Nieuwsbrief Sparenpagina's, 31 mei 2011

Nieuwe trend: betaalrekeningen met rente
De spaarbankwereld is aan het vernieuwen. Het Dakpannensysteem is dan misschien wel (zo goed als) afgeschaft, maar wat moeten banken dan doen om nieuwe klanten te lokken (en te behouden)?
Het oude vertrouwde middel van spaarrentes verhogen wordt natuurlijk nog steeds toegepast, maar met de steeds verder afnemende banken-trouw verzekert een (tijdelijke) hoge rente de bank niet van blijvende klandizie, want zodra een andere bank een hogere rente biedt, verdwijnt een aanzienlijk deel van de klanten naar die nieuwe aanbieder.

Het is dus zaak je klanten vast te houden, maar hoe doe je dat? Al eerder berichtten we over zogenaamde klimdeposito’s. Spaarvormen met rentes voor 5 jaar vastgelegd, maar met min of meer uitgebreide mogelijkheden om op te nemen, net als bij spaarrekeningen. De banken hopen door de jaarlijkse stijgende rente klanten beter vast te kunnen houden. Aanbieders zijn momenteel SNS, Frieslandbank en Garantibank.

Nieuwste trend lijkt nu de betaalrekening met rente. Al enkele jaren introduceerde ASN Bank een betaalrekening met vast rentepercentage van 1%. Daar ging de Frieslandbank recent overheen met een betaalrekening met oplopende, afhankelijk van het saldo variërend van 0,5 tot 2,8%.
Gisteren presenteerde SNS als derde een betaalrekening met rente van 1,25% tot een saldo van € 5.000 (daarboven niet). Bij deze rekening is het mogelijk in te stellen vanaf welk saldo automatisch een overboeking wordt gedaan naar een SNS spaarrekening (met hogere rente).

O.i. spelen banken met deze nieuwe betaalrekeningen slim in op de ‘luiheid’ van bankklanten. Met zo'n rekening ben je - min of meer - af van het gedoe van steeds maar van spaarrekening veranderen. Je krijgt dan misschien wel niet de hoogst mogelijke rente, maar toch (vaak) een enigszins redelijke, zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen. Het is bekend dat veel mensen het te veel gedoe vinden om steeds spaarrentes bij te houden, van spaarbank te veranderen enz. Het zal ons dan ook niet verwonderen, als deze nieuwe spaarvormen een grote categorie consumenten aanspreekt.

Erica Verdegaal: nieuw boek én nieuwsbrief

Financieel expert Erica Verdegaal, bekend van haar wekelijkse rubriek in NRC en NRC-Next, mede auteur van Sparen voor later en nu, presenteert op haar website alle artikelen die ze elders publiceert, ook vragen van lezers. Het is sinds kort mogelijk je te abonneren op haar gratis Nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van haar waardevolle tips, adviezen en raad.
Vorige week publiceerde ze samen met AD-columniste Marieke Henselmans en Nibud-auteur Marion Weijers het boek: Goed met Geld. Hoe financiële opvoeding loont. Het is een handleiding en gids die ouders helpt en inspireert om hun kinderen optimistisch, zelfverzekerd en trefzeker te begeleiden naar financiële zelfstandigheid.

Met vriendelijke groet,

Hanneke van Veen & Rob van Eeden

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen