Nieuwsbrief sparenpagina's 12 december 2012

Hulp bij kiezen zorgverzekering 2013 en veel gestelde vragen sparen.
Onlangs verwezen we u naar ons onderzoek: hulp bij kiezen zorgverzekering 2013. Het rapport is tot nu toe door ongeveer 7000 mensen bekeken en we hebben tientallen reacties van u mogen ontvangen. Waarvoor onze hartelijke dank!

Nog 19 dagen om zorgverzekering op te zeggen
Graag maken we u er op attent dat u nog 19 dagen de tijd heeft om uw huidige zorgverzekering op te zeggen. Een nieuwe zorgverzekering afsluiten kan nog tot 31 januari. Deze gaat in met terugwerkende kracht, dus u bent niet onverzekerd, maar let erop dat u voor de aanvullende verzekering wel geaccepteerd moet worden! Het is dus verstandig om ruimschoots vóór 31 december over te stappen. Inmiddels zijn onze premie zorgverzekering pagina’s door meer dan 100.000 mensen bezocht. Dat zijn HomeFinance en premie-zorgverzekering.startpagina.nl.

Veel gestelde vragen sparen
Iedere week ontvangen wij tientallen mails van bezoekers van onze websites. De laatste tijd zien wij 3 vragen geregeld terugkeren:

- Wat gaat de spaarrente in 2013 doen?
- De rente is zo laag. Heeft het veranderen van spaarbank nog wel zin?
- Is het voordelig een spaarrekening te kiezen die de rente per maand of per kwartaal uitkeert?

Wat gaat de spaarrente in 2013 doen?
Op deze vraag kunnen wij helaas geen eenduidig antwoord geven. Als we naar de ontwikkelingen kijken die de spaarrente beïnvloeden, ziet het er niet naar uit dat de spaarrentes op korte termijn flink zullen gaan stijgen. Voor alle marktrentes die van invloed zijn op de spaarrentes geldt dat ze zich rond het laagste punt ooit bewegen. Zo staat de Europese rente al tijden op een historisch laag niveau van 0,75%, is de 1 maands Euribor gedaald tot 0,11% (in 2008 nog boven de 5%!) en bevindt de rente op de 10 jaars staatslening zich rond de all time low van 1,53%. Zo lang deze rentes niet gaan stijgen en de concurrentie tussen de spaarbanken niet toe gaat nemen vrezen wij dat de spaarrentes laag zullen blijven.

De rente is zo laag. Heeft het veranderen van spaarbank nog wel zin?
Het is een misverstand dat het alleen bij hoge rentes interessant is om van spaarbank te veranderen. Het gaat namelijk niet om de hoogte van de rente: het gaat om het verschil in rente tussen de verschillende banken. Ook bij deze lage rente kan meer dan drie kwart van de mensen die spaart op een vrij opneembare spaarrekening minimaal 0,7%  meer rente krijgen door van spaarbank te veranderen! De grootbanken ING, Rabobank en ABN AMRO bieden een spaarrente van rond de 1,8% aan. En dat terwijl er momenteel 4 banken zijn waarbij de actuele spaarrente op 2,5% ligt. Vergelijk hier de actuele rentes en kijk hoeveel extra rente u kunt krijgen.

Is het voordelig een spaarrekening te kiezen die de rente per maand of per kwartaal uitkeert?
Kiezen voor een spaarbank die de rente per maand of kwartaal uitkeert ten opzichte van een bank die de spaarrente eens per jaar uitkeert levert geen voordeel op. Tenminste, niet als de effectieve rente hetzelfde is.

Effectief of nominaal                                                                         
In ons spaarrenteoverzicht tonen we de effectieve spaarrentes. Dit wil zeggen dat het eventuele rente-op-rente effect al in het rentetarief is verwerkt. Dus als er 2 banken met 2,5% spaarrente in het overzicht staan en de een keert per maand uit en de ander eens per jaar, dan maakt dat niets uit. De maandelijkse rente uitkering zal namelijk lager liggen dan de eenmalige rente uitkering op jaarbasis. Dat wordt het nominale rentepercentage genoemd.

Een voorbeeld:
We tonen bij MoneYou een rente van 2,45% en de rente uitkering is eens per kwartaal. Je zou denken dat je dan ieder kwartaal 4/2,5% = 0,625% over je spaargeld krijgt. Dat ligt dus iets lager, want door de rente op rente zou je anders namelijk boven 2,5% rente uitkomen. We tonen juist de effectieve rentes, zodat het makkelijk is spaarrekeningen met elkaar te vergelijken. Zo vergelijken we ‘appels met appels’.

SNS Bank, Argenta en Westland Utrecht hebben momenteel de hoogste rente. Namelijk 2,5% effectief per jaar. Toevallig keren deze banken de rente eens per jaar uit, tegen bijvoorbeeld MoneYou (2,45%) eens per kwartaal en Centraal Beheer (2,3%) iedere maand. Deze vervroegde rente uitkeringen leveren dus geen voordeel op.

Met vriendelijke groet,
Rob van Eeden, Roland Bieleveldt & Chris Oosterling

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen