Nieuwsbrief Sparenpagina’s 13 maart 2015: Spaarrente en rood staan

Rabo duikt onder 1%
In januari schreven we over de mogelijk psychologische grens in de spaarrente. Dat banken niet onder de 1% durven te gaan uit angst om dan echt spaarklanten te gaan verliezen. Rabobank stelt zich nu op als een echte durfal door de grens te doorbreken. Volgende week gaat de rente op de internetspaarrekening van de Rabobank omlaag van 1% naar 0,9%.

Eerlijk gezegd hopen wij ontzettend dat dit de klanten van de Rabobank eindelijk eens wakker schudt. Dat ze nu dan wél de moeite nemen om verder te kijken dan hun oude vertrouwde huisbank. Dat ze spaarrentes gaan vergelijken en constateren dat het verschil toch wel enorm groot is.

Toegegeven, de hoogste rente voor sparen is natuurlijk ook heel laag. Toch is het op dit moment gemakkelijk mogelijk om 1,5% of meer te krijgen op vrij opvraagbaar spaargeld. Bij LeasePlan Bank 1,61%, bij Knab 1,55%, ICBC 1,53% en bij MoneYou, Nationale Nederlanden, Zwitserleven, Argenta en NIBC Direct 1,5%. Niemand wordt rijk van de spaarrente, dat is duidelijk.

Is overstappen dan wel de moeite? Dat is aan iedereen om voor zichzelf te beoordelen. Het werkelijke voordeel dat u behaalt met het veranderen van spaarbank hangt natuurlijk af van uw spaarsaldo.

En: buiten het financiële voordeel mag het ook om het principe gaan. Het besef dat het verschil tussen zo'n Rabobank met 0,9% en de banken met 1,5% relatief gezien wel héél groot is. Het klink misschien niet veel, 0,6% verschil, maar het is wel twee-derde... 66,666%... van de Raborente. Grootbanken mogen er weleens last van krijgen dat ze de spaarrente zó laag stellen. Als de klanten niet in beweging komen – zullen de banken niet stoppen!

Spaargeld en toch rood staan....
Het voelt bijzonder onlogisch, hoe dat werkt bij de meeste banken. Hoeveel spaargeld je er ook hebt staan – als je per ongeluk een dagje rood staat op je betaalrekening moet je toch debetrente betalen. En niet misselijk ook: veelal ruim boven de 10%. Gelukkig is er een maximum gesteld aan de rente die over geleend geld in rekening gebracht mag worden, anders zou het waarschijnlijk nog veel meer zijn. Op dit moment is het maximum 14%, dus rekent de ING Bank bij roodstaan 13,9%. Buiten proporties als we kijken naar de rente op de spaarrekening natuurlijk...

Het kan ook anders. Hierin zijn we erg te spreken over Knab. Daar kunt u gebruik maken van Slim Saldo Beheer. Dat houdt in dat u een grens aangeeft van hoe hoog het saldo van uw betaalrekening mag zijn. Komt het daarboven, dan wordt het meerdere automatisch overgeboekt naar uw spaarrekening. Het mooie is dat het ook andersom werkt. Als de betaalrekening rood komt te staan wordt het saldo automatisch aangevuld vanaf de spaarrekening – als daar genoeg geld op staat tenminste. Geen debetrente dus als er een onverwacht bedrag van uw rekening afgaat. In onze ogen een mooi systeem dat alle banken zouden mogen hanteren.

Maar: lang niet iedereen blijkt z'n spaargeld te willen aanspreken. Oók niet bij een roodstand. Uit een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijkt dat maar liefst twee van de vijf mensen liever een korte periode rood staat, dan dat ze geld van de spaarrekening willen halen. Kennelijk maakt het hen niet uit dat de rente die ze betalen bij rood staan (bij sommige banken) meer dan 10 keer zo veel is als de rente die ze krijgen over hun spaargeld. En dat zijn dan waarschijnlijk weer dezelfde mensen die niets doen met het feit dat de rente bij de Rabobank onder de 1% duikt.

Anneke Ranzato, Hanneke van Veen en Rob van Eeden

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen