Nieuwsbrief Sparenpagina’s, 10 februari 2011

Bigbank past site aan
In onze Nieuwsbrief van 4-2-2011 stelden we de klungelige en misleidende presentatie van de Estandse Bigbank in Nederland aan de orde. 
Bigbank heeft zich e.e.a. duidelijk aangetrokken. Rekenfouten zijn verbeterd en de ‘Rentetabel’ met oneerlijke vergelijkingen met enkele andere banken zijn geheel van de site verdwenen. Nemen we Bigbank nu wel op onze sites op?

Geen controle door De Nederlandsche Bank
Na onderzoek naar de status van deze bank, en correspondentie hierover met De Nederlandsche Bank (DNB), concluderen we:

  • De komst van Bigbank markeert een nieuw ‘soort’ bank voor spaarders: een bank ZONDER bijkantoor in Nederland.
  • Het aanbieden van spaarproducten in Nederland zonder bijkantoor is toegestaan voor alle landen uit de Europese Unie, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. De diensten kunnen worden aangeboden via internet zonder enige vestiging in Nederland.
  • Dit soort banken, waarvan Bigbank dus de eerste is die spaarproducten aanbiedt, valt NIET onder de controle door de Nederlandsche Bank, maar onder het land van herkomst. Wel is er een zogenaamde notificatie-plicht, wat betekent dat de bank zich bij DNB moet aanmelden. DNB controleert dan of de bank in het land van herkomst vergunning heeft voor het aanbieden van de producten die ze in Nederland aan de man wil brengen.
  • Bigbank heeft een andere status dan Bank of Scotland (Engeland) en Argenta (België), die WEL een bijkantoor in Nederland hebben. Deze bijkantoren vallen onder de controle (op o.a. samenstelling van het bestuur en liquiditeit) door DNB.

Conclusie: Bigbank niet op onze sites
Mede op grond van berichten van spaarders en discussies op diverse sites voor spaarders en bankzaken, concluderen we dat we Bigbank (voorlopig) niet op onze sites thuishoort. Als er geen enkele controle is op de liquiditeit van banken uit landen met een mogelijk instabiele economie, ook al vallen die binnen de EU, dan lijkt het ons niet raadzaam spaargeld daar aan toe te vertrouwen.
Indien een buitenlandse bank een bijkantoor in Nederland vestigt, zullen we hem wel opnemen. Er is dan sprake van enige controle door DNB, die overigens niet zo volledig is als de controle op banken die hun hoofdvesting in Nederland hebben.

Met vriendelijke groet.

Hanneke van Veen & Rob van Eeden

PS Het moet gezegd: we zijn gezakt voor de Nationale Geldtest. Lees de column op de site van Tros Radar.

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen