Nieuwsbrief Sparenpagina's, 7 maart 2012

Shoppen met vrijkomende lijfrente
Kassa
wijdde vorige maand een uitzending grotendeels aan banksparen. Als een lijfrente vrijkomt is banksparen meestal het beste wat je kunt doen. In die uitzending werd duidelijk uitgelegd dat het onderbrengen van het gespaarde geld bij een bank stukken voordeliger is dan bij een verzekeraar. Dat het om ingewikkelde materie zou gaan werd in de uitzending ontkracht. In tegenstelling tot wat men ons soms wil doen geloven hoeft men dit absoluut niet te doen bij dezelfde instelling waar de lijfrente is opgebouwd. In het getoonde voorbeeld keerde de bank over 20 jaar € 37.204 uit en bij de verzekeraar € 26.920. Meer dan € 10.000 verschil! Ga dus vooral shoppen en maak gebruik van betrouwbare vergelijkingssites zoals HomeFinance en de geheel vernieuwde Banksparenpagina, waarop nu ook handige overzichten met de hoogste banksparen-rentes.

2,5 miljard euro misgelopen rente!
Doordat spaarders niet van bank veranderen, maken (vooral) de grote Nederlandse banken meer dan 2,5 miljard, oftewel tweeduizendvijfhonderd miljoen euro EXTRA winst. Reken maar mee! Van februari 2011 t/m januari 2012 stond er gemiddeld 301 miljard euro op Nederlandse spaarrekeningen. Daarover werd 5,804 miljard euro rente betaald. Dat is gemiddeld 1,92%, terwijl zo’n 2,75% haalbaar was op vrij opneembaar spaartegoed. Dat betekent dat de Nederlandse spaarder jaarlijks zo’n 0,83% rente misloopt, oftewel 2,5 miljard euro. Dat is € 333 per gezin per jaar. Deze berekening is gemaakt door Erica Verdegaal. Op haar website veel meer lezenswaardig over geld en spaarzaken. Eind deze week publiceren we de geheel vernieuwde Spaarbank-meter, met nieuwe rapportcijfers voor alle Nederlandse spaarbanken. Doe er uw voordeel mee; de keuze is dan makkelijker dan ooit.

Spaarrente en inflatie
Een actief deelnemer op ons prikbord, die schrijft onder de naam 'Hadjememaar' stelt in een discussie over dalende spaarrentes dat je die niet los kunt zien van de inflatie. Kijk eens naar de ConsumentenPrijsIndex zoals Home Finance die bijhoudt. Je ziet dan dat de inflatie de laatste maanden ook daalt. Tussen de top in september 2011 en de huidige stand zit een verschil van 0,35%. Als de spaarrente tussen toen en nu dalende was in hetzelfde tempo, dan wordt de gemiddelde Nederlander daar, voor wat betreft zijn spaartegoed, niet beter of slechter van.
Noot van de redactie: o.i. zijn de spaarrentes tussen september 2011 en nu niet gedaald, maar eerder ietsje gestegen. Dus zijn spaarders er beter op geworden.
Verdere discussie op het prikbord.

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen