Nieuwsbrief Sparenpagina’s, 6 januari 2011

Kent u de Nieuwsflash al?
Sinds een half jaar verzenden we geregeld 'nieuwsflashes'. Korte berichten met spaarnieuws, vaak verwijzend naar sites e.d. met uitgebreidere informatie, waarmee u - als spaarder - uw voordeel kunt doen. Gratis abonneren op de Nieuwsflash kan HIER. U bent dan altijd direct op de hoogte.

Garantie Bank of Scotland verhoogd naar € 100.000
Volgens een nieuwe Europese richtlijn zijn met ingang van 31 december 2010 alle depositogarantiestelsels in de Europese Unie geharmoniseerd. De Europese garantielimiet is vastgesteld op € 100.000. Voor Groot-Brittannië geldt een limiet van £ 85.000 (omgerekend tegen de huidige wisselkoers circa € 100.000). Volgens dezelfde Europese richtlijn vallen spaarders onder het depositogarantiestelsel van het land waar het hoofdkantoor van de bank gevestigd is. Als Britse bank is voor de Nederlandse spaarders van Bank of Scotland dus het Britse depositogarantiestelsel van toepassing.
Bank of Scotland biedt in Nederland sinds juni 2010 een Internet Spaarrekening zonder voorwaarden met een aantrekkelijke rente. Indien u voor 31 januari € 5.000 stort, dan ontvangt u een premie van € 20.

Kamervragen over Turks Fruit deposito
Groen Links-kamerlid Braakhuis heeft onlangs vragen aan de minister van Financiën gesteld over een door Garantibank aangeboden
‘spaarproduct’ dat onder het Depositogarantiestelsel valt, maar feitelijk een beleggingsproduct is.
Het Turks Fruit deposito is een kortlopend deposito (3-6 maanden), waarbij de ingelegde euro's worden omgewisseld in Turkse lira. Hierdoor ontstaat een koersrisico dat aanzienlijk kan zijn, omdat de Turkse lira flink van koers kan schommelen (12% in 2010). De rente op het Turks Fruit deposito (5,8%) is aanzienlijk hoger dan de gebruikelijke rente op kortlopende deposito’s in euros (2,3 tot 2,5%). Maar die hogere rente kan dus geheel teniet gaan als de koers van de lira zakt t.o.v. de euro. Men kan zelfs in de situatie komen dat men niet de gehele inleg terugkrijgt.
Om die reden beschouwen wij het Turks Fruit deposito niet als een spaar-, maar als een beleggingsproduct en vermelden het niet op onze sites.

Forse renteverlaging en verandering van voorwaarden
LeasePlan Bank maakte eind december de spaarrente bekend voor januari 2011. Een forse verlaging. In 2010 werd gewerkt met een vaste opslag op de 1-maands Euribor-rente van 2,1%. Die opslag is nu verlaagd naar 1,75%. Daarnaast is de Euribor de afgelopen maand licht gedaald waardoor de rente voor januari uitkomt op 2,57% effectief op jaarbasis. Een renteverlaging van 0,37%. De opslag wordt vanaf 1 januari niet meer per jaar, maar per kwartaal vastgesteld.
De geboden rente is nog steeds de hoogste voor spaarrekeningen zonder voorwaarden. LeasePlan Bank heeft echter al maanden een klantenstop, dus een rekening openen als nieuwe klant bij LeasePlan Bank is niet mogelijk. 
Voor de zakelijke spaarrekening geldt dat de opslag nu 1,65% is, en de effectieve rente op jaarbasis uitkomt op 2,47%.

Met vriendelijke groet,
Rob & Michaël van Eeden

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen