Nieuwsbrief 7 februari 2014: Nederland wil meer spaarrente

Zou het werkelijk zo zijn dat Nederland actie onderneemt op de gruwelijk lage spaarrente van dit moment? De Consumentenbond staat op met een depositoveiling, of is dat een voorgebakken spaardeal? We zagen het spaargeld in 2013 al wel verschuiven naar bestemmingen waar het de consument meer oplevert: deposito’s, en het aflossen van hypotheken. Nu wordt het nog tijd dat zakelijke spaarders wat kritischer worden op hun spaarrente.

Spaarrente depositoveiling gegarandeerd 0,10% hoger…
De Consumentenbond heeft in de afgelopen maand een interessant initiatief gelanceerd: RenteAanbod. Ze noemen het een depositoveiling: met het totaalbedrag waarvoor consumenten vrijblijvend hebben ingetekend gaat de Consumentenbond op zoek naar de spaarbank die daar de hoogste rente voor wil geven. Daarbij wordt geschermd met een rente die "gegarandeerd 0,1% hoger dan het beste tarief in de markt" zal zijn. Wie wil dat nou niet?

Wij vermoeden dat er niet werkelijk sprake zal zijn van een veiling. Dat de winnaar al vaststaat en dat die uit België komt. Dat die Belgische bank haar depositorentes vorige week met 0,1% verlaagd heeft… zou het toeval zijn?

Maakt het uit, of het een voorgebakken deal met Argenta is? Of is het gewoon goed dat op deze manier meer mensen wakker worden geschud als het gaat om de spaarrentes die de grootbanken aanbieden? Als iemand die eigenlijk niet goed weg durft bij ING Bank de stap wel zet als het via een zogenaamde veiling van de Consumentenbond gaat – is er toch weer een schaap over de dam!

Spaargeld verhuist naar deposito’s en hypotheken
Met het begin van het nieuwe jaar worden er allerlei cijfers van het voorgaande jaar gepubliceerd. Ook over de ontwikkeling van het totale spaarkapitaal in Nederland. De Nederlandsche Bank (DNB) liet weten dat we met z’n allen in de tweede helft van 2013 meer spaargeld hebben opgenomen dan gestort. Tenminste, van de spaarrekeningen. Het totaalbedrag op deposito’s groeide juist in de laatste zes maanden – al was dat in het eerste halfjaar behoorlijk afgenomen.

Kennelijk neigen we de laatste maanden meer naar het vastzetten van ons spaargeld. Minder op de internetspaarrekening, meer op een deposito. Dat is dan in ieder geval een manier om iets meer spaarrente te krijgen de steeds lagere vergoeding voor vrij opvraagbaar sparen. Misschien hebben sommige spaarders wel de stap naar beleggen gezet, vanwege de lage spaarrente?

Bovendien vermoedt DNB dat er ook het nodige spaargeld opgenomen wordt voor het aflossen van hypotheken. Door de lage spaarrente is dat steeds gunstiger. Bovendien zijn de regels voor hypotheekverstrekking en hypotheekrenteaftrek veranderd, waardoor er (meer) eigen geld nodig is om een woning te kopen of verbouwen.

Enorm renteverschil bij zakelijke spaarrekeningen
Juist voor ondernemers is sparen heel belangrijk. Als een werknemer zijn baan verliest kan hij een beroep doen op de WW. Een zelfstandige die te maken heeft met een teruglopende omzet krijgt geen uitkering. Hij zal zichzelf moeten bedruipen. Daarom is het essentieel om een spaarkapitaal achter de hand te hebben.

Dan is het ook wel fijn als de ondernemer voor dat geld een behoorlijke spaarrente krijgt. Helaas is dat niet bij iedere bank het geval: met name bij de grootbanken ABN Amro (0,70%), Rabobank (0,90%) en ING Bank (0,95%) komen ondernemers er bekaaid af qua rente op hun zakelijke spaarrekening. Dat kan veel beter: SNS Bank vergoedt 1,70%. De ergste is overigens Triodos Bank, waar voor zakelijk spaargeld niet meer dan 0,25% aan rente gegeven wordt. Neem voor alle zakelijke spaarrentes een kijkje in onze Rentemeter zakelijk sparen.

Anneke Ranzato en Rob van Eeden

Op de hoogte blijven?

Ontvang gratis nieuwsbrieven en rentemeldingen!

Bent u al abonnee?
Klik hier om in te loggen