Nieuwsbrief Sparenpagina’s 23 januari 2015: Sparen dan maar (ver)stoppen?

Stop de persen!
Gisteren was een spannende dag bij de Europese Centrale Bank (ECB). Er hing een besluit tot QE in de lucht. Wat voor besluit? QE is Quantitative Easing….eigenlijk gewoon geld in de economie pompen. En dat besluit kwam er: in de komende anderhalf jaar wordt voor er 60 miljard euro per maand aan staatsobligaties opgekocht. Dat is in totaal…. 1.140 miljard euro...

Het idee erachter? Dat er meer geld uitgegeven en geïnvesteerd gaat worden, dus dat de economie een boost krijgt. De simpele vertaling is dat de geldpersen gewoon aangezet worden, en hard ook. Er is genoeg aanbod van geld, wat in ieder geval geen goed nieuws is voor de spaarrente. Die zal hierdoor alleen maar lager worden, misschien wel gruwelijk laag, zoals we ook in de VS hebben gezien. Zelfs als de inflatie weer wat opklimt, want dat is wat de ECB graag wil bereiken.

De Euro-persen worden aangezet, ook al willen relatief sterke landen als Nederland en Duitsland dat helemaal niet. Jammer voor ons. Zeker ook voor ons spaargeld. Rendement hoeven we daarop voorlopig niet te verwachten. Beleggen als alternatief is ook duur en natuurlijk vol risico’s. Dan maar niet meer sparen en dus inderdaad geld gaan uitgeven? Denk dan in ieder geval aan uitgaven die je op termijn nog iets opleveren, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen! In 2013 schreef Milieu Centraal al dat zonnepanelen lucratiever zijn dan een spaarrekening… dat is nu dan zéker zo!

Knab verstopt gratis rekening
Zonder veel ruchtbaarheid heeft Knab haar beleid voor nieuwe spaarders gewijzigd. Tot en met vorige week kon een nieuwe spaarder gratis bankieren bij Knab. Een spaarrekening aanhouden bij deze bank kan alleen met een bijbehorende Knab-betaalrekening. Wie daar niet voor wilde betalen kon bij een spaarsaldo tot € 50.000 kiezen voor het kosteloze Knab Basis pakket. Een pakket dat wel erg basis is: het heeft een betaalrekening waarvan u niet kunt pinnen.

Wie nu als nieuwe spaarder naar Knab Flexibel Sparen wil, ziet de mogelijkheid van het gratis basispakket niet meer. U heeft de keuze uit het Plus of het Premiumpakket voor € 5 of € 15 per maand. Wel krijgt u dat pakket de eerste drie maanden gratis.

Na die drie maanden krijgt u de mogelijkheid om het betaalpakket alsnog om te zetten naar het gratis Basispakket. Dat betaalpakket is dus niet verdwenen. Het is duidelijk geen vervanging voor uw dagelijkse betaalrekening: u wilt tenslotte kunnen pinnen. Het is alleen maar een manier om zonder kosten te sparen bij Knab. En dat is interessant, aangezien Flexibel Sparen bij Knab al geruime tijd de hoogste rente biedt van alle direct opvraagbare spaarrekeningen.

Is sparen bij Knab dan nog wel zonder voorwaarden?
Wat wij lastig vinden is dat u zelf iets moet doen om uit te komen op het pakket zonder kosten. Doet u niets, dan heeft u na drie maanden een betaalrekening die u € 5 of € 15 per maand kost. Geen probleem als u daar bewust voor kiest. U krijgt er ook echt wel een mooie dienstverlening voor. Maar door deze werkwijze kan het ook per ongeluk gaan. Dat vinden wij niet chique.

We hebben daarom zelfs overwogen om Knab Flexibel Sparen te verhuizen van de spaarrekeningen zonder voorwaarden naar de spaarrekeningen met voorwaarden. Toch hebben we dat uiteindelijk niet gedaan. Waarom niet?

  • Omdat u bij andere betaalbanken (Rabobank, ING Bank, ABN Amro) vaak ook niet kunt sparen zonder betaalrekening (die niet gratis is). Deze rekeningen gelden ook als 'zonder voorwaarden'
  • Omdat de overgang van gratis naar betaald niet ongemerkt gaat. Als de periode van drie maanden afloopt krijgt u een seintje van Knab, in de vorm van een e-mail en een sms
  • En vooral omdat u ook achteraf nog terug kunt naar het Basispakket. Oók als u vergeet te reageren op hun seintje en de betaalperiode is ingegaan.

Kortom: opent u Knab Flexibel Sparen? Bekijk dan in de eerste drie maanden goed of de betaalrekening u de kosten waard is. En zo niet: vergeet dan niet te reageren op hun seintje, zodat u er daarna gratis kunt blijven sparen.

Anneke Ranzato, Hanneke van Veen en Rob van Eeden

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen