Dat is jammer, want er zijn genoeg mogelijkheden om in ieder geval een iets betere rente te ontvangen. De kleine banken vergoeden op dit moment de hoogste spaarrentes, namelijk tot 0,6%. De kans dat deze kleinere spaarbanken hun rente verlagen tot 0,0% is niet groot - de spaarders bij deze banken zijn eerder geneigd hun geld er weg te halen als de rente te laag wordt. Laat staan als die rente helemaal verdwijnt, dan kunnen ze wel opdoeken.

Anneke Ranzato en Roland Bieleveldt

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen