Nieuwsbrief Sparenpagina's 7 mei 2014: Doen banken het prima?

Vertel je bank de waarheid!
De grootbanken maken er al jarenlang een potje van als we kijken naar de spaarrentes. Het rendement dat ze trouwe klanten geven over hun spaargeld is simpelweg dramatisch te noemen. Met Van Spaarbank Veranderen hebben we best de nodige mensen wakker geschud. Toch zijn veel consumenten nog steeds, in de woorden van Rob Goedhart, financieel bewusteloos. Dat maakt het gemakkelijk voor banken als ABN Amro, ING Bank en Rabobank om weg te komen met belachelijk lage spaarrentes.

Dit is één van de punten waarop de grootbanken zich niet bepaald consumentgericht opstellen. En zo zijn er nog veel meer onderwerpen. Nu heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) een plan opgesteld voor bankieren in de toekomst, en daarbij heel Nederland uitgenodigd om te reageren. Alleen is dat niet van de daken geschreeuwd. Veel consumenten krijgen er niets van mee. Zo kan de NVB mooie sier maken naar de politiek: "kijk, Nederland vindt het prima wat we doen en willen!" Reageren kan uiterlijk tot en met vrijdag 9 mei via het contactformulier op de website van de NVB.

Dat is erg kort dag en er is weinig over gecommuniceerd. Daar wil Rob Goedhart iets aan doen. Hij startte daarom het initiatief "Vertel je bank de waarheid". Hij pleit voor een uitgebreid onderzoek naar de mening van het Nederlandse publiek over de banken. Wij zijn vóór! Alleen de tijd dringt dus nogal. Ondersteunt u dit initiatief maar heeft u nu niet direct inhoudelijk commentaar? Of heeft u geen tijd om het plan zo snel goed door te nemen? Bent u óók voor een nader onderzoek? Laat het Rob dan direct (uiterlijk donderdag 8 mei, zodat hij tijd heeft om te bundelen) weten door hem alleen het woord "onderzoek" te mailen via het contactformulier op zijn website.

Deposito opneembaar bij lagere rente?
Wie geld plaatst op een deposito heeft de bedoeling er een aantal jaren niet aan te komen. Het staat immers vast. In ruil voor het vastzetten krijgen we een hogere rentevergoeding dan de schamele spaarrente op onze internetspaarrekening. Dan blijkt dat de depositohouder het geld tóch eerder nodig heeft dan de einddatum van het deposito. Wat nu?

De voorwaarden voor tussentijdse opname verschillen nogal per bank. De één rekent een boete (de hoogte daarvan loopt flink uiteen), de ander staat opname alleen in specifieke situaties toe, weer een ander geeft de mogelijkheid helemaal niet. Dat zoekt u natuurlijk goed uit voordat u een depositorekening opent.

Een interessante vraag is hoe het zit als de rente bij opname lager is dan er over het deposito vergoed wordt. Een logische redenering is dat er dan geen belemmering zou moeten zijn: het is voor de bank dan toch prettig om van de verplichting om die hogere rente te betalen af te zijn? Bij hypotheken mag je bij een hogere rentestand toch ook vaak aflossen wat je wilt?

In de praktijk blijken banken ook in deze situatie heel verschillende voorwaarden te hebben. Er zijn er wel een paar die opnemen bij een lagere rente gewoon toestaan. Nationale Nederlanden bijvoorbeeld, en Knab, Delta Lloyd, OHRA en ING Bank. Lang niet alle banken dus. Jammer. Een mooie kans voor de banken om te verbeteren!

Achtergestelde obligatie voor meer rendement?
Door de aanhoudend lage spaarrente gaan mensen op zoek naar manieren om meer rendement uit hun geld te halen. Beleggen vinden we vaak spannend, zeker als het om aandelen gaat. Van obligaties weten de meeste consumenten wel dat ze er minder risico mee lopen dan met aandelen. Beleggen in obligaties wordt daarom steeds vaker overwogen.

Qua rentevergoeding is de achtergestelde obligatie dan interessant en daardoor populair. Vergis u echter niet in het risico! Bij een onverhoopt faillissement van het bedrijf staat de eigenaar van de achtergestelde obligatie letterlijk achteraan in de rij bij het aflossen van de schulden. De kans dat het belegde geld niet terugkomt is daarmee veel groter dan bij een gewone obligatie. Dat hebben de bezitters van achtergestelde obligaties van SNS Bank gemerkt: bij de nationalisatie van SNS Reaal kregen zij ... simpelweg niets!

Anneke Ranzato, Hanneke van Veen en Rob van Eeden

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen