Nieuwsbrief Sparenpagina’s 5 september 2014: Belastingontwijking, klantbelang en spaarrentes

Wat doet uw bank aan belastingontwijking?
Overstappen naar een andere spaarbank. Dat is iets wat u vast weleens overweegt. Maar welke spaarbank kiest u dan? Het is een heel goed idee om bij die keuze de Eerlijke Bankwijzer te betrekken. Zo krijgt u een beeld van het beleid van de banken op allerlei gebieden. Dat zijn al jaren belangrijke onderwerpen als klimaat, natuur, wapens, mensenrechten en dierenwelzijn. In de nieuwste editie van de Eerlijke Bankwijzer staat ook een beoordeling voor Belasting en corruptie. Zo zijn verschillende banken actief in belastingparadijzen. Op welke manier? Werken ze mee aan belastingontwijking? Doen ze iets om het te voorkomen? Uit een praktijkonderzoek blijkt dat ABN Amro, Aegon, Delta Lloyd, ING, NIBC, Rabobank en Van Lanschot dit niet hard kunnen maken. Ze zijn er bijzonder vaag over. Alleen SNS scoort een 8 (goed) op transparantie over belastingontwijking en ASN zelfs een regelrechte 10.

Belastingontwijking is een slechte zaak, zowel voor ontwikkelingslanden als voor Nederland. Dus: kiest u voor een bank die daar wellicht aan meewerkt? Of stapt u liever over naar een andere bank?

Waarom laten ze hun scores niet zien?
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) meet elk jaar hoe het gaat met het centraal stellen van het klantbelang door financiële instellingen. Onze banken en verzekeraars hebben immers de reputatie dat ze de klant niet centraal stellen. Op topniveau wordt er van alles geroepen om daar verandering in te brengen, maar komt er ook verbetering in?

Het goede nieuws is: ja, de cijfers zijn in de afgelopen jaren duidelijk verbeterd. Het gaat daarbij om marktbrede cijfers. Met uitsplitsing naar onderdelen van de dienstverlening. De cijfers van de individuele banken en verzekeraars worden echter door de AFM niet gepubliceerd. Dat laten ze aan de financiële instellingen zelf over. En die doen dat maar mondjesmaat. Rabobank deed dat wel al, nu zijn ook Achmea, Delta Lloyd en ASR zover. Het is alleen soms wel enorm zoeken om de scores te vinden. Vereniging Eigen Huis, de Consumentenbond en beleggersvereniging VEB pleiten daarom voor meer openheid over de beoordeling van de klantgerichtheid. Wij ook!

We maken het ze te gemakkelijk
Deze zomer is weer al te duidelijk gebleken dat de Nederlandse spaarder het de grootbanken veel te gemakkelijk maakt. De spaarrentes bij Rabobank, ING en ABN Amro zijn om te huilen - en toch laten veel spaarders hun spaargeld bij deze banken staan. We leggen ze geen strobreed in de weg om onze spaarcenten uit te melken. Onderzoek toonde maar weer eens aan - voor de zoveelste keer, ditmaal door LeasePlan Bank - dat Nederlanders te lui zijn met hun spaargeld.

De Consumentenbond startte onlangs een actie met een heus 'Meldpunt hogere spaarrente'. Zou het zin hebben? Gaan de bankreuzen zich er iets van aantrekken? Wij zijn bang van niet. De enige manier om ze écht te raken is overstappen naar een andere spaarbank.

Ja echt: een verhoging van de spaarrente!
Het is natuurlijk al tijden kommer en kwel op de spaarmarkt. De rentes dalen alleen maar, daar worden spaarders niet blij van. En na de renteverlaging die de Europese Centrale Bank (ECB) gisteren doorvoerde wordt de kans op verdere renteverlagingen alleen maar groter. Dus als er dan een keer een spaarbank is die zegt: "We verhogen onze rentes" - dan is dat een welkome verrassing. Alleen jammer dat het uitgerekend BIGBANK is die met deze mededeling komt. Uitgerekend, omdat dit nu net de bank is die we niet in de vergelijkingen op VanSpaarbankVeranderen.nl meenemen. Waarom niet?

Omdat ze niet voldoen aan onze criteria voor veilig sparen. De renteverhogingen van de deposito's van BIGBANK zorgen ervoor dat ze in de vergelijkingen - als ze worden meegenomen - bij nagenoeg alle looptijden bovenaan staan. De uitkomsten van onze vergelijkingen verschillen daardoor van die van andere websites. Maar ook al zijn de rentes relatief hoog - we blijven afraden om uw spaargeld onder te brengen bij een bank die niet onder de controle van de Nederlandsche Bank valt.

Anneke Ranzato, Hanneke van Veen en Rob van Eeden

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen