Nieuwsbrief Sparenpagina’s 13 november 2015: Wie laat nou 78% korting liggen?

Ook kleine spaarders verdienen nu niets meer...
Spaarders die een vermogen hebben boven de vrijstelling voor de box 3 – belasting kennen het gevoel maar al te goed: een rendement op spaargeld dat per saldo negatief is. Immers, gerekend met de hoogste spaarrente springt u er al tijden niet positief uit als u rekening houdt met de belasting en de inflatie.

Nu is het dan ook de beurt aan de kleinere spaarders, die géén belasting betalen over hun spaargeld. De inflatie is hartstikke laag. Toch is deze met 0,7% op dit moment precies gelijk aan de rente die u krijgt bij de grootbanken ABN Amro, ING Bank en Rabobank. U weet wel, die banken met veel te lage spaarrentes waar toch 80% van de Nederlanders nog steeds z'n geld heeft staan. Die 80% bestaat ongetwijfeld voor een groot deel uit kleinere spaarders. Zouden die nu dan eindelijk wakker worden en overstappen?

78% korting
Rendement nul. Nada, noppes, niente, niks. Terwijl het nog steeds anders kan... er zijn op het moment van deze nieuwsbrief nog steeds 10 banken waar de spaarrente boven de 1% ligt. De hoogste rente van 1,25% klinkt als weinig, het ís ook weinig, maar het is wel ... 0,55% meer dan de bij de grootbanken. Dat is meer dan 78% verschil!

We vallen in herhaling maar kom óp... Als een winkel producten neerzet met 78% korting, dan vliegen ze de deur uit. Maak een advertentie of folder met de mededeling dat klanten 78% korting krijgen en de klanten liggen in slaapzakken voor de deur. Toch laten al die spaarders een rendement dat 78% hoger ligt dan bij hun huidige grootbank simpelweg liggen. Terwijl overstappen naar een andere spaarbank zó enorm eenvoudig is.

Sombere vooruitzichten
In onze vorige nieuwsbrief gaven we al aan dat de spaarrente waarschijnlijk alleen maar verder zou dalen. Inmiddels hebben Rabo, ING en ABN Amro inderdaad een verlaging doorgevoerd. MoneYou stelde de rente naar beneden bij en ook Regiobank, SNS Bank en Zwitserleven gingen per 11 november omlaag.

Was dit dan de laatste verlagingsronde? Helaas niet, als we de meest recente rentevisie van ABN Amro mogen geloven. Interessant is om in die rentevisie ook even te kijken naar de verwachtingen rondom de inflatie. Die zal volgens de economen van de bank in 2016 op een ruim hoger niveau uitkomen dan dit jaar. Dit terwijl de korte rente in die voorspellingen niet bepaald zal stijgen...

Alles bij elkaar hoeven we waarschijnlijk niet te verwachten dat we binnen afzienbare tijd een positief rendement op ons spaargeld gaan ontvangen. We kunnen er alleen wél het beste van maken door dat geld dan in ieder geval bij de bank neer te zetten die de hoogste rente biedt. En als we een bedrag een tijdje kunnen missen – overwegen het voor een iets hogere rente vast te zetten op een deposito.

Kinderen leren sparen met digitaal designvarken
Kinderen leren sparen – gelukkig besteden veel (groot)ouders daar aandacht aan. En hoe doen we dat dan? We geven ze een spaarpot en elke week muntjes om erin te stoppen. Want zo spaarden wij vroeger ook. De vraag is of die manier van sparen nog aanslaat bij de kinderen van nu. Die zijn immers nogal digitaal ingesteld.

Ze zien ons ook vooral met onze pinpas betalen, steeds minder met contant geld. Hoe wij onze rekeningen betalen zien ze niet... er liggen geen acceptgiro's meer klaar voor de bank, het gaat allemaal online. Leren we de kids wel echt wat met die spaarpot, of zouden we de focus moeten verleggen naar leren omgaan met digitaal geld?

ING heeft met de Pinniemaat al geprobeerd het een beetje te combineren. Een kind hoeft daarmee geen spaarpot leeg te schudden en muntjes te tellen om te weten hoeveel geld hij heeft. En leert alvast een beetje omgaan met een pin(nie)pas. Handig!

Een team van Denen gaat nog een stap verder: ze ontwierpen een digitaal design-spaarvarken. Dit spaarvarken moet digitaal geld tastbaar maken voor kinderen. Ze kunnen met een app spaardoelen invoeren, de snuit van het varken geeft aan hoe ver ze zijn met het behalen van hun spaardoel. Ook kunnen anderen digitaal geld op de account storten.

Klinkt machtig interessant, ja toch? Wat alleen op dit moment nergens duidelijk wordt, is hoeveel dit designvarken gaat kosten. Want tja, het zal vast niet goedkoop zijn en dat geld zou je ook kunnen sparen....

Anneke Ranzato, Hanneke van Veen en Rob van Eeden

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen