Nieuwsbrief Sparenpagina's, 20 april 2011

Concurrentie klimsparen losgebarsten
Dat spaarrentes aan het stijgen zijn is sinds begin 2011 duidelijk, zowel op spaarrekeningen als op deposito's. Inmiddels is dat ook het geval bij nieuwe mengvormen van deposito en spaarrekening die snel aan populariteit winnen.
Rond een jaar geleden boden Frieslandbank, SNS Bank en Regio Bank deze nieuwe mengvormen voor het eerst aan. Vorige week kwam GarantiBank met een nieuwe mengvorm met nog hogere rente.
Het gaat om combinaties van een deposito met (van te voren) vastgestelde rente over vijf opeenvolgende jaren met een spaarrekening. Opnemen is bij sommige altijd boetevrij mogelijk, bij andere na het eerste jaar.

Spaarders vinden deze mengvormen aantrekkelijk, omdat ze enerzijds het eerste jaar redelijk hoge rentes bieden. Anderzijds stijgt de rente daarna elk jaar, maar men kan toch overstappen als de rente elders hoger blijkt. Ook geven deze rekeningen (relatieve) rust. Hoe langer het geld erop staat, hoe hoger de rente. Dat maakt overstappen minder snel nodig.

Vier aanbieders
Momenteel bieden vier banken deze mengvormen aan. We verwachten dat andere banken ook met dergelijke producten zullen komen.

  • SNS Bank en Regio Bank intorduceerden als eersten in september 2009 resp. Klimsparen en Groeirente met eenmalige inleg, minimaal resp. € 1.000 of € 500. Men is altijd vrij om boetevrij op te nemen. De opgelopen rente kan niet bij het deposito gestort worden.
  • Friesland Bank kwam als tweede met het Klimspaardeposito in februari 2010. Je kunt eenmalig inleggen (minimum-inleg € 5.000) en krijgt een redelijke rente in het eerste jaar, die in 5 jaar gegarandeerd oploopt tot (momenteel) 5%. Na het eerste jaar vrij om op te nemen. De opgelopen rente kan bij het deposito gestort worden.
  • Vorige week introduceerde GarantiBank het Fix Flex deposito, ook voor een periode van 5 jaar. Met in het eerste jaar 2,75%, hoger dan welke 'gewone' spaarrekening ook, oplopend tot (momenteel) de hoogtste rente van 5,5%. Minimale eenmalige inleg € 2.000. Na het eerste jaar ook vrij opnemen. De opgelopen rente kan bij het deposito gestort worden. Te openen door particulieren, voor (klein)kinderen, stichtingen, verenigingen en bedrijven.

Let op: verschillende uitbetaling van rente!
Bij SNS Bank en Regio Bank wordt het rentepercentage van het betreffende jaar uitbetaald tot het moment van opname, op elk moment van het jaar.
Bij Friesland Bank en GarantiBank wordt de rente alleen na een vol jaar uitbetaald. U kunt na het eerste jaar vrij opnemen bij deze banken, maar wilt u voor de hogere rente van dat jaar in aanmerking komen, dan moet het saldo het hele jaar op de rekening hebben gestaan. Opnemen én profiteren van de hogere rentes van latere jaren kan dus alleen aan het einde van uw spaarjaar.

Overzicht van mengvormen
In de rechter kolom op de meeste pagina's van www.vanspaarbankveranderen.nl vindt u voortaan een overzicht van de hoogste rentes op deze mengvormen.

Met vriendelijke groet,

Hanneke van Veen & Rob van Eeden

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen