Nieuwsbrief Sparenpagina's, 18 september 2013

Gisteren was het prinsjesdag. Het is wel duidelijk dat we de broekriem nog verder moeten aanhalen. Zorg meer voor jezelf en je naasten is feitelijk de boodschap.

Plannen met uw spaargeld?
Een aantal punten die mogelijk betrekking hebben op de plannen met uw spaargeld:
- Mensen mogen 100.000 euro belastingvrij schenken, maar de ontvanger moet dit geld besteden aan (de aanschaf van) de eigen woning of aflossing van de hypotheek.
- Op 1 maart 2014 gaat het BTW-tarief voor verbouwing en renovatie weer omhoog, van 6 naar 21 procent.
- Bij ontvangst van een gouden handruk na 1 januari moet over dat bedrag meteen inkomstenbelasting worden afdragen. Fiscaal vriendelijke mogelijkheden met stamrecht en banksparen zijn dan niet meer mogelijk.
- Mensen die in het verleden een gouden handdruk hebben ontvangen en het geld hebben gestort op een bankspaarrekening, gouden handdruk verzekering of stamrecht BV, mogen dit in 2014 fiscaal vriendelijk laten uitkeren (20 procent korting op de te betalen inkomstenbelasting).

Een overzichtelijke opsomming van alle plannen vindt u onder andere op de website van RTL Nieuws.

Pensioen
Ook op pensioengebied wil het kabinet bezuinigen. Ze willen de pensioenopbouw flink beperken van 2,15 naar 1,75 procent van het inkomen. Er is nog discussie over of er nog 0,1 procent extra opgebouwd kan worden in een soort spaaroptie. Het voorstel om pensioenopbouw te verlagen wordt begin oktober behandeld in de Eerste Kamer.

Wilt u straks genieten van een onbezorgde oude dag en is pensioenopbouw niet altijd aan de orde geweest? Dit komt bijvoorbeeld voor bij werknemers waarvan de werkgever het niet of slechts beperkt aanbood of u bijvoorbeeld zelfstandig ondernemer bent (geweest). Dan is het wellicht verstandig na te gaan of u nu nog op een fiscaal gunstige manier uw pensioen kunt aanvullen. Op onze nieuwe website Banksparen.nl vindt u er veel informatie over.

Spaarrente op deposito's gestegen
Verschillende banken hebben de afgelopen weken de rente op deposito's verhoogd. Onder andere NIBC, ING Bank en ABN AMRO stegen enkele tienden van een procent. Centraal Beheer ging begin augustus al omhoog. Een overzicht van de hoogste rentes op deposito's vindt u in onze depositometer.

Met vriendelijke groet,
Chris Oosterling

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen