Nieuwsbrief Sparenpagina’s 14 januari 2015: Spaarrente: wat gaat er gebeuren?

Psychologische grens van 1%?
Groot in het Financieel Dagblad vandaag: 'Bankiers verwachten dat spaarrente onder 1% zakt'. De strekking van het verhaal? Dat de spaarrente bij de grootbanken ING Bank, Rabobank en ABN Amro nu op 1,0% staat maar dat ze dat niet kunnen volhouden. Dat die rente verder omlaag moet, maar dat de bankiers niet goed durven. Omdat ze bang zijn voor het psychologische effect van een spaarrente onder de 1%. Dat spaargeld dan opeens gaat wegstromen naar andere banken.

Zou het zo zijn? Zou de spaarder die zijn geld nu nog bij ABN Amro, ING of Rabobank heeft staan werkelijk opeens in actie komen als zijn spaarrente onder de 1% duikt? Het is niet alsof er tot nu toe geen goede reden is geweest om van spaarbank te veranderen. De verschillen zijn enorm: tegenover 1% staat een maximale rente op internetspaarrekeningen van 1,65% bij Knab en Argenta. Dat is een verschil van... 0,65% maar relatief gezien dus 65%! Als zo'n verschil niet zorgt voor overstappen, waarom zou de 0 in de spaarrente dat dan wel doen?

Bovendien hebben de grootbanken al spaarproducten waarop minder dan 1% aan rente vergoed wordt. Toegegeven, dat zijn niet de breeduit gepubliceerde internetspaarrekeningen. De Vermogensspaarrekening van ABN Amro? Rente 0,9% - met een bonus als het geld er een vol jaar op staat. De Bonusrenterekening van ING? Bij een saldo onder € 25.000 krijgt de spaarder als basis niet meer dan 0,8% rente. En dan de Telespaarrekening van Rabobank... die geeft ook slechts 0,8%. De spaarders die deze rekeningen nog aanhouden zijn ook niet weggelopen toen de rente onder 1,0% kwam.

Toch zeggen de bankiers tegen het FD kennelijk dat ze bang zijn voor wegrennende klanten. Of zouden ze hun klanten met deze berichtgeving geestelijk willen voorbereiden op de schok?

Invloed van inflatie en deflatie
De lage spaarrente is overigens wel heel logisch. De inflatie is immers ook weer verder gedaald. Dat heeft effect op de spaarrente, die gedeeltelijk bedoeld is om inflatie goed te maken. Een lage inflatie maakt een lage spaarrente acceptabel. Al blijft het zo dat het wel fijn zou zijn als de rente hoger is dan de optelling van inflatie en vermogensrendementsheffing...

Gekeken naar het hele Eurogebied is er zelfs sprake van deflatie. Jawel, het deflatiespook zweeft echt boven Europa. Waarom is dat spook zo griezelig? Deflatie betekent dat u in de toekomst niet minder kunt kopen van uw geld, maar meer. Dat is griezelig omdat het ervoor kan zorgen dat mensen hun geld niet uitgeven. Als ze van hetzelfde geld volgende maand of volgend jaar méér kunnen kopen...wachten ze liever even. Een aankoop die niet dringend is wordt uitgesteld, want later is het goedkoper. Funest voor de economie dus. Niet gek dat de Europese Centrale Bank (ECB) er alles aan doet om deflatie te voorkomen. Het ideaal is een inflatie rondom de 2%.

Wat zou deflatie met onze spaarrente doen? Die gaat dan alleen maar verder omlaag. Deflatie maakt zelfs een negatieve spaarrente realistisch. Als geld meer waard wordt door het op uw spaarrekening te laten staan, waarom zou u er dan nog rente over hoeven te krijgen? Dan is het niet eens vreemd om er iets op in te leveren. In feite betaalt u dan voor het veilig stallen van uw geld.

Andersom gebruikt de ECB de rente ook juist om deflatie te voorkomen. Als daarvoor een negatieve spaarrente nodig is...dan zullen ze dat wellicht niet laten. Met het idee: bij een negatieve spaarrente gaan mensen misschien toch hun geld uitgeven.

Beste spaarbanken van 2014
Dat overstappen loont hoeven we echt niet meer te zeggen. De toppers in de spaarmarkt wisselden in 2014 bovendien nauwelijks, waardoor het steeds opnieuw overhevelen van spaargeld niet nodig bleek voor het hoogste rendement. De beste spaarrekeningen waren in vorig jaar die van Knab, Argenta en Nationale Nederlanden. Rekeninghouders kregen daar gemiddeld 1,74%, 1,71% en 1,70% aan effectief rendement. Wie zit er dan nog bij de grootbanken met een gemiddelde rente van 1,1% in 2014?

Anneke Ranzato, Hanneke van Veen en Rob van Eeden

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen