Nieuwsbrief Sparenpagina’s 23 december 2014: Creatief met spaarrendement

Sparen met 17% rente
We klagen steen en been over de spaarrente in ons land. Die is natuurlijk ook schrikbarend laag. Dus hoe interessant dat de Russische centrale bank de rente onlangs verhoogde naar... 17%. U leest het goed: zeven-tien-procent! Dat is meer dan 10 keer zo hoog als de rente op de internetspaarrekening met de hoogste spaarrente in Nederland.

Maakt die hoge rente het interessant om uw spaargeld naar Rusland te brengen? Denk daar nog maar even heel goed over na... de forse renteverhoging (van 10,5% in één keer naar 17%) doen ze natuurlijk niet zomaar. De roebel is in een vrije val beland door de dalende olieprijs en de Westerse sancties. De Russische munt is dit jaar al 40% in waarde gedaald. Als de waardedaling zich voortzet is die spaarrente van 17% een schijntje ten opzichte van het koersverlies.

De Russen zelf raken niet zo snel in paniek. Die hebben al veel meegemaakt in het verleden. Hun spaargeld is al meerdere malen in het niets verdwenen, bijvoorbeeld toen de biljetten van 50 en 100 roebel in één keer niet meer bruikbaar waren in 1990. Of toen bijna alle Russische banken failliet gingen in 1998. Dat kan allemaal in Rusland. Zoiets als een depositogarantiestelsel, daar hebben de Russen nog nooit van gehoord. Dus denk nog maar even goed na of u voor die spaarrente van 17% wilt gaan.

Eindejaarsacties voor meer rendement
Er zijn ook andere manieren om meer rendement te behalen op uw spaargeld. Uit de spaarrente kunt u het niet halen. Uw spaargeld naar spannende buitenlanden brengen lijkt niet bepaald verantwoord. Wat kunt u dan nog doen? Beleggen is een mogelijkheid, maar levert natuurlijk ook weer meer risico op. Kijk daarom eens wat de fiscus voor u kan doen!

Misschien kunt u dit jaar nog gebruik maken van de lijfrenteaftrek? Dan zet u een deel van uw spaargeld op een lijfrente-bankspaarrekening en is de inleg aftrekbaar van uw inkomen. Dat levert een mooi belastingvoordeel op. Bovendien wordt het geld daarna niet meer meegenomen in de berekening van uw vermogen voor de vermogensrendementsheffing. Dat is dan toch in feite een extra 'rendement' van 1,2%. Het houdt wel in dat uw spaargeld niet meer beschikbaar is voor andere uitgaven.

Of overweeg een extra aflossing op uw hypotheek. Ook dan verdwijnt het geld uit box 3 en levert het datzelfde voordeel voor de vermogensrendementsheffing op. Bovendien betaalt u direct minder hypotheekrente: het verlaagt uw maandlasten. Die besparing op de te betalen hypotheekrente levert in de meeste gevallen ook een beter rendement op dan de huidige spaarrente.

Het voordeel op de vermogensrendementsheffing merkt u trouwens niet direct. Pas bij de belastingaangifte over 2015, die u in 2016 doet, is het aan uw vermogen te merken als u nu – vóór 1 januari 2015 – spaargeld overbrengt naar een lijfrente of naar uw hypotheek. De peildatum voor het vermogen is immers 1 januari van het belastingjaar.

Informatierecht voor spaarders
Weet u wat er met uw spaargeld gebeurt? Wat uw bank ermee doet? Het kan zomaar zo zijn dat uw euro's belegd worden in bedrijven die mensenrechten of het milieu aan hun laars lappen. Of in kolencentrales of nucleaire wapens. Wilt u daaraan meewerken voor dat kleine beetje extra spaarrente?

Nu is het zo dat we lang niet altijd weten waar banken onze spaargelden naartoe brengen. Gelukkig helpt de Eerlijke Bankwijzer ons al met flink wat informatie over de investeringen van banken. De scores op de Eerlijke Bankwijzer zijn gebaseerd op het beleid dat banken op verschillende gebieden hebben geformuleerd. Alleen hebben sommige banken op veel thema's helemaal geen beleid. Dan weten we dus nog steeds niet veel over de belegging van ons geld.

Daarom heeft de SP voorstellen gedaan in de Tweede Kamer om een informatierecht voor spaarders vast te leggen. Zo kan er meer openheid geëist worden van banken over hun investeringen. Ook wil de SP banken verplichten zich te verdiepen in de manier waarop bedrijven omgaan met mensenrechten. De partij hoopt hiermee duurzaam bankieren in een stroomversnelling te krijgen. Dat zou mooi zijn!

Tot zover onze laatste nieuwsbrief van 2014. Namens alle medewerkers wensen wij u prettige feestdagen, een goede jaarwisseling en een gezond en spaarzaam 2015!

Hanneke van Veen, Rob van Eeden, Roland Bieleveldt & Anneke Ranzato

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen