Nieuwsbrief Sparenpagina’s 20 mei 2015: Stijgende rente en vakantiegeld-lokkertje

Wanneer gaat spaarrente ook omhoog?

We zijn inmiddels niet anders meer gewend dan berichten over lage en steeds verder dalende rentes. Daarom is de ontwikkeling die zich de laatste weken aftekent des te interessanter. De kapitaalmarktrente is sinds eind april flink gestegen. Gestegen? Ja écht, gestegen! Kijk maar eens even naar de rentegegevens voor de 10-jaars staatslening: op 16 april had deze het dieptepunt van 0,23% bereikt. Op 18 mei was de stand 0,84%. Natuurlijk, het blijft enorm laag. Toch is de stijging opzienbarend – relatief bekeken is het wel meer dan drie-en-een-half keer zo veel.

We merken dit wel al in de hypotheekrentes. Vorige week kwamen Rabobank, Obvion en ING al met een stijging van de hypotheektarieven. De spaarrentes worden daarentegen niet naar boven bijgesteld. Sterker nog: per 19 mei verlaagde Knab de spaarrente nog fors met 0,2%. Van 1,45% naar 1,25%... als we dat ook weer relatief bekijken is het een daling van bijna 14%. Knab viel daarmee ook direct van de koppositie naar nummer 7 op de lijst met hoogste spaarrentes.

Wat is dat toch met die spaarrentes? Als consument denk je toch dat het heel eenvoudig moet zijn om het rentepercentage op een spaarrekening heel snel aan te passen aan de marktrente. Dat voelt ook wel zo eerlijk, als rentewijzigingen niet uit de lucht komen vallen. Als een stijgende rente snel zichtbaar is in de spaarrente zou een soortgelijke rentedaling ook makkelijker te verteren zijn. Rentedalingen, daar lijken de spaarbanken altijd als de kippen bij te zijn. Het verhogen van de spaarrente daarentegen ... daarmee maken ze zo op het oog nooit haast.

Toch is het in de huidige situatie niet zo vreemd. De kapitaalmarktrente stijgt inderdaad behoorlijk. De geldmarktrente (Euribor) blijft echter onveranderd superlaag. Tot de drie maanden is deze nog simpelweg negatief. In dat kader mogen we al blij zijn dat we nog een positieve rente op ons dagelijks opvraagbare spaargeld krijgen. Zolang de geldmarktrente niet stijgt hoeven we vast geen structurele stijging van de spaarrente te verwachten.

Vakantiegeld-lokkertjes
In de maand mei zijn veel mensen blij... het vakantiegeld wordt gestort! Dat is natuurlijk ook een hele prettige extra, zeker als u financieel in lastige tijden zit. Dan betekent het vakantiegeld dat je achterstallige rekeningen kunt betalen of schulden kunt aflossen. Voor veel gezinnen geldt dat het vakantiegeld allang niet meer specifiek voor de vakantie gebruikt wordt.

Zit u er wat warmer bij? Dan zult u geneigd zijn om uw vakantiegeld niet op uw betaalrekening te laten staan. Door het over te boeken naar een spaarrekening levert het tenslotte toch nog een klein beetje rente op. Die overweging kennen de banken maar al te goed. Niet voor niets komen veel spaarbanken in de maand mei met één of andere actie om hun spaarrekening onder de aandacht te brengen.

Voordat u zich met uw vakantiegeld naar een andere bank laat lokken is het goed om kritisch te kijken naar de werkelijke effecten van de actie. Zo heeft ING een actie met 0,3% extra rente, en ZwitserLeven geeft u een Bijenkorf-Cadeaucard met €25. MoneYou voert de actie 'RenteExtraatje', die we hieronder uitgebreid bespreken. .

RenteExtraatje: goede actie of wassen neus?
Het klinkt goed: 0,3% extra spaarrente met het RenteExtraatje van MoneYou. Dat is zeker bij het huidige renteniveau heel veel! Dus... doen? Kan. Kijk wel eerst even naar de voorwaarden, om teleurstellingen te voorkomen. Reken met die voorwaarden even uit wat uw vakantiegeldstorting u aan extra rente gaat opleveren. Want:

  • De extra 0,3% geldt alléén over het bedrag dat u extra stort vóór 16 juni 2015, het moet minimaal €1.000 zijn
  • De extra rente krijgt u over dat bedrag voor een periode van 76 dagen: van 17 juni tot 1 september
  • De extra rente krijgt u alléén als het bedrag die volle drie maanden op de spaarrekening blijft staan. Het geld moet dus wel tot 1 september blijven staan – u kunt het dus niet uitgeven aan uw zomervakantie

Hoeveel vakantiegeld krijgt u? Stel, u zet op deze manier € 2.000 extra op een spaarrekening bij MoneYou. Dat levert u dan ... jawel ... € 1,24 op aan extra rente. Of dat nou de moeite waard is om speciaal een rekening voor te openen?

Aan de andere kant: de normale rente van MoneYou is gewoon prima als we naar de rest van de markt kijken. Een spaarrekening bij MoneYou is helemaal geen verkeerde keuze. Deze vakantiegeldactie moet alleen niet de motivatie zijn. De structureel hoge score van de spaarrente van MoneYou in de rentelijsten is een veel betere reden.

Bij hogere bedragen kan het RenteExtraatje overigens wél interessant worden. In de voorwaarden zien we geen maximum bedrag staan voor het bijstorten. De actie gaat helemaal niet specifiek over vakantiegeld. Heeft u bij een andere bank een fors bedrag aan spaargeld van bijvoorbeeld € 50.000, dan zet zelfs 0,062% in die 76 dagen toch nog wat zoden aan de dijk: een rentewinst van € 31,20 is dan toch mooi meegenomen.

Omdat uw geld de volle periode op de rekening moet blijven staan, zouden we eigenlijk de vergelijking moeten maken met een deposito voor 3 maanden. De hoogste rente die daarvoor gegeven wordt staat op dit moment op 1,4% bij LeasePlan Bank. Als we er zo naar kijken is de opslag van 0,3% van MoneYou opeens wel een prima extraatje!

Anneke Ranzato, Hanneke van Veen en Rob van Eeden

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen