Nieuwsbrief Sparenpagina’s 28 november 2014: Besparen, spaarrente en illegale belastingtruc

Meer sparen? Bespaar op zorgpremie in 2015!
Sparen lukt alleen als u geld overhoudt. Dat is logisch. Er zijn dus veel mensen die niet aan sparen toekomen – simpelweg omdat ze al moeite hebben om uit te komen met hun inkomen. Laat staan dat er aan het eind van de maand nog geld over is.

Wie een probleem heeft met rondkomen maar toch wil sparen, moet iets veranderen in het financiële maandplaatje. Op één of andere manier meer inkomsten zien te verwerven. Of de uitgaven naar beneden krijgen. Dat laatste is best populair tegenwoordig: besparen.

Voor de meeste bespaar-plannen geldt dat u er op ieder gewenst moment mee kunt starten. Voor andere is die kans er maar af en toe. Zoals voor de premie van uw zorgverzekering. U kunt maar één periode per jaar zorgen voor een lagere zorgpremie: van eind november tot en met 31 december. In deze tijd kunt u uw zorgverzekering opzeggen en voor het nieuwe jaar een andere verzekeraar kiezen. Eentje met een veel lagere premie.

Ook kunt u kiezen voor een hoger eigen risico, en daarmee premie besparen. Dat overweegt u natuurlijk alléén als u verwacht dat u het verplichte eigen risico van € 375 in 2015 niet gaat verbruiken. Dan kunt u net zo goed geld besparen op de zorgpremie door vrijwillig te kiezen voor een hoger eigen risico. Belangrijk daarbij is dat u het geld van het eigen risico wel beschikbaar hebt. Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan in één keer dat eigen risico opmaken.

Op HomeFinance.nl vindt u alle informatie die u nodig heeft om zorgverzekeringen te vergelijken en uw keuze voor het nieuwe jaar goed doordacht te maken. Ga er nú mee aan de slag, dan heeft u de tijd om rustig na te denken en de juiste beslissing te nemen voor uw zorgverzekering in 2015. Als het even meezit kunt u flink besparen op uw premie en zo uw spaarrekening in de loop van het jaar spekken.

Geld 10 jaar vastzetten voor 3,1%?
Niet alleen met de spaarrente op internetspaarrekeningen is het kommer en kwel. Ook de rente die banken vergoeden op deposito's is dramatisch te noemen. Bij 1 jaar vast is 1,85% het maximaal haalbare, bij 2 jaar vast 2,1% en drie jaar vast 2,15%. Geen percentages om gelukkig van te worden. Toch liggen ze duidelijk hoger dan de vrij opvraagbare spaarrente, dus is het voor te stellen dat u ervoor kiest uw geld voor enkele jaren vast te zetten. Vooral als u ervan overtuigd bent dat de rente lang laag zal blijven en misschien nog verder zal dalen.

Dan kijken we naar deposito's voor 10 jaar. De rente? Maximaal 3,1% op het moment. Echt waar... 3,1% voor 10 jaar vast. Zijn er mensen die hiervoor kiezen? Wij kunnen het ons niet zo heel goed voorstellen. Tien jaar vooruitkijken is een hele tijd. Een lange periode dus om uw geld vast te zetten, maar zéker ook om te bedenken wat er met het renteniveau gaat gebeuren. Als de spaarrente over een paar jaar wel weer opkrabbelt zit u dan nog heel lang met een bijzonder lage vergoeding over uw deposito. We zijn bijzonder benieuwd of er in deze spaarmarkt nog mensen zijn die ervoor kiezen om hun geld zo lang vast te leggen. En waarom dan. Laat u het ons weten?

Aandacht fiscus voor belastingtruc
Kent u de benaming 'saldinist'? Misschien bent u er wel één? U wordt zo genoemd als u tegen de jaarwisseling een groot bedrag aan spaargeld opneemt, om het kort na 1 januari weer op uw rekening te storten. Zo heeft u op 1 januari een veel lager spaartegoed. Deze truc wordt gebruikt om de heffing van vermogensbelasting (vermogensrendementsheffing) te ontlopen. De fiscus kijkt voor het bepalen van de inkomstenbelasting in box 3 naar uw totale vermogen op 1 januari. Is dat door de tijdelijke opname veel lager, dan betaalt u dus minder belasting.

Is dat legaal? Het opnemen van spaargeld is natuurlijk niet verboden. Wel geldt dat ook contant geld tot uw vermogen behoort. En dat u het dus netjes moet opgeven in uw belastingaangifte. Wat een saldinist niet doet, want hij heeft het geld niet voor niets opgenomen. Dan hebben we het over belastingontduiking en nee, dat is niet legaal.

Als u deze truc uithaalt kunt u aandacht van de Belastingdienst verwachten. Hoe komen ze hier dan achter? Ze weten toch niet wat u aan contanten in uw huis heeft liggen? Nee, maar ze weten wel wie er stortingen doen van meer dan € 15.000. Die stortingen worden door de banken verplicht gemeld bij FIU Nederland (Financial Intelligence Unit). Opvallende stortingen begin januari zijn dus gemakkelijk te achterhalen.

Anneke Ranzato, Hanneke van Veen en Rob van Eeden

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen