Nieuwsbrief Sparenpagina's, 23 september 2010

Beweging in de rente-meter
Er is recent veel beweging geweest in de top 5 spaarrekeningen zonder voorwaarden.
Leaseplan Bank stopt (tijdelijk) met het aanbieden van haar spaarrekening aan nieuwe klanten. Daardoor is de rekening niet meer opgenomen in onze lijsten. We krijgen hier veel vragen over; heeft u deze rekening en wilt u de rentestand bijhouden dan raden we u aan gebruik te maken van onze dienst Mijn Spaarrente, waar de rekening wel getoond wordt.
Centraal Beheer biedt sinds kort haar reeds langer bestaande RentePlus rekening weer aan aan nieuwe klanten, met een aantrekkelijke rente van 2,6%. Centraal Beheer heeft ons laten weten dat u deze rekening ook kunt aanvragen zonder overeenkomst met een werkgever, ook al wordt dit gevraagd op de website: u kunt deze vraag dus negeren.
Bank of Scotland reageerde door haar rente te verhogen naar 2,6% (van 2,4%). De aktie waarbij u € 30 krijgt bij een minimale inleg van € 1000 geldt tot 30 september. Deze bank valt onder het britse depositogarantiestelsel, meer hierover op onze pagina veiligheid.

Spaarloon vrijgekomen
Om de economie te stimuleren heeft het kabinet besloten om het spaarloon vrij te geven. Iedereen met een spaarloonregeling kan vanaf 15 september beschikken over het geld op de rekening.
Spaarloon was een fiscaal aantrekkelijke regeling waarmee tussen 2006 en 2009 ca. 4 miljard euro is gespaard door ca. 2 miljoen werknemers.
Het kabinet hoopt op een extra besteding van deze 4 miljard, maar u bent natuurlijk helemaal niet verplicht om dit geld uit te geven! U kunt er ook voor kiezen om het geld gewoon te blijven sparen, ofwel op de bestaande rekening, ofwel door over te stappen op een andere rekening. Dit laatste lijkt in veel gevallen financieel aantrekkelijk!

Wanneer heeft het zin om over te stappen op een andere spaarrekening? Allereerst natuurlijk als de rente elders aanzienlijk hoger is dan op uw spaarloonrekening. Verder moet u er rekening mee houden dat de eerste € 17.052 op de spaarloonrekening is vrijgesteld van vermogensrendementsheffing (1,2%), ook als u het na 15 september laat staan. Als u dus bijvoorbeeld 2% rente krijgt op uw spaarloonrekening, dan is overstappen pas interessant als de rente op de andere rekening (of deposito) hoger is dan 2% + 1,2% = 3,2%.

Let op als u spaarloon bij ING heeft staan: ING heeft besloten uw spaarloon direct vrij opneembaar te maken, ook als u dat niet wilt. Dat betekent dat u daar dan ook binnenkort belasting over betaalt. Wilt u dit niet dan dient u zelf contact op te nemen met ING hierover, voor 31 december!
De belastingdienst heeft op haar website meer informatie over de deblokkering van het spaarloon.

Hanneke van Veen schreef een column in het blad Genoeg over het vrijkomende spaarloon.

Voor verdere informatie, zie onze websites: www.vanspaarbankveranderen.nl, sparen.startpagina.nl, duurzaam-sparen.startpagina.nl en banksparen.startpagina.nl

Abonneren op deze Nieuwsbrief Sparenpagina’s kan via www.sparenpagina.nl/nieuwsbrief/

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen