Nieuwsbrief Sparenpagina's, 17 januari 2013

Spaarjaar 2013 begint slecht en situatie SNS Reaal

Spaarjaar 2013 begint slecht
De dalende trend van de spaarrente die in 2012 ingezet is, zet vooralsnog door in 2013. In de eerste twee weken van dit jaar zijn van meer dan 50 spaarproducten de rentes verlaagd! En ook voor de komende week is al een aantal renteverlagingen aangekondigd.

Rentedalingen zien we zowel bij de toppers in de markt als bij de grootbanken. Omdat het verschil tussen de hoogste rentes in de markt en de grootbanken nagenoeg gelijk blijft (verschil blijft ongeveer 0,7%), kan het veranderen van spaarbank - ondanks de lagere rentes - voor velen nog steeds interessant zijn. In onze spaarrente vergelijking vindt u de rente per spaarbank

Situatie SNS Reaal
SNS Reaal heeft het moeilijk. Dat is u ongetwijfeld niet ontgaan. Maar wat betekent dit voor u als spaarder? En dan niet alleen voor u als spaarder bij SNS Bank, maar ook voor spaarders bij een andere dochterondernemingen van SNS Reaal. Bijvoorbeeld ASN Bank, Reaal of RegioBank.

Faillissement vrijwel uitgesloten
Verschillende kenners zeggen dat nieuwe staatssteun voor SNS Reaal erg voor de hand ligt. Nu naar buiten is gekomen dat ABN Amro en ING Bank geen toestemming krijgen uit Brussel om SNS hulp te bieden lijkt dit het meest voor de hand liggende scenario. Dat de bank failliet gaat, is vrijwel uitgesloten. SNS is volgens de overheid te belangrijk voor het Nederlandse financiele systeem om te laten vallen.

En als SNS Reaal wel failliet gaat?
Er vanuit gaande dat alle dochterondernemingen van SNS Reaal dan meegetrokken worden in het faillissement, betekent dit voor spaarders bij onderstaande banken dat ze een beroep kunnen doen op het depositogarantiestelsel. Een aantal dochterondernemingen van SNS Reaal delen een bankvergunning. Dat wil zeggen dat men maximaal 100.000 per persoon per bankvergunning zal uitkeren.

SNS Bank
: deelt bankvergunning met BLG Wonen en SNS Fundcoach
Reaal: deelt bankvergunning met RegioBank
ASN Bank
: eigen bankvergunning


Voorbeeld 1.
U heeft 100.000 euro spaargeld bij SNS Bank en 100.000 euro bij ASN Bank. Bij een faillissement krijgt u al uw spaargeld terug.

Voorbeeld 2.
U heeft 75.000 euro spaargeld bij Reaal en 50.000 euro bij RegioBank. Bij een faillissement krijgt u maximaal 100.000 euro terug, waardoor u zeer waarschijnlijk 25.000 euro kwijt bent.

Maximaal 100.000 euro per persoon per bankvergunning
Het is verstandig (nu, maar dat is het sowieso altijd geweest) maximaal 100.000 euro per persoon (en/of rekening mag dus 200.000 bevatten) per bankvergunning weg te zetten.

Lees hier meer over het depositogarantiestel of bezoek onze pagina met veelgestelde vragen. Aanvullende vragen of wilt u reageren op dit bericht? Dat kan op ons prikbord.

Wilt u (een deel) van uw spaargeld bij een andere bank onderbrengen bezoek dan onze sparen vergelijking.

Vriendelijke groet,
Chris Oosterling

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen